תמונת ביקורו של הנשיא האמריקני ג'ו ביידן במזרח התיכון הולכת ומתבהרת עם נחיתתו אתמול (רביעי) בישראל. על רקע הביקור, נפוצו בתקופה האחרונה שורת דיווחים בנוגע לאפשרות של נורמליזציה וקידום היחסים בין ישראל וסעודיה. מוקדם יותר אתמול אמר היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן כי ביידן לא צפוי להכריז פורמלית על יוזמות שלום חדשות, אך מתברר כי צפוי שדרוג של ממש בקשרי התעופה בין ישראל וסעודיה.

גורמים המעורים בפרטי ביקורו של ביידן אמרו לרשת CNN כי עוד השבוע צפויה ערב הסעודית להכריז רשמית כי תאפשר לכל הטיסות מישראל לטוס בתחומה האווירי. בנוסף, תאפשר סעודיה לאזרחי ישראל המוסלמים לטוס ישירות מנתב"ג לממלכה – כדי להשתתף במצוות החאג' השנתית. הצעד שיעיד יותר מכול על המהלך היא טיסתו המתוכננת של ביידן – מנתב"ג לג'דה שבסעודיה, ביום שישי.

 ג'ו ביידן (צילום: החדשות 12)
מטוס אייר פורס 1 | צילום: החדשות 12

עוד לפני דבריו של סאליבן אתמול, בכירים נוספים בממשל ביידן אמרו כי קידום נורמליזציה בין ישראל וערב הסעודית נותרה סוגיה ש"אינה בת השגה" בשלב זה. יחד עם זאת, הם מבהירים: שיתוף הפעולה בין שתי המדינות "התרחב מאוד בתקופה האחרונה".

בכיר אמריקני אמר כי הסכמי אברהם, שנחתמו בשנת 2020, שינו לחלוטין את המצב הביטחוני במזרח התיכון. "התפקיד שלנו כעת הוא ללכת עוד יותר רחוק עם המדינות שכבר חתמו עליהם, ואפילו ללכת רחוק יותר מכך". יחד עם זאת, בממשל ביידן מביעים דאגה בשל מה שהם מכנים כ"מבוי סתום" במאמצים לחדש את המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים.

אחד הדברים העולים על רקע הגעתו של הנשיא האמריקני למזרח התיכון היא הטענה בקרב בכירים בממשל ביידן כי ישראל היא זו שדחפה לקדם את ביקורו בערב הסעודית, ולקדם את חידוש יחסיו עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. הדברים מגיעים על רקע העובדה שבישראל מבינים כי סעודיה היא גורם שהכרחי כי יצטרף להסכמי אברהם, אך גם כי לא ניתן יהיה לעשות זאת ללא שיפור היחסים בינה לבין ארה"ב.

ג'ו ביידן בראיון ליונית לוי (צילום: החדשות 12)
ג'ו ביידן בראיון ליונית לוי | צילום: החדשות 12

כזכור, ביידן מתח ביקורת גדולה על מעורבותו של בן סלמאן ברצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י, ואמר לאחרונה כי לא ייפגש איתו, במיוחד בביקורו. לדבריו, הוא לא יישב לפגישה מיוחדת עם יורש העצר, אלא "יישב איתו במסגרת פגישה רחבה יותר עם מנהיגים אזוריים נוספים". עם זאת, אתמול אישר לראשונה סאליבן רשמית: "ביידן ייפגש עם יורש העצר ביום שישי בערב".

לצד השדרוג הדרמטי הצפוי בקשרי התעופה בין ישראל וסעודיה, אחד מהפירות הנוספים שצפויים להבשיל במהלך ביקור ביידן הוא שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל, ארה"ב ורבות ממדינות ערב, ובהן גם מדינות שאינן מקיימות יחסים רשמיים עם ישראל. למרות שההכרזה צפויה רק כעת, שיתוף הפעולה כבר החל להתקיים בתקופה האחרונה.

כך למשל עולה כי גורמי הביטחון והמודיעין הישראליים עובדים בחודשים האחרונים בשיתוף פעולה הדוק עם עמיתיהם הבחרינים, כך פרסם אתמול העיתון וול סטריט ג'ורנל, מפיו של בכיר ביטחוני בחריני. על פי הדיווח, בחרין, בשיתוף פעולה עם המוסד והשב"כ, הגבירה ושדרגה רבות את אימון והכשרת אנשי המודיעין שלה. עוד דווח כי ישראל הסכימה לספק לבחרין מל"טים מתקדמים וכן מערכות נגד מל"טים.

מל"טים מתקדמים בבסיס סודי באיראן (צילום: ללא)
מל"טים מתקדמים בבסיס סודי באיראן | צילום: ללא

ביטוי נוסף לשיתוף הפעולה הביטחוני התפרסם גם בעיתון ניו יורק טיימס, שחשף כי מטוסי קרב ישראליים יירטו בהצלחה שני מל"טים איראניים שניסו לחדור לישראל ממזרח, ב-15 במרץ 2021. על פי הדיווח, המבצע המוצלח התאפשר בזכות שיתוף פעולה בין ישראל, ארה"ב ומדינות ערביות נוספות, והיה מבין הפעמים הראשונות שההסכם הביטחוני המדובר הוכיח את עצמו.