השבוע האחרון היה אולי הקשה ביותר שידעה רוסיה מאז שפרצה המלחמה באוקראינה. יחד עם המפלות האחרונות, כבר יותר מחצי שנה שרוסיה הפכה למדינה מורחקת, מוחרמת ומנודה כמעט בכל חצי הכדור המערבי. על רקע זה, רוסיה שינתה כיוון – ובתקופה האחרונה הולכת ומעמיקה את קשריה, מחויבותה ותלותה במזרח, ובעיקר בסין.

"סין מוכנה לעבוד בשיתוף פעולה עם רוסיה כדי להצעיד את הסדר העולמי בכיוון הרבה יותר צודק והגיוני", אמר יאנג ג'ייצ'י, לשעבר שר החוץ של סין, הממשיך לכהן בתפקיד דיפלומטי בכיר. "תחת הדרכתם והנהגתם של הנשיאים שי ופוטין, מערכת היחסים בין שתי המדינות נמצאת תמיד במסלול הנכון, ושני הצדדים תומכים באדיקות בעמדות של הצד השני הקשורות לענייניו הפנימיים", אמר ג'ייצ'י לאנדריי דניסוב, שגריר רוסיה בסין.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: Mikhail Svetlov/Getty Images)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: Mikhail Svetlov/Getty Images

גייצ'י אמר עוד כי "סין תעבוד עם רוסיה כדי להעמיד את שיתוף הפעולה האסטרטגי רם-הדרג בין שתי המדינות, להבטיח לשמור על האינטרסים המשותפים, ולקדם את פיתח הסדר הבין-לאומי באופן צודק והגיוני יותר". דווקא על רקע הדברים הללו, בתקופה האחרונה ניכר כי היחסים בין שתי מדינות הענק רחוקים מלהיות שיתוף פעולה סימביוטי, אלא יחסי תלות הולכים וגוברים של מוסקווה המוחלשת בבייג'ינג החזקה.

בסוף השבוע צפויים להיפגש הנשיא הסיני שי והנשיא הרוסי פוטין בפסגת שנגחאי שתיערך בסמרקנד, אוזבקיסטן. הביקור הזה, לצד ביקור גם בקזחסטן, צפוי להיות הפעם הראשונה שהנשיא הסיני עוזב את גבולות סין מאז פרצה מגפת הקורונה. פוטין ושי הם שני המנהיגים החזקים והבולטים ביותר שיופיעו בפסגה, שתכלול גם את ראש ממשלת הודו מודי, נשיא איראן ראיסי, נשיא טורקיה ארדואן ועוד מנהיגים רבים ממדינות אסיה.

"מאחלים" לרפואתו במחנות. נשיא סין שי (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא סין שי ג'ינגפינג | צילום: רויטרס, חדשות

עוד לפני שהחלו להתברר ממדי הנזק שחווה רוסיה ממתקפת הנגד האוקראינית בימים האחרונים, סביר שפוטין היה מגיע לפסגה מנקודה חלשה יחסית. בתקופת המלחמה והסנקציות העמיקה מאוד התלות הרוסית בסין, בעיקר בתחום הכלכלי. יחד עם זאת, כעת יוכל פוטין לנצל את האירוע החשוב כדי להמשיך ולשדר לעולם, ובעיקר לאנשיו ברוסיה – עסקים כרגיל, ולהמשיך לשדר שמה שמתחולל באוקראינה הוא רק "מבצע צבאי מיוחד" ולא יותר.

מאז שהוטלו סנקציות מערביות על יבוא הנפט הרוסי – מחירו צנח באופן ניכר. בשל כך, החלה סין לרכוש כמויות עצומות שלו – במחיר מוזל ואטרקטיבי. על פי חלק מהדיווחים, סין לא קונה רק נפט רוסי בזול עבור הצריכה המקומית הגדולה שלה, אלא גם במטרה למכור אותו במחיר גבוה יותר, מאחר ועליה לא מוטלות סנקציות.

הצבא הרוסי מצניח תגבורת במחוז חארקוב, אוקראינה (צילום: AP)
הצבא הרוסי מצניח תגבורת במחוז חארקוב, אוקראינה | צילום: AP

לא רק בתחום היצוא תלויה רוסיה בסין, אלא גם בתחום היבוא. ברבעון השני של שנת 2022, רוסיה ייבאה מסין כמות גדולה מאוד של רכבים, מוצרי חשמל, טלפונים סלולריים ועוד. למעשה, בתחומים אלה ייבאה רוסיה 81% מהסחורה שלה מסין.

באופן רשמי, סין מבקשת שלא להיתפס כמי שתומכת בעמדה הרוסית במלחמה באוקראינה, ומקפידה להבהיר כי היא צד ניטרלי בעימות. יחד עם זאת, היחסים ושיתוף הפעולה בין שתי המדינות הועמקו מאוד כבר בימים המתוחים שלפני הפלישה – ומוסיפים להתחזק כל העת.

המלחמה באוקראינה והסנקציות מהמערב הביאו את רוסיה להציג בשבוע שעבר את הדוקטרינה החדשה שלה - "העולם הרוסי", שמדגיש כי מוסקווה זונחת את היחסים עם המערב – ושמה פניה לכיוון מזרח. גם הודו הגבירה מאוד את הסחר עם רוסיה בתקופת המלחמה, וגם היא נהנית כעת מנפט רוסי במחיר זול ואטרקטיבי. עם איראן, מעבר לשיתוף הפעולה הביטחוני הענף, גם המעורבות הכלכלית הועמקה מאוד. בנוסף, בשבוע שעבר דווח כי רוסיה פנתה לצפון קוריאה לרכישת כמויות גדולות של נשק ותחמושת עבור המלחמה.

מלחמת רוסיה אוקראינה: כוחות אוקראיניים בקופיאנסק (צילום: רויטרס)
כוחות אוקראיניים בקופיאנסק | צילום: רויטרס

הפגישה השבוע בין נשיא רוסיה פוטין ונשיא סין שי, הראשונה מאז אולימפיאדת החורף הסינית בתחילת פברואר, עשויה להיראות לרבים כמעמד רם דרג בין שני מנהיגים חזקים המשתפים פעולה. ואולם, מצב זה רחוק מלהיות המציאות האמיתית. בפועל, מדובר יהיה בפגישה בין שי, שצפוי בעוד כחודש ליהנות מרמת תמיכה גבוהה מבית ולהיות הנשיא הסיני הראשון שנבחר לקדנציה שלישית מאז מאו דזה-דונג – ובין פוטין, שסופג מפלה אדירה בשדה הקרב באופן שמאיים למחוק עבודה ומאמץ של יותר מ-20 שנה, לצד אירועים חריגים של ביקורת לא רגילה מבית על קבלת ההחלטות בנוגע למלחמה.