נמשך הכאוס בסרי לנקה: הנשיא, גוטאביה רג'פקסה, נמלט מהמדינה והמריא לאיים המלדיביים. במקביל, אלפי בני אדם חידשו הבוקר (רביעי) את המהומות האדירות במדינה ובבירה קולומבו, פשטו על משרד ראש הממשלה – שהכריז על מצב חירום בלתי מוגבל במדינת האי, שממשיכה להיטלטל בצרות ומשברים בלתי נגמרים. תמונות וקטעי וידאו שפורסמו בשעות הצוהריים מוכיחים: המפגינים השתלטו על בית ראש הממשלה.

סרי לנקה
סרי לנקה
מהומות בסרי לנקה (צילום: AP)
מהומות בסרי לנקה | צילום: AP

נשיא סרי לנקה הצליח להמריא הלילה באמצעות מטוס מיוחד של חיל האוויר המקומי לעבר האיים המלדיביים, שעות בודדות לפני שאמור היה להגיש את מכתב הההתפטרות שלו. ראש הממשלה, ראניל ויקרמסינגה, קיבל את האחריות הנשיאותית לידיו, והכריז על מצב חירום. המוני האזרחים מסרבים לקבל את המצב החדש, ודורשים גם מראש הממשלה להתפטר. רק לפני ימים אחדים הודיעו גם הנשיא וגם ראש הממשלה כי יסכימו להתפטר עד יום רביעי.

על פי הודעת משרד ראש הממשלה, הוטל עוצר כללי בחלקים נרחבים במדינה. במקביל, על פי דיווחים מקומיים, שידורי הטלוויזיה והרדיו המקומיים עברו לידי כוחות הביטחון הסרי לנקיים.

מהומות בסרי לנקה (צילום: AP)
מהומות בסרי לנקה | צילום: AP
ראש ממשלת סרי לנקה ראניל ויקרמסינגה (צילום: AP)
ראש ממשלת סרי לנקה ראניל ויקרמסינגה | צילום: AP

המהומות הבוקר התחדשו עם קבלת הדיווח הלילי על מנוסתו של הנשיא למלדיביים, והמוני מפגינים יצאו לרחובות העיר קולומבו. המשטרה המקומית פרסה מיד שוטרים חמושים, שניסו לפזר את ההמונים באמצעים לפיזור הפגנות – בהם גז מדמיע ותותחי מים. הנשיא רג'פקסה הצליח להימלט הלילה מהמדינה לאחר שאתמול בקשתו נדחתה – בעקבות עימות עם גורמי ההגירה המקומיים.

חיל האוויר של סרי לנקה אישה הבוקר כי רג'פקסה, אשתו ושני מאבטחיו עלו בשעות הבוקר המוקדמות (שעון מקומי) על מטוס צבאי, לאחר שהפעיל את סמכותו הביצועית ולמעשה "איפשר את בריחתו על פי הוראות החוקה". חיל האוויר סיפק לו מטוס צבאי מיוחד, כך על פי הצהרה רשמית. עם הגעת נשיא סרי לנקה למאלה, עיר הבירה של האיים המלדיביים, הוא התקבל על ידי הנשיא המקומי אברהים מוחמד סוליח. למרות שעזב, לא הגיש רג'פקסה מכתב התפטרות רשמי.

כוחות הביטחון מאבטחים את בית הנשיא לאחר שנפרץ על י (צילום: AP)
כוחות הביטחון מאבטחים את בית הנשיא לאחר שנפרץ על ידי המפגינים | צילום: AP
המפגינים ברחובות הבירה קולומבו (צילום: AP)
המפגינים ברחובות הבירה קולומבו | צילום: AP

המפגינים הרבים קוראים להעמיד לדין את הנשיא, יחד עם בני משפחתו, על רקע הטענות לשחיתות חמורה והפרות זכויות האדם במדינה. על פי ההערכות בסרי לנקה, רג'פקסה לא מתכוון להתפטר מתפקידו עד אשר יגיע ליעדו באיחוד האמירויות, שבשנים האחרונות הפכה למקום מפלטם של מנהיגים מודחים ובורחים רבים. במקביל, אחיו הצעיר של הנשיא, בזיל רג'פקסה, שכיהן בעבר כשר האוצר, כשל בניסיונו לעלות על טיסה מקולומבו לדובאי – ומשם לארה"ב.  

גוטבאיה רג'פקסה, שנבחר ב-2019, מתנגד לקריאות להתפטרותו כבר חודשים ארוכים. סרי לנקה הולכת ושוקעת יותר ויותר למשבר פיננסי עצום, ורבים תולים את האחריות על כתפיו. רג'פקסה וחמישה מבני משפחה שמילאו תפקידים בכירים בממשלה מואשמים בשחיתות ובניהול כלכלי כושל שהותירו את המדינה ללא כל מטבע זר ליבוא ​​מזון, דלק ותרופות - ודחפו את האינפלציה לרמות שיא. לפי האו"ם, האי המונה 22 מיליון בני אדם עומד בפני משבר הומניטרי.

הפגנות התפרעויות בסרי לנקה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

בצלאל שאול, ישראלי החי בסרי לנקה, אמר ל-N12: "הפעילו עכשיו עוצר, אבל זה לא קורה בפועל. רשמית יש עוצר בקולומבו, אבל בפועל - כרגע הכול נראה כרגיל. כשההמונים נכנסו לארמון הצבא לא הפעיל כוח, האנשים כאן ממתינים לשינוי – ופועלים באחדות. השאלה היא איך זה יימשך".

המהומות האדירות בסרי לנקה נמשכות כבר תקופה ארוכה, אך בסוף השבוע עלו שלב ברמת האלימות והמחאה. ביום שבת בבוקר פרצו אלפי בני אדם למעונו של של נשיא סרי לנקה, והפיצו תמונות חסרות תקדים שפורסמו בכל רחבי העולם.

 

 

 

 

שעות לאחר החמירו המחאות, לאחר שהמוני בני אדם הגיעו גם למעון ראש הממשלה, עברו את מחסומי ההגנה של כוחות הביטחון – והעלו אותו באש. כאמור, הנשיא וראש הממשלה הודיעו כי יסכימו להתפטר במטרה לסייע בהרגעת המהומות, אך זה לא קרה עד לשלב זה.