עידן חדש: אחרי שאמש הלכה לעולמה בגיל 96 אליזבת' השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת, הבוקר (שישי) יצא לדרך רשמית מבצע "גשר לונדון" – "מבצע הפרידה" מהמלכה ששלטה בבריטניה ב-70 השנים האחרונות.

המלך צ'ארלס השלישי (צילום: רויטרס)
המלך צ'ארלס השלישי | צילום: רויטרס

המלך צ'ארלס נחת בלונדון - לראשונה כמלך, אחרי שעשה את דרכו מטירת בלמורל שבסקוטלנד, שבה התכנסו אתמול בני משפחת המלוכה בעקבות ההודעה על מצבה של המלכה. גם יתר בני המשפחה עושים דרכם ללונדון. מחר צפויה מועצת העלייה לכס בממלכה לאשר את הכתרתו של צ'ארלס למלך בריטניה - שתיערך בהמשך.

המלך צ'ארלס השלישי (צילום: רויטרס)
המלך צ'ארלס השלישי | צילום: רויטרס
המלך צ'ארלס השלישי (צילום: AP)
המלך צ'ארלס השלישי בכניסה לארמון בקינגהאם | צילום: AP

מותה של מלכת בריטניה אליזבת' השנייה: סיקור N12

מטח כבוד לזכר המלכה אליזבת' השנייה (צילום: רויטרס)
מטח כבוד לזכר המלכה אליזבת' השנייה | צילום: רויטרס

פעמוני הכנסיות ברחבי הממלכה צלצלו לזכרה של המלכה, ו-96 מטחי כבוד סימולטניים נורו לכבודה בלונדון, אדינבורו, בלפסט, גיברלטר ובשורת ערים נוספות - כמספר השנים שבהן חיה המלכה. המלך צ'ארלס, שנחת בלונדון, עשה דרכו לארמון בקינגהאם ברכב ה"בנטלי" של אמו, מלווה בשיירה של שישה רכבים בלבד. בכניסה לארמון, לחץ המלך את ידיהם של האזרחים הרבים שהתאספו כדי לחלוק כבוד אחרון למלכה.

המונים מחוץ לארמון בקינגהאם  (צילום: reuters)
המונים מחוץ לארמון בקינגהאם | צילום: reuters
המלך צ'ארלס בצאתו מבלמורל (צילום: רויטרס)
המלך צ'ארלס בצאתו מבלמורל | צילום: רויטרס

ראש ממשלת בריטניה לשעבר בוריס ג'ונסון ספד למלכה אליזבת', וסיפר על פגישתם האחרונה בטירת בלמורל ביום שלישי האחרון: "היא הייתה זוהרת, בעלת ידע רב ומוקסמת מהפוליטיקה – כמו שתמיד זכרתי".

המלך צ'ארלס השלישי (צילום: AP)
המלך צ'ארלס עושה דרכו ללונדון | צילום: AP

עוד סיפר ג'ונסון כי לפני כמה חודשים הגיעו לראיין אותו מ-BBC כדי לדבר על המלכה. לדבריו, ביקשו ממנו לדבר על המלכה בלשון עבר, מה שהציף אותו בעצב. "אני יודע שיש היום אינספור אנשים בבריטניה ובעולם שחוו את אותה הרגשה פתאומית", הוסיף ג'ונסון.

ליז טראס (צילום: AP)
צפויה להיפגש עם המלך צ'ראלס, ראש ממשלת בריטניה ליז טראס | צילום: AP
הנחת זרים לזכר המלכה אליזבת' השנייה (צילום: רויטרס)
הנחת זרים לזכר המלכה אליזבת' השנייה | צילום: רויטרס

בעקבות מותה של המלכה מנהיגים רבים בעולם השתתפו בצער משפחתה ובצער הממלכה המאוחדת. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אף הגיע לשגרירות בריטניה בארה"ב, ושם חתם בספר המנחמים: "אנחנו אבלים על כולכם. היא הייתה גברת נהדרת. אנחנו כל כך שמחים שזכינו לפגוש אותה". בכלי תקשורת בארצות הברית דווח כי הנשיא ביידן צפוי להשתתף בהלווייתה של המלכה.

הודעת ניחומים נמסרה גם מהקרמלין, שפרסם כי "לרוסים היה כבוד גדול למלכה אליזבת', לחוכמתה ולסמכותה - תכונות שנדירות היום בפוליטיקה העולמית". קיסר יפן נארוהיטו התייחס גם הוא למות המלכה, ובהודעה מטעמו נכתב: "עצוב עמוקות מפטירתה של הוד מלכותה המלכה אליזבת' השנייה, ומביע את תנחומיי".

