נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הציג אתמול (שישי) את ההסכמים האמריקניים עם סעודיה במסגרת ביקורו בממלכה המוסלמית, שאליה הגיע לאחר ביקורו בישראל וברשות הפלסטינית. בהצהרה משותפת מטעם שתי המדינות נאמר כי הן מסכימות על החשיבות של עצירת איראן מ"השגת נשק גרעיני".

בשעה 11:00 יחל הנשיא ביידן את סדרת הפגישות שלו בסעודיה. הוא ייפגש עם ראש ממשלת עיראק מוסטפא אלקדימי, עם נשיא מצרים א-סיסי ונשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד.

בהצהרה, הדגישו שתי המדינות את הצורך למנוע מאיראן מלהתערב בענייני הפנים שלהן, לתמוך בטרור באמצעות הקבוצות החמושות הקשורות אליה, ולערער את הביטחון והיציבות באזור. כחלק מהביקור, שתי המדינות חתמו על 18 הסכמים לשיתופי פעולה בתחומי האנרגיה, ההשקעות, התקשורת, החלל והבריאות.

על פי הצהרה שנשא מוקדם יותר אתמול הנשיא האמריקני, הממלכה המוסלמית תבחן טיסות ישירות מישראל. עוד סוכם כי הכוח הרב-לאומי יעזוב את איי סנפיר וטיראן. כמו כן מסר ביידן בהצהרה כי הוא שוחח עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן על רצח העיתונאי ג'מאל ח'אשוקג'י.

בקור ביידן במזה"ת - סיקור N12:

החלפת האגרופים עם בן סלמאן: מבוכה מדינית לביידן (צילום: רויטרס)
ביידן מתקבל בסעודיה | צילום: רויטרס

האיים טיראן וסנפיר היו בעבר בשליטת סעודיה עד שבשנות ה-50 הועברו לידיה של מצרים. במהלך הקרבות במבצע קדש ובמלחמת ששת הימים ישראל כבשה את האיים, אך השיבה אותם למצרים במסגרת הסכמי השלום ומאז מוצבים באיים כוחות בין-לאומיים. במסגרת הביקור בסעודיה ביידן גם על הגדלת ייצור הנפט שהכורזה על ידי מדינות אופ"ק והודיע על שיתופי פעולה בתחומי אבטחת הסייבר ורשתות סוללריות.

ביידן הגדיר את הפגישות עם המנהיגים הסעודים כטובות, ציין את ההתמקדמות בנושאים הביטחוניים והכלכליים אך הדגיש כי גם זכויות אדם הן נושא מרכזי מבחינתו. "הבהרתי שזה חשוב מאוד לי ולארצות הברית", אמר האיש החזק בעולם לכתבים במסיבת עיתונאים שנערכה לאחר פגישתו עם בן סלמאן.

"ההחלטה ההיסטורית של סעודיה לפתוח את המרחב האווירי שלה לכל המטוסים האזרחיים, כולל אלה שטסים לישראל וממנה, היא צעד חשוב לקראת בניית מזרח תיכון יציב יותר", מסר ביידן. "אמנם הפתיחה הזו נידונה זמן רב, אבל עכשיו, הודות לחודשים של עבודה דיפולומטית בין הבית הלבן והממש הסעודי, היא הפכה סוף סוף למציאות".

"בעודנו מציינים את הטיסה הראשונה בין ישראל לג'דיה", הוסיף הנשיא האמריקני, "ההחלטה של ​​סעודיה יכולה לסייע בבניית מומנטום לקראת השתלבות נוספת של ישראל באזור. אעשה כל שביכולתי, באמצעות דיפלומטיה ישירה, כדי להמשיך לקדם את התהליך פורץ הדרך הזה".