אספקת הגז מרוסיה לגרמניה דרך צינור הגז נורד סטרים 1 המשיכה גם היום (שבת) להיות מושבתת והחששות באירופה מפני מחסור בדלק בחורף. הנציב הכלכלי של האיחוד האירופי, פאולו ג'נטילוני, אמר שהוא מצפה מרוסיה לכבד את חוזי האנרגיה שעליהם הסכימה, אך האיחוד יעמוד באתגר אם זה לא יקרה.

הממשלות באירופה נאבקות במחירי הגז שמזנקים והייתה ציפיה שהזרימה בצינור הגז נורד סטרים 1 תחודש לאחר שהושבת לתחזוקה השבוע. אך רוסיה הודיעה שלשום בפתאומיות כי ההזרמה לא תחודש עקב תקלה של דליפת נפט באחת הטורבינות.

באירופה האשימו את רוסיה בכך שהיא משתמשת באספקת האנרגיה כנשק. "אנו מצפים מרוסיה לכבד את החוזים שיש להם", אמר הנציב האירופי לכלכלה פאולו ג'נטילוני, "אבל אם השימוש באנרגיה כנשק יימשך או יתגבר, האיחוד האירופי מוכן להגיב".

צינור הגז נורד סטרים 1 בלובמין (צילום: רויטרס)
צינור הגז נורד סטרים 1 בלובמין | צילום: רויטרס

אנג'לה נייט, לשעבר מנכ"לית איגוד הסחר של חברות האנרג'יה בבריטניה, טוענת כי ההחלטה של פוטין לעצור את זרימת הגז הכניסה את הממלכה "לבהלה". לדבריה, "הוא (פוטין) מנהל טוב למעשה את המלחמה הכלכלית. הוא מנהל טוב מאוד את המלחמה הפסיכולוגית".

"נבהלנו כמדינה, גם אירופה נכנסה לפאניקה - וזה לא מפתיע", הוסיפה נייט. לדבריה, מדיניות האנרגיה של בריטניה הייתה "שגויה כבר המון המון זמן" ולמעשה הממלכה ואירופה הפכו להיות תלויות באנרגיה של מדינות "לא כל-כך ידידותיות".

המחסור בגז הביא את שבדיה להכריז על חבילות סיוע פיננסות לחברות האנרגיה. "אם לא נפעל, קיים סיכון רציני לשיבושים במערכת הפיננסית, שבמקרה הכי גרוע עלולים להוביל למשבר כלכלי", אמרה ראש הממשלה מגדלנה אנדשון. לדבריה, "פוטין רוצה ליצור פילוג, אבל המסך שלנו ברור: אתה לא תצליח".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: AP

חברת גזפרום הרוסית טענה כי חברת סימנס אנג'י הגרמנית הסכימה לבצע את התיקונים בצינור אך אין מקום פנוי לבצע את העבודה. בחברת סימנס אנרג'י דחו את הטענות ואמרו כי הם כלל לא התבקשו לבצע את העבודה.

לטענת חברת סימנס, הדליפה שדווחה על ידי חברת גזפרום לא אמורה להשפיע כלל על פעולת הטורבינה וניתן לאטום אותה במקום. "ללא קשר לכך, כבר ציינו מספר פעמים שיש מספיק טורבינות נוספות בתחנת נורד סטרים 1 בפורטובייה שניתן להפעיל", אמר דובר החברה.