לקראת חתימה? אחרי שנטען בשבוע שעבר כי ארה"ב הסכימה לכמה ויתורים לאיראן, ודווח גם כי איראן ביטלה את הדרישה להסיר את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור, בישראל מעריכים כעת כי חלה התקדמות של ממש במו"מ על הסכם גרעין. אחת הסיבות להתקדמות היא התנאי שהסירה איראן, שהיווה עבור ישראל וארה"ב קו אדום שאין לחצותו.

כוחות משמרות המהפכה של איראן (צילום: AP, חדשות)
משמרות המהפכה של איראן | צילום: AP, חדשות

בארה"ב וגם בישראל מציגים את ההתקדמות כהישג גדול, ובירושלים מדגישים שהממשלה פועלת מול הממשל בוושינגטון בישירות ובדיסקרטיות, מבלי לפגוע במרקם היחסים בין שתי המדינות. בישראל עובדים על כך שגם במקרה של חתימה על הסכם, סבא"א תמשיך בחקירות בכל "התיקים הפתוחים", האתרים שבהם זוהו פעילות רדיואקטיבית או שאריות של פעילות כזו, על אף ההתחייבות האיראנית שאלה לא יתקיימו.

בנוסף, בישראל מעריכים שההסכם שייחתם יהיה זהה להסכם הגרעין שנחתם בין איראן למעצמות ב-2015. אם מתייחסים לאותו ההסכם, כמות האורניום המועשר לרמה נמוכה שהייתה ברשות איראן בטרם ההסכם ועד לחתימה עליו, צנחה מכ-8,000 ק"ג ל-300 ק"ג.

דרך הסכם הגרעין החומר העודף הועבר מאיראן, אך עם הפרת ההסכם בידי טראמפ, איראן חזרה להעשיר מחדש את האורניום כך שיש בידה כיום אורניום מועשר ברשמה בינונית. ברמה כזו של אורניום, לאיראן יכולת להגיע לכמות אורניום מספיקה לפצצה בתוך ימים ספורים, אם כי לפצצה נדרשים דברים נוספים מלבד אורניום מועשר. ובכל מקרה, אם ההסכם ייחתם, איראן תהיה תחת פיקוח בין-לאומי, שיכלול גם פיקוח ישראלי שלא משתתף בהסכם.

העשרת אורניום (צילום: רויטרס)
העשרת אורניום | צילום: רויטרס
מעמד חתימת הסכם הגרעין, יולי 2015 (צילום: רויטרס)
שיחות הגרעין ב-2015 | צילום: רויטרס

על אף הדיווחים על התקרבות להסכם גרעין, בארה"ב עדיין אין תגובה רשמית, אך גורמים בבית הלבן טוענים כי קרובים יותר להסכם מאשר בעבר.

בארה"ב עדיין בוחנים את התשובה האיראנית ומבהירים כי עדיין יש פערים בין הצדדים. מכאן, גורם בבית הלבן סיפר לנו שביידן יאשר עסקה רק אם תעמוד בהתאם לאינטרסים הביטחוניים הלאומיים של ארצות הברית. על אף הדיווחים על ויתורים אמריקניים, דוברת המועצה לביטחון לאומי אדריאן ווטסון טענה בפנינו כי אין נסיגה אמריקנית מהדרישות הקודמות שארה"ב הציבה להסכם.

בכל מקרה, בארה"ב מעוניינים מאוד בהסכם, שכן, זו אחת ההבטחות של הנשיא ביידן, אבל מבהירים שוב – לא בכל מחיר. בקרוב צפויה גם התגובה האמריקנית הרשמית למסרים שהעבירו האיראנים לאירופיים, וחשוב לציין שעד שזה לא נגמר, זה לא נגמר.