כפי שצפו וחזו בקייב ובמערב – יום עצמאות קשה ועקוב מדם עבר אתמול (רביעי) על אוקראינה. הפצצה רוסית פגעה בתחנת רכבת בעיירה צ'אפלין שבמחוז דנייפרופטרובסק וגרמה לנזק אדיר. לפחות 25 בני אדם נהרגו בהפצצה, שפגעה בחמישה קרונות נוסעים, וקרוב ל-50 בני אדם נוספים נפצעו.

במהלך היממות האחרונות הזהיר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מפני הפצצה חריגה ו"מכוערת" של הרוסים במהלך היום המיוחד אתמול – יום שבו צוין גם יום העצמאות ה-31 האוקראיני לאחר ההיפרדות מברית המועצות  וגם ציון הדרך העגום של חצי שנה לפלישה הרוסית. גם בוושינגטון השמיעו אזהרות דומות ואף קראו לכל אזרחי ארה"ב ברחבי המדינה לעזוב אותה, או לכל הפחות להיות בסביבת מחסה בכל רגע נתון.

עשרות הרוגים בהפצצה רוסית בתחנת הרכבת בצ'אפלין, או
עשרות הרוגים בהפצצה רוסית בתחנת הרכבת בצ'אפלין, אוקראינה
טנקים רוסים נטושים ברחובות קייב (צילום: ap)
טנקים רוסים נטושים ברחובות קייב | צילום: ap

לאורך חלקים גדולים ביום נשמעו אזעקות במרבית חלקי אוקראינה, כולל באזורים שבהם לא נרשמו הפצצות במהלך התקופה האחרונה. ההפצצות הכבדות של הרוסים נמשכו גם הבוקר, בין היתר במחוזות צ'רניגוב, סינלנסקיבסקי, ניקופולסקי, קריבוזיצקי, דנייפרובסקי ודנייפרופטרובסק. גם באזור מחוז קייב נשמעו הפצצות – במחוז וישוגרוד.

מנגד, בבירה קייב חגגו ולא הסכימו לוותר על הזכות לציין את יום העצמאות - דווקא בזמן הנוכחי. אלפי בני אדם הגיעו לכיכר מיידאן בבירה וראו מיצג של עשרות טנקים וכלי לחימה רוסיים שהושמדו וננטשו במהלך הקרבות על הבירה בחודש הראשון - סמל לכישלונם לעמוד במשימתם.

יום העצמאות באוקראינה (צילום: ap)
יום העצמאות באוקראינה | צילום: ap
יום העצמאות באוקראינה (צילום: ap)
יום העצמאות באוקראינה | צילום: ap

"כמעט לילה, ויום העצמאות שלנו קרוב לסופו", אמר הלילה זלנסקי בנאומו. "ואולם, העצמאות שלנו אינה מגיעה לסופה והיא לעולם לא תגיע לסופה. בשנה הבאה נציין את יום העצמאות ה-32 שלנו, ולאחר מכן את ה-33 ואת כל העתידים לבוא. אוקראינה תחיה לנצח – והיא רק תלך ותהפוך להיות חזקה יותר מיום ליום".

זלנסקי: "נשחרר את קרים ודונבאס"; רוסיה דוהרת לסיפוח

אתמול בירך זלנסקי את העם האוקראיני לרגל יום העצמאות – והכריז כי המטרות מבחינת קייב הן שחרור חצי האי קרים ואזור דונבאס. לדבריו, "אם התרגלנו לדבר במונחים של שלום – היום אנחנו מדברים רק על ניצחון".

מנגד, בבית הלבן הודיעו אמש כי בידיהם מודיעין שרוסיה צפויה להודיע עד סוף השבוע על משאלי עם לסיפוח לרוסיה בכל השטחים שכבשה מתחילת המלחמה, כולל במחוז חארקוב שרחוק מלהיות כבוש במלואו. דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי אמר כי בוושינגטון מעריכים שמשאלי העם שיערכו הרוסים עומדים להיות מפוברקים, והזהיר מזיופים. בנוסף לחארקוב, רוסיה נערכת לקיים משאלי עם גם במחוזות זפוריז'יה ודונייצק – שגם הם בפירוש לא נכבשו לחלוטין עד כה.

