לקראת עליית מדרגה בלחימה באוקראינה? שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו הודיע אתמול (שבת) כי הורה לכוחות הצבא הרוסיים להגביר את התקיפות שלהם נגד כל "המגזרים האופרטיביים באוקראינה". ההודעה מעוררת דאגה גדולה בקייב ובמערב, ומגיעה בתום שבוע עקוב מדם של תקיפות רוסיות אינטנסיביות בעומק המדינה. על פי הערכת הפנטגון בסוף השבוע, התקיפות הרוסיות גבו את חייהם של יותר מ-150 אזרחי אוקראינה במשך שבוע בלבד.

ההערכה היא כי הרוסים מבקשים להחריף את המערכה נגד האוכלוסייה האזרחית באוקראינה, ככל הנראה מתוך מטרה לשבור את רוח העם ולצמצם את מידת התמיכה בלחימה ונגד הרוסים. באוקראינה נערכים להתגברות התקיפות הרוסיות, לאחר הפצצות רבות בימים האחרונים, ורואים את ההודעה ממוסקווה כהוראה מפורשת לפגוע במטרות אזרחיות.

המלחמה באוקראינה: הפצצות בחארקוב (צילום: רויטרס)
הפצצות בחארקוב | צילום: רויטרס
המלחמה באוקראינה: הפצצות בחארקוב (צילום: רויטרס)
הפצצות בחארקוב | צילום: רויטרס

באוקראינה רואים את הדברים כהודעה ברורה מצדם של הרוסים בנוגע לכוונתם להגביר את פעולות הטרור ולהטיל אימה על אזרחי המדינה. "לא מדובר רק על תקיפות מן האוויר ומן הים", אמר ואדים סקיביצקי, דובר זרוע המודיעין של צבא אוקראינה. "אנו רואים הפצצות אינטנסיביות לכל אורך קו העימות, ומזהים שימוש בשלל טקטיקות. ניתן לזהות בפירוש הכנות לקראת השלב הבא בלחימה".

 

 

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר הלילה לאזרחיו להיות בכוננות גבוהה להפצצות אוויריות, גם רחוק מקו החזית. בצבא אוקראינה אומרים היום כי יותר מ-70% מההפצצות של צבא רוסיה פגעו במטרות לא צבאיות. לטענת האוקראינים, בשלושת הימים האחרונים נהרגו יותר מ-40 אזרחים בהפצצות רוסיות.

 

 

בסוף השבוע הפציצו הרוסים באמצעות טילי שיוט שנורו מלב הים השחור את העיר ויניציה, שידועה באוקראינה כעיר בעלת רמת חיים גבוהה במיוחד. בהפצצה נהרגו לפחות 24 בני אדם, כולל כמה ילדים, ורבים נוספים נפצעו. בתקיפה קטלנית נוספת, עלה במהלך השבוע האחרון מספר ההרוגים בהפצצה בעיר צ'אסיב יאר במחוז דונייצק, והגיע לכמעט 50. בשבועות האחרונים נרשמו הפצצות רבות גם בקרמנצ'וק, אודסה, קייב ואזורים נוספים ברחבי אוקראינה.

המודיעין הבריטי דיווח הבוקר כי כוחות הצבא הרוסיים עיבו בימים האחרונים את עמדות ההגנה שלהם לאורך האזורים שבשליטתם בדרום אוקראינה. במסגרת עיבוי העמדות, הועברו כוח אדם רב, ציוד ואמצעי לחימה והגנה לאזורי הערים מריופול, זפוריז'יה וחרסון. בנוסף, גם בעיר מליטופול עיבו הרוסים את עמדות ההגנה שלהם.

 

 

במשך החודש האחרון מנהלים הכוחות האוקראיניים מערכה לכיבוש מחודש של מחוז חרסון – מהשטחים הראשונים שנפלו לידי הרוסים בתחילת המלחמה. הבריטים ציינו כי בהתאם להודעות הפוליטיות האחרונות מלשכתו של זלנסקי, סגנית ראש הממשלה וגורמים פוליטיים נוספים – ניכר כי המערכה ההתקפית של האוקראינים באזור רק צפויה להתגבר.

המלחמה באוקראינה: הפצצות באודסה (צילום: רויטרס)
הפצצות באודסה | צילום: רויטרס
הפצצה בקרמטורסק, דונייצק (צילום: AP)
הפצצה בקרמטורסק, דונייצק | צילום: AP
הפצצה במחוז דונייצק (צילום: AP)
הפצצה במחוז דונייצק | צילום: AP

בתוך כך, אתמול אמר סקיביצקי כי הצבא האוקראיני רשאי לעשות שימוש בסוללות הארטילריה המתקדמות HIMARS, שנכנסו בשבועות האחרונים לשדה הקרב, במטרה לפגוע באזור חצי האי קרים, שסופח לשליטת רוסיה בשנת 2014. כזכור, האמריקנים התנו את העברת הסוללות המתקדמות לאוקראינים בכך שלא ישמשו כדי לפגוע בטריטוריות רוסיות, אך סקיביצקי הודיע כי קרים תהפוך למטרה לגיטימית מפני שהיא משמשת כבסיס חשוב להזרמת כוחות לתוך הלחימה.

