התובע הכללי באוקראינה החוקר את פשעי המלחמה של הרוסים מאז הפלישה הודיע כי הצליח לאתר באמצעות צילומים מיוחדים של רשת CNN את זהותו של אחד החיילים הרוסים שהוציאו להורג אזרחים מבוגרים חפים מפשע במהלך הניסיון לכבוש את הבירה קייב. בתיעוד נראה החייל, המוצב בעמדה באחד מאזורי הבירה האוקראינית, יורה בדם קר בגבם של שני האזרחים – שלא היו חמושים ולא היוו כל סכנה עבורו.

בחודש מאי פרסמה רשת CNN צילומים בלעדיים ממצלמת אבטחה המוצבת באחד הנקודות שבהם שהו הלוחמים הרוסים, שניסו לכבוש את הבירה קייב בחודש הראשון למלחמה. התקרית התרחשה בחודש מרץ, במחסום למעבר רכבים בפרוור סמוך. שני אזרחים אוקראינים, תמימים למראה, עברו רגלית וללא הפרעה במחסום – ואז שני החיילים הרוסים שהיו שם ירו בהם למוות לא פחות מ-12 כדורים.

התובע באוקראינה חשף בימים האחרונים את זהותו של אחד הלוחמים הרוסיים: ניקולאי סרגייביץ' סוקוביקוב. עד עתה לא הצליחו החוקרים האוקראינים לחשוף את זהותו של החייל הרוסי השני. בהודעה הרשמית על חשיפת זהותו של סוקוביקוב נאמר כי הצילום הבלעדי של CNN תרמו תרומה מכרעת לזיהויו ואיתורו של החייל.

פושע המלחמה הרוסי אותר באמצעות צילום של CNN (צילום: cnn)
פושע המלחמה הרוסי אותר באמצעות צילום של CNN | צילום: cnn

התביעה באוקראינה שלחה פנייה רשמית לשלטונות ברוסיה – והודיעו על החקירה המתנהלת נגד החייל, שמיקומו אינו ידוע. בהודעה הרשמית נטען כי הוא חשוד בהפרה של חוקי וכללי המלחמה, וכן ברצח בכוונה תחילה.

מאז חשיפת ארועי הטבח של הצבא הרוסי בעיירה האוקראינית בוצ'ה, סמוך לבירה קייב, האיצו הרשויות וגורמי אכיפת החוק באוקראינה את מאמציהם לחקר פשעי המלחמה הרוסיים. לפני כמה חודשים דווח כי משרד התובע הכללי באוקראינה הקים צוות של אלפי מתנדבים ומאות בעלי מקצוע שחוקרים יותר מ-12 אלף תיקים של חשד לביצוע פשעי מלחמה נגד האוכלוסייה האזרחית באוקראינה מאז הפלישה הרוסית למדינה ב-24 בפברואר.

מלחמת רוסיה-אוקראינה בוצ'ה (צילום: Felipe Dana, AP)
מלחמת רוסיה-אוקראינה בוצ'ה | צילום: Felipe Dana, AP

עד היום נשפטו לפחות כמה חיילים רוסים שנפלו בשבי באוקראינה והורשעו בביצוע פשעי מלחמה. כך למשל, נגזר מאסר עולם על לוחם שריון רוסי בן 21 שהורשע ברצח של אזרח חף מפשע במהלך הכיבוש באוקראינה. מעבר למאמץ של ממשלת אוקראינה – גם גופים וארגונים בין-לאומיים רבים לוקחים חלק באיסוף הראיות והעדויות, כמו למשל ארגון אמנסטי אינטרנשיונל.

רבים מהלוחמים הרוסים החשודים והנאשמים בביצוע פשעי מלחמה נחקרים ונשפטים שלא בפניהם, וספק אם יוכלו אי פעם לעמוד בפני עונש. למרות זאת, באוקראינה נחושים לקדם את החקירות נגדם – ומעריכים שיצליחו להביא לכל הפחות להטלת סנקציות אישיות בין-לאומיות נגד מי שיימצא אשם בביצוע פשעי מלחמה.