צבא אוקראינה ממשיך כל העת במתקפת הנגד במזרח, וככל שחולף הזמן גם הולכים ומתבררים ממדי האסון מבחינת הצבא הרוסי. על פי ההערכות, הרוסים נטשו באזורים שנכבשו בימים האחרונים מאות כלי נשק, טנקים, רכבים ורק"מים (רכב קרבי משוריין). רשת CNN דיווחה אתמול כי המספר עומד על 338 לפחות. בין הכלים השונים שננטשו גם רבים שהושמדו, אך גם אחרים שנותרו תקינים ומשמשים כעת את צבא אוקראינה בהמשך הלחימה שלו.

מתקפת הנגד האוקראינית ב-N12:

עד עתה נכבשו כבר אלפי קמ"ר על ידי צבא אוקראינה בלחימה במזרח, וההערכה כי מספר זה עוד יגדל הרבה יותר. צבא אוקראינה כבר הצליח לשחרר את מחוז חארקוב כמעט במלואו, וכעת הלחימה נמשכת בחבל דונבאס - במחוזות דונייצק ולוגנסק.

אותו חבל דונבאס הפך כבר בחודש אפריל, לאחר כישלון המתקפה הרוסית על הבירה קייב, ליעד העיקרי והמרכזי שאותו הציב הקרמלין בראש מטרות המלחמה שלו. כעת, נראה כי לכל הפחות יצליחו האוקראינים למנוע מהרוסים לעמוד במטרת הלחימה העיקרית שלהם. בתרחישים האופטימיים יותר – יש גם הרואים אפשרות שהצבא האוקראיני יצליח לשחרר אזורים בדונבאס שהופרדו מאוקראינה עוד בשנת 2014 – ומאז מתפקדים כרפובליקות בדלניות, שאינן סרות למרותה של קייב.

המלחמה באוקראינה, תותח רוסי שנותר בשטח שנכבש (צילום: cnn)
המלחמה באוקראינה, תותח רוסי שנותר בשטח שנכבש | צילום: cnn
המלחמה באוקראינה, גשר שנהרס בעיר איזיום (צילום: cnn)
המלחמה באוקראינה, גשר שנהרס בעיר איזיום | צילום: cnn

ממדי מתקפת הנגד האוקראינית הולכים ונחשפים, וכך גם מתבלטת העובדה כי בקייב השכילו לנצל את היתרון הכמותי הגדול שלהם בגזרה הצפון-מזרחית - אל מול שורות ההגנה הדלילות של צבא רוסיה באזור. למרות הפער הדרמטי בכוח האדם, במוסקווה ממשיכים להתעקש כי גיוס כללי אינו אופציה שעומדת על הפרק, ודחו בתוקף כי בכוונתם לעשות זאת כדי להתמודד עם המכה הקשה של הימים האחרונים.

מעבר למצוקת כוח האדם הגדולה, מתקפת הנגד האוקראינית ממחישה את הפער המפתיע של הרוסים דווקא בתחום המודיעיני – אחד התחומים שנחשב לחזק ומוצלח ביותר מבחינתם. העובדה כי הצבא האוקראיני הצליח להוציא לפועל מתקפה כה נרחבת בהיקף ובסדרי כוחות גדולים, באופן שנראה שהפתיע מאוד את הרוסים – עשויה להצביע על מצוקה גדולה מבחינת הקרמלין.

המלחמה באוקראינה, טנק רוסי שנותר בשטח הכבוש (צילום: cnn)
המלחמה באוקראינה, טנק רוסי שנותר בשטח הכבוש | צילום: cnn

מעבר לפערים הגדולים בכוחות ובתחום המודיעין, אי אפשר להתעלם גם מההבדלים ברוח הלחימה ובמוטיבציה של החיילים משני הצדדים. חיילי צבא אוקראינה נהנים כעת ממומנטום כמעט חסר תקדים, ומלווים בגלי תמיכה גדולים מצד האוכלוסייה האוקראינית כולה. למעשה, סקרים רבים שפורסמו באוקראינה בחודשים האחרונים מלמדים על תמיכה מוחלטת בהמשך הלחימה ברוסים על פני אפשרות של עצירת הלחימה, והתנגדות מוחלטת לכל אפשרות של ויתור על שטחים עבור הפסקת אש ושקט.

במקביל, נמשכת הלחימה בחזית הדרומית – ושם, כמו במזרח, בולטת מאוד החשיבות הלוגיסטיקה וקווי האספקה של הכוחות הרוסיים להמשך יכולתם להילחם. ניכר כי המתקפה האוקראינית בדרום מבוססת בראש ובראשונה על ניתוק הכוחות הרוסיים שם מקווי האספקה שלהם, באופן שלפחות על פי חלק מהדיווחים מאלץ אלפים מהם להיכנע. גם במתקפה הגדולה במזרח מתקבלים דיווחים על נטישה המונית של חיילים רוסים, מחשש לניתוק קווי האספקה מזרחה, והחשש מנפילה לכיתור של הכוחות האוקראיניים.

המלחמה באוקראינה, עמדות רוסיות שננטשו במחוז חארקוב (צילום: cnn)
המלחמה באוקראינה, עמדות רוסיות שננטשו במחוז חארקוב | צילום: cnn

גם ברשת CNN מתייחסים לצרות הרבות הפוקדות את צבא רוסיה וכותבים: "הריקבון חודר עמוק למכונת המלחמה הרוסית – אוקראינה חושפת את הכול". בין השאר עולה כי הרוסים הפעילו באוקראינה כמויות גדולות של כלי נשק מיושנים, לצד מפקדים לא מספיק מנוסים ושיטת לחימה מסורבלת ולא מתקדמת.

בנוסף, הולכות ומתרבות העדויות כי צבא רוסיה פשוט לא מצליח לספק לחייליו בשטח אפילו את התנאים הבסיסיים ביותר. כך למשל, חיילים רוסים שלחמו בחזית והצליחו לאחר מכן לדבר עם כלי תקשורת מערביים חושפים כי במקרים רבים היו חסרים להם מזון, אמצעי הגנה כמו שכפ"צים ותחמושת. בנוסף, עולה כי שיטות הלחימה של חיל השריון הרוסי אפשרו לאוקראיניים לפגוע בטנקים בקלות יחסית, והמענה החימושי של הכוחות הרוסיים בשדה הקרב לוקה בחסר פעמים רבות מאוד.

המלחמה באוקראינה, בית ספר שנהרס בעיר איזיום (צילום: cnn)
המלחמה באוקראינה, בית ספר שנהרס בעיר איזיום | צילום: cnn

לצד הנעשה בשדה הקרב – מתרבים הדיווחים על גילויי ביקורת וחוסר שביעות רצון בקרב גורמים רוסיים שונים, לרבות בשידורי התקשורת הרוסית. בימים האחרונים נשמעת ביקורת נוקבת מבית על איכות המפקדים הרוסים בשדה הקרב ועל שיקול הדעת וקבלת ההחלטות בחזית. בנוסף, מחוקק רוסי בכיר קרא אתמול באופן לא רגיל לשנות את הגדרת ה"מבצע הצבאי המיוחד" ל"מלחמה" – ולהורות בכל זאת על גיוס כללי. ואולי מה שמדגיש יותר מכול את עוצמת המבוכה והמצוקה של מוסקווה – הקרמלין אתמול התייחס לאותם גילויי חוסר שביעות רצון, ואמר כי "ביקורת היא דבר לגיטימי ורצוי, בתנאי שנאמרת בצורה הראויה".