גם היום (שלישי) נמשכים ללא הפסקה העימותים העזים שפרצו אתמול בעיראק בין תומכיו של איש הדת הבכיר מוקתדא א-סדר לבין אנשי כוחות הביטחון ותומכי המיליציות הפרו-איראניות. עד עתה דווח על קרוב ל-30 הרוגים בעימותים, לצד מאות בני אדם שנפצעו בדרגות פציעה שונות. לאורך הלילה נרשמו קרבות של ממש בין הכוחות השונים, וניכר כי תומכיו א-סדר מסרבים כעת לכל קריאה להרגעת הרוחות. במסיבת עיתונאים שכינס בצוהריים קרא א-סדר שוב להרגעת הרוחות ולמניעת שפיכות דמים.

הכאוס בעיראק - סיקור N12:

במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס, קרא א-סדר לתומכיו לעצור את האלימות ברחבי עיראק - ולסגת מההתפרעויות בארמון הנשיאות, בפרלמנט וברחבי האזור הירוק. לדבריו, אסור בפירוש לשפוך כל דם עיראקי, והוא הודה לכוחות הביטחון על שלטענתו פעלו ללא משוא פנים ולא נטלו צד בעימות. הוא הבהיר כי לא מדובר בניסיון הפיכה של אנשיו, "מפני שזה איבד את דרכי השלום".

מוקדתא אל-סאדר, איש דת עירקי (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

תחילתם של העימותים אתמול בשעות הצוהריים – לאחר שא-סדר, המוביל את התנועה הפוליטית הגדולה והחשובה ביותר בעיראק, הודיע על פרישתו מהחיים הפוליטיים וסגירת כל מוסדות המפלגה ברחבי המדינה. בתגובה, עשרות אלפים מתומכיו יצאו לרחובות, בעיקר בבגדאד אך גם באזורים נוספים במדינה – והחלו להתפרע ולהשתולל בליווי נשק חם. הבוקר תועדו ברחובות הבירה גם מתפרעים שמבצעים ירי במרגמות וב-RPG.

עיראק: תומך א-סדר חמוש ב-RPG (צילום: reuters)
עיראק: תומך א-סדר חמוש ב-RPG | צילום: reuters

זירת העימותים המרכזית: האזור הירוק בבגדד

מאז אתמול מתנהלים מרבית העימותים בתוך האזור הירוק בבגדאד – האזור שבזמן שגרה נחשב לאתר המאובטח ביותר במדינה. באזור הירוק ממוקמים כל מבני הממשל העיראקי, לרבות הפרלמנט, בתי המשפט וכך גם מרבית השגרירויות הזרות. שיא הזעם של ההמונים אתמול התפרץ בעיקר בארמונו של ברהם סלאח, נשיא עיראק, שם תועדו ההמונים מתפרעים ומבלים בבריכה.

במהלך הלילה נפוצו דיווחים ותיעודים כי אנשיו של מוקתדא א-סדר השתלטו על מתקנים ומבנים של המיליציות הפרו-איראניות החזקות ביותר, בהן ארגון בדר ועסא'אב אהל אל-חק. בנוסף, דווח כי המתפרעים לקחו בשבי עשרות מאנשי המיליציות הנאמנות למשמרות המהפכה. ברחבי בגדאד תועדו תומכי א-סדר מעלים את הדגל האיראני באש.

עיראק: חמושיו של מוקתדא א-סדר ברחובות בגדאד (צילום: reuters)
עיראק: חמושיו של מוקתדא א-סדר ברחובות בגדאד | צילום: reuters

העובדה כי העימותים האדירים מתנהלים למרות שכבר אתמול בשעה 15:30 הודיע הצבא העיראקי על עוצר מוחלט בבגדאד – מצביעה על נחישות המתפרעים מצד אחד, ועל אוזלת ידן של הרשויות מן הצד השני. גם קריאותיו של ראש הממשלה מוסטפא כאזמי לעצור את האלימות נכשלו, ומדגישות את היותו ראש ממשלת מעבר שמעולם לא נבחר, אלא מונה לאחר הסכמה בין מרבית הצדדים לפני יותר משנתיים.

 

 

 

 

מוקתדא א-סדר עצמו, שלצד ההערצה האדירה של ההמונים אליו ידוע גם בהיותו אישיות הפכפכה ולא יציבה מבחינה פוליטית לאורך השנים, הודיע כי פתח בשביתת רעב עד לעצירת המהומות והאלימות. לפי חלק מהדיווחים הוא מתכוון לעבור בתקופה הקרובה לחיות באיראן, ולעזוב לפחות כעת את הזירה הציבורית בעיראק.

המשבר הפוליטי והמאבק מול איראן

לאורך תקופה ארוכה, הקו האידאולוגי שאותו מציג א-סדר הוא למען עצמאות ולאומיות עיראקית, תוך צמצום מרבי של המעורבות וההשפעה של מדינות וגורמים זרים בנעשה במדינה. בהקשר זה, הדגש העיקרי הוא על איראן ומשמרות המהפכה, שלאורך השנים הפכו לגורם בלתי נפרד מהפעילות הפוליטית והביטחונית בעיראק. אם בשנת 2004, לאחר הפלישה האמריקנית, הנהיג א-סדר את כוחותיו נגד צבא ארה"ב – כעת מתרכזים אנשיו בכל מה שעשוי להיות מזוהה עם איראן, לרבות המיליציות השונות במדינה שנתמכות במידה משתנה על ידי משמרות המהפכה בתחומים שונים.

 

 

בעיני רבים, המהומות האחרונות בעיראק, לצד הכישלון המתמשך להרכיב ממשלה, מונח במידה רבה על כתפיו של אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה. מבחינה זאת, קא'אני הוא שליחו של המשטר בטהראן – וחלק לא מבוטל מתפקידו קשור במאמצים לעצב את הממשלה העיראקית והנעשה בפוליטיקה הפנימית בבגדאד באופן שיתאים לאינטרסים האיראניים.

 

 

על רקע האירועים האחרונים בפרט וכל הנעשה בעיראק בעשרת החודשים האחרונים מאז הבחירות לפרלמנט, קא'אני הולך ומצטייר בעיני רבים כמי שלא מסוגל לעמוד במשימה, שקודמו בתפקיד, קאסם סולימאני, הצליח לעשות בצורה טובה בהרבה. בחודשים האחרונים ביקר קא'אני בבגדאד יותר מפעם אחת במטרה להשפיע על תהליך הרכבת הממשלה – מהלך שבמידה רבה גם הצית את תומכיו של א-סדר לפני כחודש. מבקריו של קא'אני טוענים שנראה כי התפקיד הזה גדול עליו, והוא אינו מצליח במשימתו. בתוך כך מתבטאת הירידה בכוחן של המיליציות הפרו-איראניות ואפילו התחזקות תנועתו של א-סדר.