הפוליטיקאית הבכירה תגרום לעימות ישיר בין שתי המעצמות הגדולות ביותר? דווקא על רקע המלחמה הקשה והארוכה באוקראינה, עימות גדול וחריף בהרבה מאיים לפרוץ בימים אלה ממש. השבוע הקרוב נחשב לרגע מפתח ביחסי סין וארה"ב, ועיני העולם כולו נשואות לעבר ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים האמריקנית – הדמות הבכירה ביותר בארה"ב לאחר הנשיא וסגניתו, והמסע המתוקשר שלה באסיה.

פלוסי החלה אתמול (ראשון) סיור במדינות מזרח אסיה: יפן, דרום קוריאה, מלזיה וסינגפור. השאלה הגדולה, שעליה היא מסרבת לענות – אם תבקר גם בטייוואן, שמצויה במחלוקת אדירה במשך שנים ארוכות, וביתר שאת בשנה האחרונה. סין הבהירה כמעט בכל הזדמנות שהיא מתנגדת בתוקף לביקור באי, שנמצא תחת איום מתמיד מצד בייג'ינג - ואף איימה בתגובה צבאית על ביקור שכזה, שאותו הם רואים כפרובוקציה גדולה.

"היו"ר ננסי פלוסי מובילה משלחת של הקונגרס לאזור ההודי-פסיפי, כולל ביקורים בסינגפור, מלזיה, דרום קוריאה ויפן", נמסר ממשרדה בהודעה לעיתונות. בהודעה, כאמור, לא צוין אם פלוסי תבצע עצירות או ביקורים אחרים. "הטיול יתמקד בביטחון הדדי, שותפות כלכלית וממשל דמוקרטי באזור ההודי-פסיפי", נכתב. גרגורי מיקס, יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים, נמצא גם הוא במשלחת.

סין רואה בביקורים של גורמים רשמיים אמריקנים בטייוואן סימן תומך ומעודד לאלו בטייוואן שתומכים בריבונותו המלאה של האי. לוושינגטון אמנם אין קשרים דיפלומטיים רשמיים עם טייוואן, אך על פי חוק, ארה"ב חייבת לספק לאי את האמצעים להגן על עצמו במקרה של מתקפה. מנהיג סין, הנשיא שי ג'ינפינג הזהיר את ארה"ב ואת הנשיא ביידן מביקור כזה, טען שוושינגטון צריכה לציית לעיקרון של "סין אחת" ואמר: "אלה שמשחקים באש - יכוו". ביידן הבהיר לנשיא הסיני שהמדיניות של ארה"ב לגבי טייוואן לא השתנתה וכי וושינגטון מתנגדת בתוקף למאמצים חד-צדדיים לשנות את הסטטוס קוו או לערעור השלום והיציבות ברחבי מיצר טייוואן.

שי ג'ינפינג (צילום: סאלי פאראג)
צילום: סאלי פאראג
צבא טייוואן, שי ג'יפינג, ג'ו ביידן (צילום: ap)
שי ג'יפינג וג'ו ביידן | צילום: ap

בסין כבר נשמע מקצב תופי המלחמה: דובר חיל האוויר הסיני, שן ג'ינקה, אמר אתמול לתקשורת הסינית שסין "תשמור בנחישות על ריבונות לאומית ושלמות טריטוריאלית". בהתייחסו לטייוואן. שן אמר שלחיל האוויר יש סוגים רבים של מטוסי קרב המסוגלים להקיף את "האי היקר של מולדתנו". לדבריו, "לחיל האוויר של סין יש רצון איתן, אמון מלא ויכולת מספקת להגן על ריבונות לאומית ושלמות טריטוריאלית של סין". יחידה של 'צבא השחרור העממי' אמרה ביום שישי שהיא "מוכנה למלחמה!"

אחד העיתונאים הנפוצים והמוכרים ביותר בסין, חו שינג'ן מהעיתון גלובל טיימס, הרבה בימים האחרונים לשגר איומים ישירים בנוגע לאפשרות שפלוסי תבקר בטייוואן. כך למשל צייץ (ומחק לאחר מכן), באופן שלדעת רבים מבטא את הלך הרוח של הממשל הסיני, כי אם מטוסה של פלוסי יתקרב לטיוואן בליווי מטוסי חיל האוויר האמריקני – על הצבא הסיני לירות לעברם ירי אזהרה. "אם הצעדים הללו יתבררו כלא אפקטיביים – יש לירות לכיוונם ולהפילם", כתב. בציוצים נוספים לעג לשר החוץ לשעבר פומפאו שתמך בביקורה של פלוסי, וקרא לביידן למנוע ממנה לבקר בטייוואן.

 

 

בבית הלבן כבר הבהירו כי אינם מעוניינים לראות את פלוסי מבקרת בטיוואן ומעלה את המתיחות, אך מנגד אינם מסוגלים למנוע זאת ממנה. רק לאחרונה ביקר ביידן במזרח אסיה ואמר כי ארה"ב תהיה מחויבת להגיב צבאית אם סין תתקוף את טייוואן. לצד האיומים הסיניים, ערך אתמול הצבא הסיני תמרון גדול סמוך לטייוואן – במסר מופגן וברור לוושינגטון.

בסוף השבוע ביקרה פלוסי בהוואי, ושם נפגשה עם בכירי הפיקוד הצבאי האמריקני באזור ההודו-פסיפי. בארה"ב חלוקים בדעה בנוגע לביקורה האפשרי של פלוסי בטיוואן: מצד אחד רבים חוששים להיכנע לתכתיבים האלימים של הממשל הסיני, ומנגד רבים חוששים מהסלמה מהירה והידרדרות לעימות מסוכן. הנשיא ביידן עצמו הבהיר כי ההחלטה אם לבקר באי שבמחלוקת נתונה לפלוסי בלבד, מתוך רצונו לכבד את ריבונות הקונגרס שבראשו היא עומדת. אם תבקר בטיוואן – תהיה פלוסי האישיות האמריקנית הבכירה ביותר שמבקרת באי ב-25 השנים האחרונות.

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
ג'ו ביידן | צילום: רויטרס

בסוף המאה ה-19 כבשה יפן הקיסרית את טייוואן מידי הסינים, והאי חזר לידיים סיניות רק לאחר כניעת היפנים בסוף מלחמת העולם השנייה. עם סוף מלחמת העולם השנייה פרצה מלחמת האזרחים הסינית – שהסתיימה בניצחונו של מאו דזה דונג, שהקים את "הרפובליקה העממית של סין". הגורמים הלאומנים שהפסידו – עברו לטיוואן והתבססו שם.

טיוואן נחשבת לעוגן אסטרטגי חשוב במיוחד באזור ים סין, ומונעת מסין להשיג שליטה מלאה על אזור נרחב ולפרוץ בחופשיות לעבר האוקיינוס השקט. בנוסף, מבחינה היסטורית רואים הסינים בטייוואן כחלק בסיסי וטבעי מסין הגדולה – המתבטא בעיקרון "סין האחת" שהזכיר הנשיא שי בשיחתו בשבוע שעבר עם הנשיא ביידן. בנוסף, ועל אף שמעולם לא הכריזה עצמאות באופן רשמי, מהווה מדינת טייוואן גם אתגר פוליטי על סין – שמבקשת להבטיח את שליטתה עליה.