צי הים השחור של הצבא הרוסי היה עד לתחילת המלחמה לאחת מיחידות הדגל המיוחדות ביותר, ובעיני רבים היווה סמל חשוב לעוצמתו של צבא רוסיה. ואולם, סדרת האירועים וההפצצות האחרונים המיוחסים לאוקראינה בחצי האי קרים שבשליטה רוסית הם רק חלק קטן בסדרת המפלות של הצי המובחר בחודשים האחרונים. השבוע ימלאו למלחמה באוקראינה שישה חודשים – ובעיני רבים, מפלתו של צי הים השחור מסמלת את הטראומה האדירה שחווה הצבא הרוסי כולו.

ההתקפה האחרונה, לעת עתה, על צי הים השחור התרחשה ביום שבת. פיצוץ אדיר הרעיד את מטה מפקדת הצי בעיר הנמל הגדולה והחשובה סבסטופול, ועל פי כל ההערכות והתיעודים שנאספו מהמקום – מדובר במל"ט חמוש, ככל הנראה אוקראיני, שייתכן והתרסק על גג המבנה. עד עתה לא נמסר על נפגעים בפיצוץ, אולם ייתכן גם שהרוסים יעדיפו להצניע דיווחים על פגיעות באחד הסמלים החשובים להם ביותר.

 

 

כבר בסוף חודש יולי נרשם אירוע דומה – ואותו בניין בדיוק של מטה הצי הופצץ גם אז מן האוויר, וגם אז על פי ההערכות מדובר היה בתקיפת מל"ט. בתקרית אז דווח כי לפחות חמישה בני אדם נפצעו – והיא התרחשה בדיוק ביום שבו מציין צבא רוסיה את יום הצי. בעקבות זאת, כל החגיגות שתוכננו להיערך במקום באותו יום בוטלו.

נשיא רוסיה פוטין משתתף במצעד חיל הים (צילום: Getty Images)
צילום: Getty Images

ההפצצה שלשום במטה הצי שבחצי האי קרים, שסופח לרוסיה מאוקראינה בשנת 2014, מגיעה על רקע סדרת הפצצות אדירה באזור. לאורך הימים האחרונים דווח על פיצוצים, שרפות, תקיפות ואירועים חריגים נוספים – בעיקר בבסיסי אוויר וים של צבא רוסיה. ההפצצה הבולטת ביותר בשבוע וחצי האחרון הייתה על בסיס האוויר סאקי, סמוך לעיר נובופדוריקה, המסונף גם הוא לצי הים השחור, והתרחשה ב-9 באוגוסט.

צילומי לוויין חשפו את ממדי הנזק הגדול מהתקיפה – ודווח כי הושמדו לפחות תשעה כלי טיס של הצי הרוסי. בסוף השבוע כבר אמר בכיר במערב כי בעקבות שורת התקיפות האחרונות בקרים – כמחצית מכלי הטיס של צי הים השחור הוצאו מכלל פעולה. הדיווח הזה מגיע במקביל לדיווחים נוספים, לפיהם צבא רוסיה העביר בבהילות עוד עשרות מטוסי ומסוקי קרב שחנו בקרים – מחשש לפגיעה גם בהם.

בסיס חיל האוויר הרוסי סאקי שהותקף בחצי האי קרים (צילום: רויטרס)
תמונות הלווין של בסיס חיל האוויר הרוסי סאקי שהותקף בחצי האי קרים | צילום: רויטרס

הפגיעה האדירה בכוח האוויר של צי הים השחור מאיימת להפוך לאחת מהמכות הקשות ביותר שספג הצי מאז החלה המלחמה. הקרב על תואר המכה הקשה ביותר שספג הצי אינו פשוט בכלל, שכן בראש ניצב אירוע הטבעת ספינת המלחמה "מוסקווה" בחודש אפריל. כזכור, כוחות של צבא אוקראינה הצליחו לפגוע בספינה, שנחשבה לספינת הדגל של הצי – באמצעות טילי קרקע-ים שככל הנראה נורו לעברה מאזור חופי עיר הנמל אודסה.

אחת הביקורות הגדולות ביותר לאחר הטבעת מוסקווה, שעל פי ההערכות הביאה למותם של מאות מלחים ואנשי צוות, הייתה כי פיקוד הספינה נהג בשאננות ובחוסר אחריות מבצעי. אירוע הטביעה ההוא נחשב אולי לטרגדיה הרוסית הגדולה ביותר במלחמה, משום שהיא העלתה את האפשרות שחיילי חובה רבים, שעל פי חוק אינם רשאים להיקרא ל"מבצע הצבאי המיוחד" באוקראינה – שירתו על סיפונה ונהרגו. האסון הגדול גם הגביר מאוד את הביקורת מבית על המלחמה, וגרם לאחד האסונות החמורים ביותר מבחינת הקרמלין: אזרחים החלו לשאול שאלות ולהטיל ספק. כך, למעשה, מאז טביעתה של "מוסקווה" – נראה כי אנו חוזים בטביעתו של הצי כולו.

