מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה הלילה (רביעי) לדון ב"משאלי העם" ברפובליקות העממיות של דונייצק ולוגנסק ובמחוזות זפרוז'יה וחרסון, על רקע החשש שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין יבקש להכריז על סיפוחם עוד השבוע. נשיא אוקראינה זלנסקי הופיע בפני חברי המועצה וכינה את המשאלים "פארסה". עוד קרא זלנסקי להוציא את רוסיה מהחברות במועצת הביטחון.

"לעיני העולם כולו רוסיה עורכת פארסה גלויה תחת השם 'משאל עם', והיא תנסה לספח שטחים אוקראיניים", אמר זלנסקי בדיון. הוא הוסיף כי אם רוסיה תכיר בתוצאות ותנסה לספח את המחוזות "לא יהיה עוד מה לדבר עם הנשיא הזה". לדברי זלנסקי, "הסיפוח הוא צעד שמציב את פוטין לבד מול האנושות כולה. זה איתות ברור לכל המדינות בעולם".

זלנסקי מבקר במחוז חארקוב ששוחרר מהרוסים (צילום: טלגרם)
זלנסקי מבקר במחוז חארקוב ששוחרר מהרוסים | צילום: טלגרם

ברוסיה הכריזו אמש על ניצחון ב"משאלי העם" בארבעת המחוזות, עם נתונים המצביעים על רוב מוחלט לכאורה התומך בהצטרפות לרוסיה. בדונייצק 99% "הצביעו" בעד ובלוגנסק 98%. בזפרוז'יה 93% "הצביעו" בעד הצטרפות, ובחרסון 87%. גורמים רבים במערב הודיעו שלא יכירו בתוצאות "משאלי העם".

גם משרד החוץ בישראל התייחס לאירועים והבהיר כי ישראל מכירה בריבונותה של אוקראינה ולא מכירה בתוצאות "המשאלים". בקייב הבהירו אמש "שיגנו על אזרחיהם" בכל המחוזות המסופחים, ובסין, אחת מבעלות בריתה של רוסיה, קראו למוסקווה לכבד את הריבונות האוקראינית.

במקביל, בארצות הברית דיווחו שיעבירו לאוקראינים חבילת סיוע של 1.1 מיליארד דולרים שתכלול בין היתר סוללות נשק ארטילרי למערכות HIMARS. על פי סוכנות הידיעות רויטרס, הודעה רשמית על כך תתקבל בימים הקרובים. לפי הדיווח, חבילת הנשק תכלול תחמושת, מכ"מים ומערכת נגד מל"טים. מאז תחילת הפלישה הרוסית, ארצות הברית סיפקה לאוקראינה סיוע צבאי בסך של כ-15 מיליארד דולר.

מלחמת רוסיה אוקראינה (צילום: AP)
המלחמה באוקראינה | צילום: AP

בינתיים, על אדמת אוקראינה נמשכים הקרבות. צבא אוקראינה מצליח להשתלט בחזרה על ערים בדונייצק, וצבא רוסיה תוקף מהאוויר במחוזות אודסה, ניקולאייב ודנייפרופטרובסק. עם זאת, חיל האוויר האוקראיני מסר כי פיקוד הדרום של צבא אוקראינה הצליח להפיל את הטילים. המכון האמריקני לחקר המלחמה (ISW) עדכן שרוסיה נכשלת בהתקפות שלה בדונייצק, בין היתר בגזרת העיר באחמוט. מנגד, האוקראינים מצליחים להשתלט בחזרה על שטחים במחוז, בין היתר בסביבת העיר החשובה לימן.

במערב וצפון אירופה עוקבים בחשש אחר ההתפתחויות ביחסים עם רוסיה. גרמניה, דנמרק ושוודיה הודיעו כי הדליפה בצינור הגז "נורד סטרים" התרחשה עקב פיצוץ. לדברי ראשת ממשלת שוודיה מגדלנה אנדרסון, ססמולוגים אישרו כי נרשמו שני פיצוצים חזקים ליד מקום הדליפה. האירופים אומרים שלא ברור מי עומד מאחורי הפעולה, אך הדגישו שמדובר בוודאות בדליפה שלא נגרמת מנסיבות טבעיות כמו תאונה או עייפות החומר שמהם מורכב הצינור. ראש ממשלת דנמרק אמרה קודם לכן שמדובר בחבלה מכוונת.

תורים ארוכים במעבר הגבול ולימאאה מרוסיה לפינלנד  (צילום: רויטרס)
תור מכוניות במעבר הגבול ולימאאה מרוסיה לפינלנד | צילום: רויטרס

ברוסיה נמשך מבצע הגיוס, ואיתו גם הבריחה ההמונית של גברים מהמדינה. אזרחי רוסיה חוששים כי בנאום שפוטין יישא ביום שישי, הוא עלול להכריז על סגירת הגבולות ליציאת גברים בגיל הגיוס. אלפי רוסים כבר ברחו משטח המדינה, ורבים נוספים עושים את דרכם למעברי הגבול היבשתיים. גבר ממחוז דגסטן בקווקז הרוסי פוצץ עצמו למוות בלשכת גיוס מקומית והרג כמה מהעובדים במקום - במחאה על צו הגיוס שקיבל בנו.

על פי הדיווחים, תור המכוניות לגבול עם גאורגיה משתרך לאורך 30 ק"מ. כדי לנסות להילחם בבריחת ההמונים, ברוסיה הודיעו על הקמת לשכת גיוס במעבר הגבול. עם זאת, החיילים המגויסים מדווחים על מחסור חמור בציוד בבסיסים ועל כך שהצבא לא מספק לחיילים אימון מספק לפני היציאה לשדה הקרב. על פי דיווח בערוץ הטלוויזיה הצ'כי בשפה הרוסית "זמן אמיתי", חיילים נאלצים לישון ללא שמיכות או חימום ולהביא תרופות וציוד רפואי מהבית.