האיש ששינה את ההיסטוריה: נשיאה האחרון של ברית המועצות מיכאיל גורבצ'וב הלך לעולמו אתמול (שלישי) בגיל 91. גורבצ'וב, שפירק את ברית המועצות ושם קץ למלחמה הקרה, התראיין לאושרת קוטלר בחדשות 12 בשנת 2003 – לפני כמעט 20 שנה. בריאיון המיוחד, דיבר גורבצ'וב בן ה-72 על הכול: הטעויות, הגעגועים לרעייתו המנוחה – ואפילו על הכתם שבמצחו.

בפתח הריאיון התייחס גורבצ'וב לשמעון פרס, שנבחר באותה העת ליו"ר מפלגת העבודה, וכינה אותו "אדם יוצא מן הכלל – לא רק בשביל ישראל, אלא עבור כל העולם". בהמשך הוא התייחס גם לעלייה הגדולה מברית המועצות בשנות ה-90, שבה היה לו חלק חשוב, וסיפר כי קיים שיחות עם ההנהגה בישראל. "הייתה תקווה, למרות שהתהליך נתקע", הוא אמר, וציין כי "חשוב לשמור על איפוק, לשמור על התהליך".

קרא למשא ומתן עם הפלסטינים

בהתייחסות לסכסוך עם הפלסטינים ולשיחות עם ערפאת, אמר אז גורבצ'וב כי "לא צריך ללחוץ יותר מדי – זה רק יסבך את התהליך", וקרא לישראל לבחור בדרך המשא ומתן מול הפלסטינים. יחד עם זאת, הוא הדגיש: "ישנם מצבים בהם אי אפשר שלא להפעיל כוח – גם מסיבות פוליטיות, מוסריות, ובמציאות בשטח".

כשנשאל על המדיניות של רוסיה מול צ'צ'ניה, שהייתה מצויה בסכסוך מול מוסקווה, אמר גורבצ'וב כי רוסיה מנהלת עמה משא ומתן והבטיח כי הצ'צ'נים יזכו לאוטונומיה – אך תחת הפדרציה הרוסית. עוד הוא אמר כי "צ'צ'ניה היא מקרה מיוחד" והדגיש: "היא חלק מרוסיה ומדובר בהיסטוריה ארוכת ימים".

פרישה מההסכם - "טעות". גורבצ'וב (צילום: רויטרס, חדשות)
"פעם אמרתי שאין מחוללי רפורמות מאושרים – אבל אני כן מאושר", מיכאיל גורבצ'וב | צילום: רויטרס, חדשות

"מדובר ביצירה של רפובליקה איסלאמית בצפון הקווקז, שתאיים על הפוליטיקה העולמית, ועלולה לפרק את הפדרציה הרוסית", הסביר גורבצ'וב את סירובו להקמת מדינה צ'צ'נית עצמאית.

עוד הוא התייחס לעוני, לאלימות, לפשיעה ולהגירה החוצה מרוסיה באותן השנים: "לאחר התפרקות ברית המועצות, רוסיה היום נמצאת במשבר איום. ההתפתחות של רוסיה לאחר התפרקות ברית המועצות הינה דוגמה לכך שאסור לסמוך על מודלים של אחרים".

"הייתי צריך להעביר רפורמות בברית המועצות מוקדם יותר, לעשות רפורמה במפלגה, והיה צריך לפקח באופן הדוק ביותר על הכספים", הסביר גורבצ'וב מה הוא יכול היה לעשות אחרת.

אחד האנשים הכי פחות פופולריים ברוסיה – ואחד הנערצים ביותר בעולם

רוב הציבור ברוסיה לא הכיר תודה לגורבצ'וב, אך רבים בעולם הוקירו אותו בשל המהלכים ההיסטוריים שביצע. בהתייחסות לכך הוא אמר כי "כאשר שואלים את העם שלנו אם הם מוכנים לוותר על החופש, על הדמוקרטיה ולחזור לעבר – אף אחד לא מוכן". לדבריו, "את מחוללי הרפורמות לא מעריכים".

בהמשך נשאל גורבצ'וב על החיים ללא אשתו ראיסה, שנפטרה כ-4 שנים לפני קיום הריאיון – אחרי כמעט 50 שנה של חיים משותפים. "אף אחד ושום דבר לא יכול למלא את מקומה", אמר, אך הוסיף: "יש לי חברים קרובים רבים וטובים, המשפחה שלנו מגובשת".

מיכאיל גורבצ'וב (צילום: Mikhail Svetlov, getty images)
שיתף בחייו האישיים, מיכאיל גורבצ'וב | צילום: Mikhail Svetlov, getty images

גורבצ'וב המשיך לשתף על חייו האישיים, וסיפר על סרטים שהוא השתתף בהכנתם, בין היתר על שמעון פרס, ג'ורג' בוש – ואפילו על תיאטרון גשר בישראל. על הכתם במצחו אמר כי הוא מעולם לא חשב להוריד אותו: "כמו שהתרגלתי לקרחת שלי – התרגלתי גם לכתם הלידה".

"פעם אמרתי שאין מחוללי רפורמות מאושרים – אבל אני כן מאושר. החלום הוביל אותי בחיים. אני אידיאליסט", סיכם גורבצ'וב.