רגע לפני ביקורו בישראל כחלק מסבב הפגישות במזרח התיכון, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרסם אמש (שבת) טור מיוחד לציבור האמריקני בוושינגטון פוסט. בטור הזכיר ביידן כי ביום שישי יהפוך ל"נשיא הראשון שיטוס מישראל לג'ידה שבערב הסעודית". לדבריו, "המסע הזה יהיה סמל קטן לניצני היחסים והצעדים לקראת נורמליזציה בין ישראל לעולם הערבי, שהממשל פועל להעמיק ולהרחיב".

ביקור ביידן בישראל - סיקור N12:

"בשבוע הבא אסע למזרח התיכון כדי להתחיל פרק חדש ומבטיח יותר במעורבותה של אמריקה שם. המסע הזה מגיע בזמן חיוני לאזור, והוא יקדם אינטרסים אמריקניים חשובים", כתב ביידן. "מזרח תיכון בטוח ומשולב יותר מועיל לאמריקנים במובנים רבים. נתיבי המים באזור חיוניים לסחר העולמי ולשרשרות האספקה שעליהן אנו מסתמכים. משאבי האנרגיה באזור חיוניים להפחתת ההשפעה על האספקה העולמית של מלחמת רוסיה באוקראינה".

הסכמי אברהם (צילום: AP)
"המסע - סמל קטן לקראת נורמליזציה בין ישראל לעולם הערבי". הסכמי אברהם | צילום: AP

"איראן היא מבודדת עד שתחזור להסכם הגרעין שקודמי נטש ללא תוכנית שתחליף אותו", התייחס ביידן לשיחות הגרעין וטען כי הממשל יפעל כדי ללחוץ את איראן לחזור להסכם שנחתם בעבר. "בחודש שעבר הצטרפו אלינו יותר מ-30 מדינות כדי לגנות את חוסר שיתוף הפעולה של איראן עם הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית בנוגע לפעילות הגרעינית שעברה. הממשל שלי ימשיך להגביר את הלחץ הדיפלומטי והכלכלי עד שאיראן תהיה מוכנה לחזור לעמוד בהסכם הגרעין של 2015".

ההתערבות בשומר החומות והיחסים עם הפלסטינים

ביידן התייחס גם לפעולות שנקט הממשל שלו ביחס לישראל ולפלסטינים מאז שנבחר לתפקיד. "בישראל עזרנו לסיים מלחמה בעזה בתוך 11 ימים בלבד", טען ביידן ביחס למבצע "שומר החומות" בשנה שעברה שלדבריו יחכל להימשך חודשים. "עבדנו עם ישראל, מצרים, קטאר וירדן כדי לשמור על השלום מבלי לאפשר לטרוריסטים להתחמש מחדש".

"בנינו מחדש את קשרי ארה"ב עם הפלסטינים", המשיך הנשיא. "בעבודה עם הקונגרס, הממשל שלי החזיר תמיכה של כ-500 מיליון דולר לפלסטינים, בתוך העברת חבילת התמיכה הגדולה ביותר לישראל בהיסטוריה על סך למעלה מ-4 מיליארד דולר", הוסיף ואף ציין את השיחה בין רה"מ יאיר לפיד ובין אבו מאזן: "השבוע שוחח ראש ממשלה ישראלי עם נשיא הרשות הפלסטינית לראשונה אחרי חמש שנים".

יאיר לפיד ואבו מאזן (צילום: פלאש 90)
ביידן: "ראש ממשלה ישראלי שוחח עם נשיא הרשות הפלסטינית לראשונה אחרי חמש שנים" | צילום: פלאש 90
יירוטים בשמי תל אביב (צילום: עידן בן הרוש)
ביידן: "עזרנו לסיים מלחמה בעזה". יירוטים בשמי תל אביב שימי שומר חומות | צילום: עידן בן הרוש

העקיצה לטראמפ

"אזור שמתחבר באמצעות דיפלומטיה ושיתוף פעולה, במקום להתפרק באמצעות סכסוך, צפוי פחות להוליד קיצוניות אלימה שמאיימת על מולדתנו או מלחמות חדשות שעלולות להטיל עומס חדש על כוחות צבא ארה"ב ומשפחותיהם", הוסיף הנשיא האמריקני, וציין כי הימנעות מתרחיש אלים כזה היא בעלת חשיבות עליונה מבחינתו. "אעסוק בדיפלומטיה באופן אינטנסיבי - כולל באמצעות פגישות פנים אל פנים - כדי להשיג את המטרות שלנו".

