לעיתים רחוקות בלבד אנו נתקלים בחדשות ממדינה כמו אוזבקיסטן, אולם בימים האחרונים מתרחשים אירועים דרמטיים וחסרי תקדים ברפובליקה הרחוקה שבמרכז אסיה. ניסיון של הנשיא לערוך שינויים בחוקה הוציא לרחובות עשרות ואף מאות אלפי בני אדם – וכוחות הביטחון מדכאים את המחאות ביד קשה ואלימה, וברבות מהתמונות המגיעות משם ניתן לראות דם רב שנותר על הכבישים לאחר שוך המהומות.

שבקט מירזייאיב, נשיא אוזבקיסטן (צילום: reuters)
שבקט מירזייאיב, נשיא אוזבקיסטן | צילום: reuters

הסיפור באוזבקיסטן התחיל בשבוע שעבר, לאחר שנשיא הרפובליקה שבקט מירזייאיב, הודיע כי בכוונתו לערוך שינוי בחוקה. למעשה, הוא הורה לערוך 170 שינויים בחוקה, ואחר המרכזיים שבהם קורא להארכת כהונת הנשיא – מחמש שנים לשבע שנים, וכן יאפשר לו להיבחר לעוד שתי קדנציות נוספות. שינוי מרכזי נוסף, זה שהצית את גלי המחאה והמהומות, עוסק באוטונומיה של מחוז קרקאלפקסטן – בצפון-מערב המדינה.

 

 

קרקאלפקסטן הוא המחוז הגדול ביותר באוזבקיסטן, ומשתרע על שטח נרחב שבה. במחוז זה חיים קרוב ל-2 מיליון בני אדם, שרובם שונים מיתר בני העם האוזבקי מבחינה אתנית. מאות אלפי בני אדם במחוז זה הם ממוצא קרקאלפקי – המשתייך למשפחת העמים הטורקיים ודומה בהרבה לבני העם הקזחי מאשר לאלה האוזבקים. האזור עצמו הררי ומדברי בעיקרו – ותושביו הם כפריים חקלאים עניים ברובם. האזור עצמו נמצא סמוך לימת אראל – באגן נהר האמו דריה.

בחוקתה של אוזבקיסטן נכתב כי קרקאלפקסטן היא רפובליקה ריבונית בתוך אוזבקיסטן, ושמורה לה הזכות לפרוש מהרפובליקה ולערוך משאל עם מקומי על יציאתה לעצמאות. כעת, בגרסה החדשה של החוקה שהציע הנשיא מירזייאיב – והציתה מאות אלפים, כבר לא כתוב כי מדובר ברפובליקה עצמאית ובעלת זכות פרישה מהרפובליקה האוזבקית.

 

 

בתוך זמן קצר לאחר פרסום טיוטת החוקה החדשה יצאו המונים לרחובות ומחו נגד המצב החדש, ואף ניסו לפרוץ למבני ממשל ולהעלותם באש. עיקר המהומות בימים האחרונים התרחשו בעיר נוקוס, עיר הבירה של מחוז קרקאלפקסטן. ביום שישי הודיעה הממשלה המקומית במחוז כי המשטרה האוזבקית עצרה את מנהיגי המחאה, כולל מפגינים נוספים רבים.

נשיא אוזביקסטן מירזייאיב עם נשיא רוסיה פוטין (צילום: reuters)
נשיא אוזביקסטן מירזייאיב עם נשיא רוסיה פוטין | צילום: reuters

נשיא אוזבקיסטן מירזייאיב הטיל אתמול מצב חירום נרחב על כל מחוז קרקאלפקסטן – למשך חודש שלם. במסגרת ההתמודדות עם המהומות במדינה ומצב החירום – נשלחו כוחות עצומים של משטרת וצבא אוזבקיסטן לנסות ולהשתלט על המצב. תיעוד ההפגנות ופעילות כוחות הביטחון בנוקוס וערים נוספות לא מותיר מקום לספק – המדינה מפעילה אלימות חסרת פשרות במטרה להתמודד עם המצב המסוכן.

באחד הסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות נראה דם רב שנותר על כבישי בירת המחוז לאחר פינוי המהומות. בסרטונים נוספים נראות כמויות עצומות של בני אדם ברחובות, ופגיעה של שוטרים וחיילים במפגינים.

 

 

באוזבקיסטן מעריכים שהצעד של מירזייאיב נועד לחזק את שליטתו והשפעתו ברחבי המדינה. הוא עלה לשלטון בשנת 2016, לאחר פטירתו של הנשיא הקודם (והיחיד), הרודן איסלאם קרימוב. קרימוב שלט באוזביקסטן ביד רמה מאז התפרקות ברית המועצות, והניח את היסודות לשליטה האלימה באוכלוסייה. עם עלייתו לשלטון ב-2016 נתפס מירזייאיב כמתון בהרבה ומקדם דמוקרטיזציה, אולם האירועים האחרונים מעמידים את תדמיתו החיובית בספק.

אסלאם קרימוב נשיא אוזבקיסטן לשעבר (צילום: רויטרס)
אסלאם קרימוב נשיא אוזבקיסטן לשעבר | צילום: רויטרס

כזכור, בחודש ינואר פרצו מהומות עזות בקזחסטן השכנה, על רקע עליות המחירים הגדולות ובעיקר מחירי הדלק. המחאות, שנמשכו כמה שבועות, דוכאו לבסוף באמצעות סיוע שקיבלה קזחסטן מרוסיה, ואלפי בני אדם נפצעו ונעצרו. כעת מתחזקת ההערכה שבאוזבקיסטן בונים על אדישות המערב וריכוזו במלחמה באוקראינה – ומקווים שכך יימנעו מביקורת בין-לאומית נרחבת וישמרו על חופש פעולה בזירה המקומית, ללא מעורבות זרה.