במקביל למערכה בעורף האוקראיני, נמשכים הקרבות באזור דונבאס. לאחר שהרוסים טענו כי השלימו את כיבוש מחוז לוגנסק, האוקראינים הבהירו היום כי הלחימה עדיין נמשכת בשני כפרים נוספים באזור. בתוך כך, הרוסים מגבירים את מאמציהם להתקדם לעבר העיירות סברסק ובאחמוט – במטרה לכבוש את הערים המרכזיות סלוביאנסק וקרמטורסק. הבוקר הודיעו האוקראינים כי הצליחו להדוף מתקפה רוסית בדונייצק.

חשש מהסלמה: בדרך לעסקת נשק בין איראן ורוסיה

אתמול נחשף רשמית על ידי היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן כי משלחת רוסית ביקרה פעמיים במהלך החודש האחרון בבסיס הצבאי "קשאן" שבלב איראן. על פי הדיווחים, המשלחת הרוסית קיבלה סקירה על על מל"טים מסוג שהאד 129 ו-191 – זאת על רקע ההודעה של סאליבן מאמצע השבוע כי איראן נערכת להעביר לאוקראינה מאות מל"טים מתקדמים עבור המשך הלחימה באוקראינה. מדובר במל"טים המסוגלים לשאת חימוש מתקדמם ומדויק.

רוסיה ביקרה באיראן ובחנה רכישת נשקים מתקדמים (צילום: CNN)
צילום: CNN

הביקור הראשון של המשלחת הרוסית נערך ב-8 ביוני, ועם קשר או בלי קשר – באותו יום פורסם כי נשיא איראן ראיסי שוחח בטלפון עם נשיא רוסיה פוטין. הביקור השני נערך ב-5 ביולי, וצילום לוויין שפורסם אתמול מראה את נוכחות המשלחת הרוסית בבסיס המל"טים האיראני.

על רקע הדברים האלה, יגיע פוטין ביום שלישי לביקור בטהראן, ושם יקיים פסגה משולשת יחד עם הנשיא ראיסי ונשיא טורקיה ארדואן. הביקור באיראן תהיה הפעם השנייה בסך הכול שבה יעזוב את רוסיה מאז החלה המלחמה באוקראינה. על רקע ביקורו של ביידן במזרח התיכון בימים האחרונים - פוטין צפוי לשדר את המסר כי למרות המלחמה, אין בכוונתו להרפות מזירת המזרח התיכון.

עדות נוספת לברית הביטחונית בין רוסיה ואיראן הגיעה אתמול, לאחר שהממשלה בטהראן הגישה לפרלמנט המקומי (מג'לס) הצעה לאשרור הסכם לשיתוף פעולה מודיעיני בין המדינות. העסקה להעברת המל"טים מאיראן לרוסיה מגיעה על רקע הודעתה של טהראן מיום שישי, בזמן ביקורו של ביידן באזור, לפיה השיקה חטיבת מל"טים ראשונה באוקיינוס ההודי.

הנשיא זלנסקי מבקר בחזית הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: ap)
הנשיא זלנסקי מבקר בחזית הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: ap
חייל אוקראיני, אוקראינה (צילום: רויטרס)
חייל אוקראיני, אוקראינה | צילום: רויטרס

שיתוף הפעולה ההדוק ההולך ומתגבש בין רוסיה ואיראן מגיע על רקע דיווחים על "חיכוכים כלכליים" בין השתיים. בעקבות הסנקציות הכבדות שהוטלו על הנפט הרוסי, ירד מחירו לשפל של ממש – ובשל כך הפך להיות מוצר אטרקטיבי עבור קנייניות גדולות כמו סין והודו. על פי הדיווחים, בשבועות האחרונים הצליחה רוסיה להפוך לאחת הספקיות העיקריות של נפט לשתי המדינות הגדולות – ובכך לפגוע באופן חסר תקדים במשק יצוא הנפט האיראני.

למרות זאת, גוברת ההערכה כי פוטין, ראיסי וארדואן ידונו השבוע בהעברה של חלק גדול מהתבואה הגנובה של רוסיה מאוקראינה לאיראן, כך אמר איש עסקים איראני לעיתון וול סטריט ג'ורנל. בשבוע שעבר אירחה טורקיה פסגה משותפת לרוסיה, אוקראינה והאו"ם בנוגע למצור הכלכלי בים השחור ומשבר המזון העולמי, אולם ייתכן כי בדרך זאת תנסה רוסיה לגמול לאיראן על תמיכתה בה לאורך חודשי המלחמה. בנוסף, צפויים השלושה לדון בנעשה בסוריה, על רקע היערכותה של טורקיה בתקופה האחרונה לצאת למבצע צבאי בצפון המדינה, בתמיכת קבוצות המתנגדות למשטר אסד - המשטר שבו תומכות רוסיה ואיראן.