"המזרח התיכון שאבקר בו יציב ובטוח יותר מזה שהממשל שלי ירש לפני 18 חודשים", טען ביידן. "חודש לפני השבעתי, השגרירות שלנו בבגדד עמדה בפני מתקפת הרקטות הגדולה ביותר בעשור האחרון. ההתקפות נגד חיילינו והדיפלומטים שלנו גדלו פי ארבעה במהלך השנה הקודמת. קודמי הורה שוב ושוב למפציצי B-52 לטוס מארצות הברית לאזור ובחזרה כדי להרתיע את ההתקפות הללו, אבל זה לא עבד, וההתקפות נמשכו".

המתקן הגרעיני בבושהר, איראן (צילום: IIPA via Getty Images)
המתקן הגרעיני בבושהר. "איראן מבודדת עד שתחזור להסכם הגרעין" | צילום: IIPA via Getty Images

 "המלחמה בתימן הסלימה ויצרה את אחד המשברים ההומניטריים החמורים בעולם, ללא תהליך מדיני באופק לסיום הלחימה", המשיך ביידן וציין את האתגרים שנותרו באזור. "לאחר שקודמי התנער מהסכם הגרעין שעבד, איראן העבירה חוק המחייב האצה מהירה של תוכנית הגרעין שלה. ואז, כשהממשל האחרון ביקש לגנות את איראן על הפעולה הזו במועצת הביטחון של האו"ם, ארה"ב מצאה את עצמה מבודדת ובודדה".

"יודע שיש רבים שלא מסכימים עם ההחלטה שלי"

על הפעולות של ממשלו ביחס לערב הסעודית, אמר ביידן כי "הפכנו את מדיניות 'ההמחאה הריקה' שקיבלנו בירושה. פרסמתי את הדוח של קהילת המודיעין על רצח ג'מאל חאשוקג'י, הוצאתי סנקציות חדשות, כולל כלפי כוח ההתערבות של ערב הסעודית שהיה מעורב בהריגתו, והוצאתי 76 איסורי ויזה במסגרת כלל חדש האוסר כניסה לארה"ב לכל מי שנמצא מעורב בהטרדת מתנגדי משטר בחו"ל. הממשל שלי הבהיר שארה"ב לא תסבול איומים חוץ-טריטוריאליים והטרדות נגד מתנגדים ופעילים מצד אף ממשלה. פעלנו גם למען אזרחים אמריקנים שנעצרו שלא כדין בסעודיה הרבה לפני שנכנסתי לתפקיד. מאז הם שוחררו, ואני אמשיך לדחוף לביטול ההגבלות על נסיעותיהם".

הרכבת האווירית של ביידן
הרכבת האווירית של ביידן

"מההתחלה, המטרה שלי הייתה לכוון מחדש, אבל לא לקרוע, את היחסים עם מדינה שהייתה שותפה אסטרטגית במשך 80 שנה", טען. "היום, ערב הסעודית סייעה להחזיר את האחדות בין המדינות שבמועצת שיתוף הפעולה של המפרץ, תמכה באופן מלא בהפוגה מהמלחמה בתימן וכעת היא עובדת עם המומחים שלי כדי לעזור לייצב את שוקי הנפט עם יצרני אופ"ק אחרים".

ביידן גם התייחס לביקורת שהגיעה על רקע המקומות שבהם יבקר והמנהיגים שעימם ייפגש: "אני יודע שיש רבים שלא מסכימים עם ההחלטה שלי לנסוע לסעודיה. דעותיי לגבי זכויות אדם ברורות וארוכות שנים, וחירויות יסוד תמיד עומדות על הפרק כשאני נוסע לחו"ל, כפי שיהיו במהלך הטיול הזה, ובדיוק כפי שיהיו בישראל ובגדה המערבית".

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (צילום: Nicolas Asfonri, רויטרס)
לקראת נורמליזציה? יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן | צילום: Nicolas Asfonri, רויטרס

"כנשיא, תפקידי לשמור על המדינה שלנו חזקה ובטוחה. עלינו להתמודד עם התוקפנות של רוסיה, להעמיד את עצמנו בעמדה הטובה ביותר כדי להתחרות על סין, ולפעול ליציבות רבה יותר באזור תוצאה של העולם", הסביר. "כדי לעשות את הדברים האלה, עלינו ליצור קשר ישיר עם מדינות שיכולות להשפיע על התוצאות הללו. ערב הסעודית היא אחת מהן, וכאשר אפגש עם מנהיגי סעודיה ביום שישי, המטרה שלי תהיה לחזק שותפות אסטרטגית קדימה המבוססת על אינטרסים ואחריות הדדיים, בתוך שהיא נאמנה גם לערכי היסוד האמריקניים".