פחות מיממה חלפה מאז שהסופר הבריטי-הודי סלמאן רושדי, מחבר הספר "פסוקי השטן", נדקר במהלך כנס בניו יורק, אך באיראן נשמעות היום (שבת) צהלות שמחה וחגיגות לנוכח פציעתו הקשה - שרבים סבורים כי נגרמה ישירות בעקבות הפתווה שעליו הכריז בסוף שנות ה-80 האייתוללה רוחאללה ח'ומייני.

סיקור הנושא ב-N12:

"אני לא מכיר את סלמאן רושדי, אבל אני שמח לשמוע שהוא הותקף מאז שהוא העליב את האסלאם - זה הגורל של כל מי שמעליב קדושים", אמר רזא אמירי, איש דת צעיר בשנות ה-20 לחייו. גם מוחמד מהדי מווואגאר, תושב טהראן בן 34, היה מאושר לנוכח תקיפתו של רושדי. "זה משמח ומראה שמי שמעליב את הדברים הקדושים לנו המוסלמים, בנוסף לעונש בעולם הבא, ייענש גם בעולם הזה בידי אחרים", אמר.

הפתווה, פסק הלכה מוסלמי, ניתן על ידי ח'ומייני בשנת 1989 - שנה לאחר צאת ספרו של רושדי "פסוקי השטן" שרבים בעולם המוסלמי ראו בו כספר המחלל את קודשו של הנביא מוחמד. "אני רוצה להודיע ​​לכל המוסלמים חסרי הפחד בעולם, שמחבר הספר שכותרתו 'פסוקי השטן', כמו גם אותם מוציאים לאור שהיו מודעים לתוכנו, נידונים בזאת למוות - מי שיעשה את זה ייחשב לקדוש מעונה וילך ישירות לגן עדן", הבטיח אז ח'ומייני למאמיניו.

כתמי הדם של רושדי על הבמה (צילום: AP)
כתמי הדם של רושדי על הבמה | צילום: AP

גם העיתונים באיראן הביעו את נחת רוחם מתקיפתו הקשה של רושדי. בכותרת המרכזית של העיתון "מולדת היום" נכתב "סכין בצווארו של סלמאן רושדי", ובעיתון השמרני חוראסאן, המזוהה עם המשטר, בחרו בכותרת "שטן בדרך לגיהינום". לצד זאת, בקרן חורדד ה-15, שהעמידה עבור חיסולו של רושדי פרס של כ-3 מיליון דולר ומזוהה עם המשטר, בחרו שלא להגיב לפניות של עיתונאים אודות ניסיון ההתנקשות ברושדי.

לצד תחושת הסיפוק מהמעשה במדינה, יש באיראן גם מי שמודאגים מניסיון ההתנקשות ברושדי - ולא שותפים לחגיגות השמחה. "אני מרגיש שאלו שעשו את זה מנסים לבודד את איראן - זה ישפיע לרעה על היחסים עם רבים ואפילו עם רוסיה וסין", אמר מחשיד בארטי, מורה לגיאוגרפיה בן 39. גם הדיפלומט האיראני לשעבר משאלה ספצדה, הביע את מורת רוחו: "זה יהפוך את איראן למבודדת יותר", הזהיר, תוך רמיזה להשלכות שעשויות להיות על שיחות הסכם הגרעין בווינה בין איראן והמעצמות.

חומייני והטבעת (צילום: getty images)
רוחאללה ח'ומייני | צילום: getty images

בינתיים מתפרסמים פרטים חדשים על החשוד בן ה-24, האדי מטר. לפי דיווחים הוא נולד בארה"ב להורים לבנונים שהיגרו מהכפר יארון, הנמצא סמוך לגבול ישראל, והיום ידוע כמעוז של אנשי החיזבאללה - הנתמכים על ידי איראן. בתוך כך, בארגון הטרור השיעי מיהרו להכחיש מעורבות למקרה: "אנחנו לא יודעים כלום", אמר גורם בכיר בחיזבאללה.

זהו אינו ניסיון החיסול הראשון של רושדי. את הפתווה, שנותרה בעינה עומדת עד היום, ניסה לממש לראשונה כבר באוגוסט 1989 אזרח לבנוני בשם מוסטפא מחמוד מאזה, אך הפצצה שהטמין בבית מלון בלונדון התפוצצה לפני הזמן המתוכנן - וגרמה למותו.

האדי מטר, החשוד בתקיפת סלמאן רושדי (צילום: לפי סעיף 27 א')
החשוד בתקיפת סלמאן רושדי | צילום: לפי סעיף 27 א'

המניע למעשה עוד לא התברר באופן מוחלט, אך חשבונותיו ברשתות החברתיות של החשוד מצביעים על כך שהוא הביע תמיכה במשמרות המהפכה של איראן ובקיצוניות השיעית. עם זאת, לא ידוע על קשרים קונקרטיים שניהל עם משמרות המהפכה. כמו כן, במשטרה מעריכים שהוא פעל לבד.

על פי נוכחים במקום, התוקף התפרץ לבמה במהלך הצגתו של רושדי - ודקר אותו לעיני מאות הנוכחים ההמומים. רושדי קיבל טיפול במקום ובהמשך פונה לבית החולים כאשר סוכנו מסר: "רושדי מחובר למכונת הנשמה ואינו יכול לדבר. החדשות לא טובות - הוא ככל הנראה יאבד את עינו, העצבים בידו נחתכו והכבד שלו ניזוק". תמונת כתמי הדם שלו על הבמה נפוצה ברחבי הרשת.