הספינה "מוסקווה" ברגע הפגיעה
הספינה "מוסקווה" ברגע הפגיעה

אירוע דרמטי נוסף שעשוי להעיד על המצוקה של צי הים השחור התרחש בסוף חודש יוני, אז הודיעו האוקראינים כי הצליחו לכבוש מחדש את אי הנחשים, הנמצא לא רחוק מחופי אודסה – לאחר שנכבש על ידי רוסיה בימיה הראשונים של המלחמה. על פי הדיווחים, האוקראינים הצליחו לכבוש את האי, שנחשב לנקודה אסטרטגית חשובה בים השחור, לאחר שהפגיזו אותו במשך תקופה ארוכה ללא רחמים. באותם ימים ניסו הרוסים לרכך את המכה – וטענו כי נטשו את האי מתוך "מחווה של רצון טוב עבור הפחתת המצור בים השחור".

 

 

בתחילת המלחמה באוקראינה היווה צי הים השחור של רוסיה את אחד הכלים החשובים שלה במלחמה, ותפקידו הלך וגבר ככל שהתברר כי הפלישה לעומק שטחה של אוקראינה נכשלת – וההתמקדות היא בשטחים שבמזרח ובדרום המדינה, לאורך חופו הצפוני של הים. לאוקראינים מצידם, לקח קצת זמן עד שהבינו את חשיבות הצי למאמץ הלחימה הרוסי – והחלו להאמין ביכולותיהם להתמודד עימו. כך, ככל שהלכה והתקדמה הלחימה, הקנו הכוחות האוקראיניים חשיבות גדולה יותר לפגיעה בספינות הצי – ויותר ויותר שיבשו את כוחו ופעילותו.

אי הנחשים בצילום אווירי
אי הנחשים בצילום אווירי
עמדה צבאית רוסית שהושמדה באי הנחשים (צילום: MAXAR)
עמדה צבאית רוסית שהושמדה באי הנחשים | צילום: MAXAR

במקביל, ההודעה של ממשלת טורקיה מתחילת המלחמה, כי תמנע את גישתם של כלי שיט קרביים לתוך הים השחור, הוסיפה ליתרון הרוסי על פני האוקראינים. הטורקים סגרו את מצר הבוספורוס בעיר איסטנבול – והרוסים לא הצליחו להכניס לים השחור ספינות חדשות – במקום אלו שנפגעו. כך, לא הועמדה ספינה חדשה במקום הספינה החשובה "מוסקווה", שפיקדה על כל פעילות הצי השחור. לצד זאת, גם ספינות מלחמה נוספות לא הורשו להיכנס, ובסוף חודש מאי דווח כי המצב של צי הים השחור הפך גרוע כל כך – עד שאנשיו נאלצים להילחם מספינות קרב אוקראיניות שנפלו בשבי הרוסי.

בשבוע שעבר התייחס המודיעין הבריטי למצבו החמור של צי הים השחור, ודיווח כי לאורך השבועות האחרונים עברו כל כלי השיט של הצי לעמדות הגנה, סמוך לחופי חצי האי קרים. כלי השיט הרוסיים בים השחור ממשיכים לשגר טילים ארוכי טווח לעבר יעדים באוקראינה, ולנסות לתמוך מרחוק בלחימה באזורים שונים, אך נמסר גם כי היעדר השליטה שלו בים מערערת על האפקטיביות של תמיכתו בלחימה, ולמעשה פוגעת בכלל אסטרטגיית הלחימה הרוסית באוקראינה. המשמעות המובהקת של חולשת צי הים השחור באוקראינה, מסרו בלונדון, היא כי צבא אוקראינה יכול להרשות לעצמו להפנות משאבים רבים ללחימה בגזרות אחרות – במקום להתמודד עם האיום מן הים.

 

 

סגן אדמירל ויקטור סוקולוב, מפקד צי הים השחור החדש
סגן אדמירל ויקטור סוקולוב, מפקד צי הים השחור החדש

אחרי כל המכות השספג, נראה כי בסוף השבוע התקבלה החותמת הטובה ביותר על מה שמסתמן כמפלתו של הצי היוקרתי של רוסיה. סגן האדמירל ויקטור סוקולוב אישר בסוף השבוע לכלי התקשורת הרוסיים כי הוא מונה למפקד הצי החדש – במקומו של איגור אוסיפוב, שהודח מהתפקיד בתחילת השבוע שעבר.