ג'ו ביידן כתב בספר המנחמים לאחר מות המלכה אליזבת'
ג'ו ביידן כתב בספר המנחמים לאחר מות המלכה אליזבת'
פעמוני הכנסייה בלונדון (צילום: AP)
פעמוני הכנסיות בלונדון צלצלו לזכרה של המלכה | צילום: AP

לאחר ההודעה על מותה של המלכה, אירועים רבים בוטלו או נדחו. הפרמייר ליג הודיעו על דחיית מחזור המשחקים הקרוב "כדי לכבד ולהתאבל על מות המלכה". לאות אבל, ייעצרו גם צילומי העונה השישית של סדרת הלהיט "הכתר" מבית נטפליקס, שעוקבת אחר מסע חייה של המלכה אליזבת השנייה. היוצר פיטר מורגן מסר: "הסדרה היא מכתב אהבה אליה, אני צופה שנעצור את הצילומים מתוך כבוד למענה".

בנוסף, שגרירות בריטניה בישראל נפתחה לטובת המנחמים. השגרירות תהא פתוחה היום עד השעה 15:00, ושוב מיום ראשון.

כחלק מפרוטוקול הפרידה, המלך צא'רלס השלישי, בנה של המלכה אליזבת' השנייה, ייפגש בלונדון עם ראש הממשלה החדשה של בריטניה, ליז טראס ועם הצוותים שיהיו אחראים לארגון טקסי הלווייה.

ג'ו ביידן כתב בספר המנחמים לאחר מות המלכה אליזבת'
ג'ו ביידן כתב בספר המנחמים לאחר מות המלכה אליזבת'

בשעות הערב, המלך צ'ארלס השלישי יישא את נאומו הראשון, לראשונה כשהוא על כס המלוכה. גם ראש הממשלה טראס צפויה לשאת נאום.

המלכה אליזבת' והמלך צ'ארלס (צילום: reuters)
המלכה אליזבת' והמלך צ'ארלס | צילום: reuters

הממלכה המאוחדת נכנסה ל-12 ימי אבל עם מותה של המלכה, והמועד המדויק של הלווייתה עוד טרם נודע, אך לפי פרוטוקול הפרידה, ההערכה כי תיקבר ביום ראשון 18.9.2022 או ביום שני 19.9.2022.

לאחר ארועי העלייה לכס בלונדון, ארונה של המלכה יוסע מבלמורל לארמונה באדינבורו (מקום מושבה כ"מושלת" בסקוטלנד). משם יועבר לקתדרלת סנט-ג'יילס, ויוצב שם למשך כ-24 שעות, כך שהציבור יוכל לעבור על פניו. לאחר שיגיע הארון ללונדון, תתקיים תהלוכה מבקינגהאם אל בתי הפרלמנט, ויוצב שם למשך כ-5 ימים באולם הגדול של ווסטמינסטר - שבו יוכל הציבור לחלוף על פניו 23 שעות ביממה.

בחלק מהזמן יעמדו ב-4 פינות הארון בני המשפחה ונכבדים אחרים כמשמר כבוד. לאחר מכן, בשבת או בראשון, יועבר הארון לכנסיית ווסטמינסטר הצמודה - לטקס הלוויה הגדול ומשם יוסע ברכב לווינדזור, שם יתקיים אירוע "קצר" אחרון בכנסיית סנט ג'ורג' (מקום הלווייה של פיליפ), ולאחר מכן המלכה תיטמן לצידו.

הנסיך צ'ארלס (צילום: Daniel Leal - WPA Pool, Getty Images)
הנסיך צ'ארלס | צילום: Daniel Leal - WPA Pool, Getty Images

מחר צפויה להתקיים פגישה של The Accession Council שתכריז רשמית על צ'ארלס כמלך, וזו לראשונה בהיסטוריה תועבר בשידור חי. חלקה הראשון של הפגישה ייערך ללא צ'ארלס. באופן רשמי יוכרז מות המלכה, ייבדק שאין טוענים חדשים לכתר, ואז יאושר צ'ארלס למלך רשמית. 

הודעה על מותה של המלכה נתלית על שערי ארמון ביקנהאם (צילום: ap)
הודעה על מותה של המלכה נתלית על שערי ארמון ביקנהאם | צילום: ap

המלכה הותירה אחריה שלושה דורות של יורשי עצר - בנה צ'ארלס, נכדיה וויליאם והארי וניניה. ב-2021 שכלה את בעלה, הנסיך פיליפ, שמת חודשיים לפני יום הולדתו ה-100. במשך שנות כהונתה הרבות השביעה 15 ראשי ממשלה, האחרונה שבהן - ליז טראס - לפני ימים ספורים.

במשך שבעה עשורים כמלכה, אליזבת' השנייה צברה אהדה ואהבה רבה מצד נתיניה, וזאת בתקופה שבתי מלוכה אחרים באירופה זוכים לבוז ונראים כמוסד שאבד עליהם הכלח. היא הקפידה שלא להתערב בכל נושא פוליטי במהלך חייה ודאגה תמיד להישאר בקונצנזוס הבריטי - כל ראשי הממשלה שפעלו תחתיה, מכל מפלגה ובכל תקופה, ידעו שאף מילה מהשיחות שהם היו עורכים עם הוד מעלתה פעם בשבוע לעולם לא תדלוף החוצה.