צפון קוריאה הודיעה בחודש מאי על התפרצות נגיף הקורונה בתחומה. ההודעה הייתה חריגה במיוחד, והגיעה משם לראשונה – לאחר שהמגפה עצמה השתוללה כבר בכל רחבי העולם. בפיונגיאנג הודו לראשונה בהתפרצות, לאחר הכחשות נמרצות במשך חודשים ארוכים – ורבים בעולם נתקפו דאגה. ואולם, כמעט חודשיים לאחר מכן, עולים סימני שאלה גדולים בנוגע לאמיתות הנתונים – מתחדדת התחושה שבצפון קוריאה מסתירים מידע.

לאחר ההודאה של המנהיג קים ג'ונג און בהתפרצות, החלה פיונגיאנג לפרסם מדי יום את נתוני התחלואה. בימים הראשונים היו הנתונים עצומים - מאות אלפי נדבקים מדי יום, או לפחות כפי שבצפון קוריאה דיווחו: מאות אלפי "עם תסמיני שפעת". הנתונים הללו הדאיגו רבים ברחבי העולם, שכן מדובר באחת המדינות הכי פחות מחוסנות נגד הנגיף, ובנוסף גם אחת המדינות עם מערכת הבריאות והרפואה מהגרועות ביותר שיש.

למרות שיעור התחלואה הגבוה, מדי יום דיווחו בצפון קוריאה על לא יותר מכמה מקרי מוות בודדים לכל היותר. באופן מובהק, שיעור התמותה לעומת התחלואה הינ שונה ממרבית מדינות העולם. עם חשד למיליוני נדבקים וכמעט חודשיים לאחר מכן, קים ג'ונג און הודיע לאחרונה על "ניצחון מזהיר" על הנגיף.

רבים בעולם מסרבים להאמין לנתונים שמציגים הצפון קוריאנים. "יש לי כמה שאלות..." אמר לאחרונה יון סונג-סה, שר האיחוד בדורם קוריאה. לדבריו, הסיפור והנתונים על המגפה כפי שפורסמו בתקשורת הממלכתית בצפון קוריאה, אינם אפילו קרובים להתאים לשיעור המגפה מיתר מדינות העולם.

קורונה בצפון קוריאה (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

מומחים רבים ברחבי העולם מעלים את האפשרות כי בצפון קוריאה כלל אין יכולת לדעת את המספר המדויק של החולים והמתים במדינתם. ד"ר קי ב. פארק, רופא מומחה אמריקני שעד לפרוץ הקורונה היה מבקר בצפון קוריאה פעמיים בשנה ומטפל בתושבים, אומר שלמדינה "אין בכלל רצון ואינטרס לחשוף את הפרטים האמיתיים והנכונים בנוגע להתפרצות", ולדבריו "זה לא טוב עבורם, ולא טוב גם עבור יתר מדינות העולם".

הוא הזהיר מפני האפשרות של זלזול של הרשויות בצפון קוריאה בהתפרצות המגפה, ואמר כי "עלינו לשאוף תמיד לחשוף מידע ופרטים בנוגע לכל שינוי שעשוי להתעורר בנוגע למאפייני הנגיף והיווצרות של מוטציות". הוא הוסיף כי יש לערוך בקרה מתמדת אחר המגפה, מפני שהיא בקלות יכולה להתפתח לווריאנטים חדשים – והדרך היחידה להתמודד עם זה היא לחלוק מידע.

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און בישיבה על הקורונה (צילום: רויטרס)
מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און בישיבת מפלגת הפועלים על התפרצות נגיף הקורונה במדינה | צילום: רויטרס

מדינות רבות בעולם, בהן סין, רוסיה, ארה"ב ודרום קוריאה, הציעו לצפון קוריאה את עזרתן בהתמודדות עם המגפה. בין היתר התקבלו הצעות להעברת חיסונים, ערכות בדיקה ומסכות, אך צפון קוריאה לא נענתה להן. עצם העובדה שמרבית האוכלוסייה כלל אינה מחוסנת נגד הנגיף, סובלת מתזונה לקויה ולא נהנית מגישה למערכת בריאה יציבה – מחזקת את החשדות כי המידע שנמסר אינו מהימן. עם זאת, עולים גם סימני שאלה בנוגע לעובדה שקים בחר להכיר רק כעת בקיומה של התפרצות הנגיף, ועולות השערות כי בפיונגיאנג ידעו על כך עוד הרבה לפני כן.

במקביל למגפות – החשש האמיתי: רעב

לצד החשש מהתפרצות הקורונה בצפון קוריאה, וגם לאחר שהרשויות בפיונגיאנג הודיעו על התפרצות של מגפת מעיים חמורה, אזרחי המדינה המסוגרת חוששים בעיקר מדבר אחד – רעב. עם ההודעה על פרוץ המגפה, הורה המנהיג קים על הטלת סגר הדוק ומחמיר על מרבית האזורים במדינה. גם בימי שגרה מצב התזונה של הצפון קוריאנים אינו מזהיר, ועם הטלת הגבלות התנועה הצטמצמו אף יותר יכולתם וגישתם למקורות מזון בסיסיים.

אזרחית דרום קוריאה ששוחחה עם רשת CNN סיפרה כי הצליחה לאחרונה ליצור קשר עם בני משפחתה בצפון. לדבריה, הם סיפרו לה כי מצב התזונה במדינה כעת חמור אף יותר מבתקופת הרעב הגדול של תחילת שנות ה-90, המוכר גם בשם "המצעד הכרוך במאמצים". באותה תקופה, לפני כ-30 שנה, התרסקו הכלכלה והחקלאות בצפון קוריאה, על רקע נפילת ברית המועצות ומותו של מייסד המדינה קים איל סונג.

התפרצות הקורונה בצפון קוריאה: אנשים עם מסכות בפיונ (צילום: רויטרס)
התפרצות הקורונה בצפון קוריאה: עובדים מחטאים מתחם בדיקות | צילום: רויטרס

על פי ההערכות, מאות אלפי בני אדם מצאו את מותם כתוצאה מהרעב לפני שלושה עשורים, וכעת גובר החשש כי יהיה הרבה יותר קשה לעקוב ולדעת על מספר המתים כעת, בדיוק כפי שקשה לדעת ולעקוב אחר מספר המתים מקורונה. אותה אזרחית דרום קוריאה, שהתראיינה בעילום שם, אמרה כי לא העזה לשאול את קרוביה על מצב הרעב במדינה מעבר למה שהם סיפרו מיוזמתם, משום שאין לה ספק שאנשי המשטר בפיונגיאנג עוקבים אחר השיחות ומנסים לאתר מסרים פוליטיים של האזרחים. תומס קווינטנה, שליח האו"ם המיוחד לצפון קוריאה, אומר שסכנת הרעב במדינה היא "אמיתית ומוחשית" וקרא לאחרונה להנהגת המדינה "להכיר בעובדה שיש חשש אמיתי למשבר רעב בצפון קוריאה".