באוקראינה מציינים היום (רביעי) חצי שנה מאז פלשה רוסיה ופרצה מלחמה עקובה מדם על אדמת אירופה – כזו שכמעט כולם חשבו שכבר לא יראו. ספק אם מישהו האמין ב-24 בפברואר שאוקראינה תצליח להחזיק מעמד זמן רב כל כך מול צבא רוסיה, שעולה על צבאה בכוח האדם ובהיקף החימוש.

כדי למנוע את קריסתה של אוקראינה, התגייסו והתייצבו מרבית מדינות המערב, ובראשן ארה"ב ובריטניה, לצידה של קייב. מאז הן תומכות בה בחימוש בנשק התקפי מתקדם ומעניקות לה סיוע כלכלי דרמטי. כך לדוגמה, רק אתמול דווח כי ממשל ביידן נערך להעניק לאוקראינה את חבילת הסיוע הגדולה ביותר עד היום – בעלות של כ-3 מיליארד דולרים.

אדם עומד מעל גשר הרוס, אירפין, אוקראינה (צילום: AP)
אדם עומד מעל גשר הרוס, אירפין, אוקראינה | צילום: AP

מי שמשתרכת מאחור ביחס למדינות המערב היא ישראל, שבשל יחסיה המורכבים עם רוסיה – העניקה סיוע מצומצם למדי. עד עתה העניקה ישראל סיוע ברמה האזרחית בלבד, ובאופן מדוד, מתוך החשש "לעצבן" את מוסקווה.

 

 

לציון חצי שנה לפרוץ המלחמה – ביקשה עמותת "ידידי אוקראינה בישראל" לבחון איפה עומדים עולים יוצאי מדינות ברית המועצות לשעבר המתגוררים בישראל ביחס למלחמה. בין היתר נבחנו עמדותיהם בנוגע לסיוע שישראל צריכה לדעתם להעניק, והתוצאות מפתיעות למדי.

83% מאמינים כי רוסיה פתחה במלחמה שאינה מוצדקת נגד אוקראינה. 68% סבורים כי ישראל צריכה להעניק לאוקראינה סיוע, על אף יחסיה המורכבים עם רוסיה. בנוסף, 67% השיבו כי על ישראל להעניק סיוע הגנתי לאוקראינה.

נטלי עומדת ליד ביתה ההרוס, אוקראינה (צילום: AP)
נטלי עומדת ליד ביתה ההרוס, אוקראינה | צילום: AP

86% מהנשאלים אמרו כי הם גם רוצים לראות את ישראל מעניקה סיוע הומניטרי לאזרחי אוקראינה, לרבות הפליטים. עוד עולה כי 74% רוצים שישראל תעניק גם סיוע רפואי לחיילים האוקראינים שנפצעו בקרבות, ותעסוק למשל בהתאמת פרוטזות – תחום שבו צברה ישראל ניסיון לאורך השנים.

נתון זה מפתיע ומעניין על רקע ההבטחה שניתנה לאוקראינה בנושא על ידי משרדי הבריאות והחוץ של ישראל, כולל שיחת טלפון שנערכה בין השר הורוביץ למקבילו האוקראיני – אך עד היום ההבטחה לא קוימה.

הריסות בקייב, אוקראינה (צילום: AP)
הריסות בקייב, אוקראינה | צילום: AP

ארגון ידידי אוקראינה בישראל (IFU) פועל לחיזוק הקשר בין ישראל לאוקראינה ובין אוקראינים ליהודים על ידי פיתוח דיאלוג תרבותי יעיל. מאז פרוץ המלחמה מקדיש הארגון את מרבית זמנו להעלאת המודעות בקרב ישראלים למצב באוקראינה.

אנה ז'רובה, שעומדת בראש ארגון ידידי אוקראינה בישראל מסרה שהסקר מוכיח באופן חד שמרבית העולים והעולות ממדינות ברית המועצות לשעבר תומכים באוקראינה, ומפצירים בממשלת ישראל להעניק לאוקראינה סיוע צבאי הגנתי וסיוע הומניטרי-אזרחי. לטענתה, ישראל היא המדינה המערבית שעזרתה לאוקראינה היא המצומצמת ביותר.

אדם מטאטא ליד ההריסות, אוקראינה (צילום: AP)
אדם מטאטא ליד ההריסות, אוקראינה | צילום: AP

בסקר השתתפו כ-500 נשאלים מעל גיל 18, והוא בוצע ע"י מכון מדגם עבור IFU.