מלחמת רוסיה אוקראינה: כוחות אוקראיניים באזור חרקוב (צילום: ap)
כוחות אוקראיניים באזור חארקוב | צילום: ap
המלחמה באוקראינה (צילום: AP)
המלחמה באוקראינה | צילום: AP
המלחמה באוקראינה (צילום: AP)
המלחמה באוקראינה | צילום: AP

במערב מעריכים שרוסיה נערכת להקנות מצג שווא של בחירות אמת והליך תקין, ולפי אחת ההערכות משאלי העם ייערכו ב-11 בספטמבר, יום הבחירות הכללי ברוסיה. אוקראינה מזהירה מפני מצב שכזה, ומאיימת כי החלטה על כל סיפוח של השטחים הכבושים ימנע לחלוטין כל אפשרות עתידית לקיום משא ומתן מדיני בין המדינות.

שיתוף הפעולה בין רוסיה ואיראן מתרחב

ה"וושינגטון פוסט" דיווח הלילה שלפי בכירי מודיעין מערביים רוסיה כבר החלה לעשות שימוש במל"טים מתוצרת איראנית במסגרת המלחמה באוקראינה. הפרשן הבכיר של העיתון, דיוויד איגנציוס, התייחס לדברים – בהמשך להודעות של הממשל האמריקני בעניין. כזכור, ב-16 ביולי חשף היועץ האמריקני לביטחון לאומי כי איראן נערכת להעברת מל"טים התקפיים לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה, ובכירים ביטחוניים רוסים כבר ביקרו באיראן פעמיים לפחות לקראת סיכום ההעברה.

שיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות המנודות אינו מסתכם רק בהעברת המל"טים, וב-9 באוגוסט שיגרה רוסיה לוויין איראני מתקדם שפותח באמצעות סוכנות החלל הרוסית. הלוויין צפוי לספק לאיראן ולרוסיה תמונת מודיעין איכותית – וייעשה בה שימוש גם במלחמה באוקראינה וגם ברחבי המזרח התיכון.

מל"טים איראניים התקפיים (צילום: רויטרס)
מל"טים איראניים התקפיים | צילום: רויטרס
מל"טים איראניים התקפיים (צילום: רויטרס)
מל"טים איראניים התקפיים | צילום: רויטרס

גם שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות מגיע בתקופה האחרונה, ועל רקע בידודה של רוסיה – לשיאים חדשים. ב"פוליטיקו" דיווחו אתמול כי על רקע המגעים לחידוש הסכם הגרעין, רוסיה נערכת להשתמש באיראן כמדינת מעבר עבור מכירה של הנפט שלה, אשר מוחרם על ידי מדינות רבות. כך איראן, שבמשך תקופה ארוכה נתונה למשטר סנקציות מחמיר ונאסר עליה למכור נפט, עשויה עם חתימת הסכם הגרעין שצפויה לקרות בזמן הקרוב להפוך ליצואנית חשאית של הנפט הרוסי.

על פי הדיווח, במהלך ביקורו של נשיא רוסיה פוטין באיראן ופגישתו המשולשת עם ראיסי וארדואן ב-19 ביולי, הגיעה גם משלחת רוסית בכירה – שעסקה בתיאום התוכנית לייצוא הנפט הרוסי דרך איראן. ככלל, מאז החלה המלחמה באוקראינה לפני חצי שנה והטלת הסנקציות הכבדות על רוסיה – מוסקווה חותרת יותר ויותר להעביר את פעילותה הכלכלית, המדינית והביטחונית לכיוון המזרח. כך, מחזקת רוסיה מאוד את קשריה הכלכליים עם סין, הודו ומדינות נוספות באזור, ואיראן משחקת תפקיד חשוב במהלך מהסוג הזה, בשל מיקומה האסטרטגי.