באוקראינה ובמערב מסמנים את הימים הקרובים כשלב קריטי ודרמטי במלחמה עד כה, וכזה שעשוי להשפיע באופן ניכר גם על המשכה. היום (שלישי) הוא היום האחרון למשאלי העם שעורכת רוסיה לסיפוח המחוזות הכבושים חרסון וזפרוז'יה, והרפובליקות הבדלניות של לוגנסק ודונייצק. אם לא תהיה הפתעה של ממש – עד סוף השבוע יכריזו במוסקווה על סיפוח האזורים הכבושים – דבר שיביא לשינוי גדול בתפיסת במלחמה כולה.

נשיא רוסיה פוטין צפוי לנאום לאומה הרוסית ביום שישי, ואז על פי ההערכות, יכריז רשמית על סיפוח האזורים הכבושים. מדגמי המשאלים בארבעת המחוזות כבר מצביעים על רוב מובהק התומך בסיפוח, באופן שמתכתב עם הדיווחים המקומיים על איומים בנשק מצד כוחות הביטחון הרוסיים על האזרחים – שיצביעו בצורה שתשרת את האינטרסים של מוסקווה.

באמצעות סיפוח המחוזות, מהלך שעד עתה נדחה במשך שבועות ארוכים, מבקשת רוסיה ליצור משוואה חדשה שתביא לעצירת מתקפת הנגד האוקראינית שהחלה בתחילת חודש ספטמבר. עם סיפוח המחוזות – הם יהפכו להיות חלק מהפדרציה הרוסית. תקיפה אוקראינית על אדמת רוסיה תיראה אחרת לגמרי מתקיפה נגד כוחות רוסיים בשטחים שנכבשו באוקראינה. יחד עם זאת, חשוב להבהיר כי תקיפות אוקראיניות על אדמת רוסיה כבר התרחשו במלחמה, למשל בעיר בלוגרוד ובחצי האי קרים.

מצביעים בדונייצק במשאל העם על הסיפוח (צילום: רויטרס)
הצבעה במשאל העם בדונייצק | צילום: רויטרס
מצביעים בדונייצק במשאל העם על הסיפוח (צילום: רויטרס)
הצבעה במשאל העם בדונייצק | צילום: רויטרס

באוקראינה, כמו במרבית מדינות המערב, מבהירים כי לעולם לא יכירו בתוצאות משאלי העם "המבוימים", ולא יכירו בצעדי הסיפוח הרוסיים. מבחינת האוקראינים, הדבר לא אמור לעצור את המשך מתקפת הנגד בחזית המזרח. שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה הבהיר היום כי לצעדים האלה של רוסיה לא תהיה כל משמעות על המשך הלחימה או על מדיניות הממשלה בקייב.

אחד הצעדים שרוסיה עשויה לבצע לאחר הסיפוח הוא העברת אוכלוסייה רוסית מאזורים שונים ברוסיה לעבר המחוזות המסופחים, כפי שעשתה בחצי האי קרים לאחר סיפוחו בשנת 2014. למצב שכזה צפויים גם יתרונות וגם חסרונות: מצד אחד, הדבר עשוי להגדיל את הסיכוי שאוכלוסייה רוסית תיפגע בקרבות מאש הכוחות האוקראיניים – מה שבמובן מסוים עשוי "להגדיל את סך ההימור" הרוסי במערכה"; ומנגד, מדובר באוכלוסייה ללא זיקה לשטח, ולכן מדובר באנשים שלא יהססו להימלט משם במקרה של התקדמות הלחימה מצד האוקראינים.

המלחמה באוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה | צילום: רויטרס

על רקע האירועים האחרונים, הלחימה בחזיתות המזרח והדרום נמשכות כל הזמן ללא הפסקה. היום הודיע הצבא האוקראיני כי הצליח לכבוש את החלק המזרחי של העיר קופיאנסק, בגדה המזרחית של נהר האוסקיל. כיבוש העיר קופאינסק, צומת דרכים חשוב במחוז חארקוב, הושלם כבר לפני כשבועיים עם מסע הכיבושים האוקראיני במחוז, וכעת נכבש גם חלקה המזרחי. בנוסף, דיווחים שונים מצביעים על התהדקות טבעת החנק האוקראינית סביב העיר לימן במחוז דונייצק – אחד היעדים החשובים של צבא אוקראינה בלחימה במזרח כעת.

