הממלכה המאוחדת באבל: יום אחרי שהמלכה אליזבת' השנייה הלכה לעולמה, עזבו היום (שישי) בזה אחר זה בני משפחת המלוכה את טירת בלמורל שבסקוטלנד, שם שהתה המלכה בשעותיה האחרונות - ועשו דרכם אל עבר הבירה לונדון. המלך צ'ארלס השלישי, הגיע לראשונה לארמון בקינגהאם בתואר החדש, ויישא הערב את נאומו הראשון לאומה - על כס המלוכה.

"אני מדבר מתוך רגשות של צער עמוק", אמר המלך צ'ארלס בפתח נאומו לאומה, שהוקלט מראש. "המלכה היוותה השראה וחיה את חייה היטב. היא התחייבה להקדיש את חייה למען אנשיה – זו הייתה מחויבות אישית ועמוקה. מסירותה לתפקיד מעולם לא פסקה".

המלך צ'ארלס השלישי (צילום: AP)
המלך צ'ארלס השלישי בנאום ראשון לאומה | צילום: AP

המלך המשיך ותיאר את אימו המלכה אליזבת': "היא הייתה חמה, בעלת הומור, וראתה את הטוב ביותר באנשים. אני חולק כבוד לזכרה, ויודע שמותה גורם עצב רב לרבים מכם".

"החברה שלנו הפכה לרב-תרבותית. דרך כל השינויים והאתגרים, האומה שלנו שגשגה, הערכים שלנו נשארו – וחייבים להישאר גם בעתיד. גם תפקידו וחובותיו של המלך נותרו", אמר המלך, והוסיף כי "חונכתי להוקיר את תחושת החובה כלפי אחרים. גם עכשיו אני מתחייב לקיים את העקרונות החוקתיים שעומדים בלב האומה שלנו. אני אשתדל לשרת אתכם בנאמנות, בכבוד ובאהבה".

לאחר מכן התייחס המלך לבני משפחת המלוכה, ואמר כי "זהו זמן של שינוי עבור משפחתי". על בת זוגו המלכה קמילה אמר כי "היא תהיה מסורה לתפקיד". כמו כן, המלך סיפר כי הוא גאה בנסיך ויליאם ובנסיכה קייט, וביקש להביע את אהבתו לנסיך הארי ולרעייתו מייגן, שחייהם מעבר לים.

"בצערנו, אנא נזכור את המלכה אליזבת' ונשאב כוח מהאור שלה. התמיכה הציבורית חשובה לי יותר משאני יכול להביע", הוסיף המלך. "לאמא היקרה שלי – אני פשוט רוצה לומר לך תודה".

המלך צ'ארלס השלישי (צילום: רויטרס)
המלך צ'ארלס השלישי ורעייתו המלכה קמילה בלונדון | צילום: רויטרס
המלך צ'ארלס השלישי (צילום: AP)
המלך צ'ארלס השלישי פגש את האבלים מחוץ לארמון באקינגהם | צילום: AP

הבוקר יצא לדרך רשמית מבצע "גשר לונדון" לפרידה מהמלכה אליזבת', ולאורך היום גדשו אלפי אזרחים בריטים את ארמון בקינגהאם וסביבתו, כדי לחלוק לה כבוד אחרון. גם פעמוני הכנסיות ברחבי הממלכה צלצלו לזכרה, ו-96 מטחי כבוד נורו לכבודה בשורה של ערים – לציון מספר השנים שבהן חיה.

אחרי שהמלך צ'ארלס נחת בלונדון, הוא עשה דרכו אל עבר ארמון בקינגהאם ברכב ה"בנטלי" של אמו, מלווה בשיירה של שישה רכבים. כשהגיע, פגשו המלך ורעייתו המלכה קמילה את המוני האזרחים שהמתינו מחוץ לארמון. צ'ארלס לחץ את ידיהם של רבים, והודה להם על שהגיעו לחלוק כבוד אחרון למלכה.

מטח כבוד לזכר המלכה אליזבת' השנייה (צילום: רויטרס)
מטח כבוד לזכר המלכה אליזבת' השנייה | צילום: רויטרס
הנחת זרים לזכר המלכה אליזבת' השנייה (צילום: רויטרס)
תושבים אבלים מניחים זרים לזכרה של המלכה | צילום: רויטרס

אלפי האבלים נותרו לעמוד מחוץ לארמון גם כשהחל לרדת גשם, ורבים הכריזו "אלוהים נצור את המלך" – שם ההמנון הלאומי של הממלכה המאוחדת. בקתדרלת סנט פול החלו רבים לתפוס את מקומם, לבושים בחליפות ובעניבות שחורות - לקראת התפילה שתחל בשעה 18:00 (שעון מקומי).

הנחת זרים לזכר המלכה אליזבת' השנייה (צילום: רויטרס)
אבל בבריטניה אחרי מות המלכה אליזבת' | צילום: רויטרס

כחלק מפרוטוקול הפרידה, נפגש לראשונה המלך צ'ארלס עם ראש ממשלת בריטניה ליז טראס בארמון בקינגהאם. מלבד המלך, גם טראס צפויה לנאום בהמשך הערב. כמו כן, מחר צפויה להתקיים פגישה של The Accession Council, שתכריז רשמית על צ'ארלס כמלך, וזו לראשונה בהיסטוריה תועבר בשידור חי.

עם מותה של המלכה, נכנסה הממלכה המאוחדת ל-12 ימים אבל. מועד ההלווייה המדויק טרם פורסם, אך לפי הפרוטוקול היא צפויה להיערך ביום ראשון 18 בספטמבר או ביום שני 19 בספטמבר.

ליז טראס (צילום: AP)
בהתאם לפרוטוקול, נפגש המלך עם רה"מ ליז טראס | צילום: AP

בתום האירועים בלונדון, ארונה של המלכה יועבר מטירת בלמורל לארמונה שבאדינבורו, ולאחר מכן לקתדרלת סנט-ג'יילס – שם הוא יוצב למשך כ-24 שעות, והציבור יוכל לעבור על פניו. בהמשך יועבר הארון ללונדון, שם צפויה להתקיים תהלוכה שתצא מארמון בקינגהאם אל בתי הפרלמנט. הארון יוצב באולם הגדול וסטמינסטר למשך חמישה ימים, ויהיה זמין עבור הציבור למשך 23 שעות ביממה.

בימים שבת או ראשון, יועבר הארון לכנסיית וסטמינסטר הצמודה – שבה ייערך טקס ההלוויה המלכותי. לאחר מכן יוסע הארון לווינדזור, שם יתקיים האירוע האחרון בכנסיית סנט ג'ורג', ולאחריו תיטמן המלכה לצד בעלה המנוח פיליפ.