רוסיה שולחת מגויסים לחזית – ללא אימונים והכנה בסיסיים

הימים המתוחים לקראת הסיפוח מגיעים במקביל למאמץ צבירת הכוחות של צבא רוסיה בעקבות הרחבת הגיוס שהנשיא פוטין הכריז עליה לפני שבוע. במקביל למהומות והמחאות ברחבי רוסיה נגד הגיוס, שעד עתה נעצרו בהן אלפי בני אדם, ממשיכים להופיע סרטונים ותיעודים של סרבני גיוס רבים. למרות זאת, ההערכה כי עד עתה גויסו לצבא כבר עשרות אלפי חיילים חדשים.

המלחמה באוקראינה, טנק רוסי שנותר בשטח הכבוש (צילום: cnn)
המלחמה באוקראינה, טנק רוסי שנותר בשטח הכבוש | צילום: cnn

במקביל לגיוס הנרחב, הולכת ומתחזקת ההבנה כי רבים מהמגויסים החדשים נשלחים לשדה הקרב ללא אימונים והכשרה בכלל. אתמול הודיע המטה הכללי של צבא אוקראינה כי כבר נשלחו לחזית הלחימה חיילים רבים מבלי שעברו אימונים, והיום נחשף תיעוד נוסף, של לוחם שריון רוסי, שאומר שהם גויסו רק בימים האחרונים, וביום חמישי הם כבר צפויים להיות מוצבים בגזרת חרסון – גם, ללא אימונים והכנות בסיסיים.

"לכולם שלום מאוגדת הטנקים הראשונה. אמרו לנו שלא יהיו הכנות לפני שנישלח לשדה הקרב. המפקד הרשמי של האוגדה אישר את המידע הזה, אבל ב-29 בחודש ישלחו אותנו לחרסון. בגלל זה, תחשבו אתם בעצמכם ותחליטו מה לעשות עם זה".

בנוסף, מתחזקת ההערכה כי כבר היום או מחר, עם השלמת משאלי העם בשטחים המסופחים, תסגור רוסיה את גבולותיה ליציאה לכל הגברים שבגיל גיוס. העיתון הרוסי נובאיה גאזטה דיווח אתמול כי מאז ההכרזה על הגיוס ביום רביעי, נמלטו מרוסיה לא פחות מ-260 אלף בני אדם.

מאות אלפים כבר נמלטו מרוסיה

זרמי אנשים בלתי פוסקים פוקדים את מעברי הגבול של רוסיה עם פינלנד, גיאורגיה, קזחסטן ומדינות נוספות. בפינלנד למשל, כבר הודיעו כי יגבילו באופן דרמטי את זכותם של אזרחים רוסים לחצות את הגבול לשטחם. גם באסטוניה מדווח על הגבלות רבות עבור ההמונים שנמלטים משטח רוסיה.

כוחות הצבא הרוסי הגיעו אתמול למעבר הגבול בין רוסיה וגיאורגיה, והחלו לבלום את זרם הנמלטים למדינה. הממשלה בטביליסי חשפה אמש כי יותר מ-115 אלף בני אדם חצו את הגבול יבשתית מרוסיה מאז יום רביעי, ועל פי ההערכות, תור הרכבים שהשתרך לפני מעבר הגבול הגיע ליותר מ-30 ק"מ, ונראה היטב גם מן החלל. בעקבות הדברים, בצבא רוסיה הודיעו היום כי יקימו במעבר הגבול לשכת גיוס – וכך יצליחו "לתפוס" רבים מהנמלטים. התור בגבול מעלה גם את החשש לאסון הומניטרי, שכן אין שם כל נקודות לחלוקת מזון ומים.

 

 

פקק הרכבים הנמלטים בגבול רוסיה-גיאורגיה (צילום: MAXAR)
תמונת לוויין של פקק הרכבים הנמלטים בגבול רוסיה-גיאורגיה | צילום: MAXAR

גם בקזחסטן הודיעו הבוקר כי עד עתה חצו את הגבול כ-98 אלף בני אדם, והנשיא, קאסים-ג'ומראט טוקאייב, הודיע כי יערוב לביטחונם האישי של כל הנמלטים מרוסיה. הודעתו של טוקאייב עשויה להעיד על מגמה הולכת ומתרחבת מתחילת המלחמה באוקראינה – של היפרדות של קזחסטן מפטרוניותה של רוסיה, שכעת נמצאת במצוקה מדינית, צבאית וכלכלית – והתקרבות דווקא לסין.

בסוכנות פרונטקס של האיחוד האירופי אומרים כי עד עתה חצו יותר מ-66 אלף רוסים לשטחי האיחוד במהלך השבוע האחרון - עלייה של 30% ביחס לשבוע הקודם. עוד אומרים בפרונטקס כי חציות הגבול הבלתי חוקיות מרוסיה אף צפויות לגדול אם במוסקווה יורו על סגירת הגבולות עבור גברים בגיל הגיוס