חברת הגז הממשלתית של רוסיה "גזפרום" הודיעה שלשום (שני) שתחתוך בחצי את תזרים הגז לגרמניה דרך צינור "נורד סטרים 1", ובכך תפחית את אספקת הגז בצינור ל-20% בלבד מהקיבולת האפשרית. גורם אמריקני רשמי מסר שהמהלך הרוסי הוא תגמול על הסנקציות שהטילו במערב בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, וכעת באירופה מתמודדים עם מצב חסר תקדים בו לא ברור אם יהיה מספיק גז כדי לעבור את החורף.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
פוטין. מחריף את המשבר ומצמצם את אספקת הגז | צילום: רויטרס

בארצות הברית פועל ממשל ביידן כדי לשמור על בעלות הברית מאוחדות נגד רוסיה. לשם כך הבית הלבן שלח את המתאם הנשיאותי לאנרגיה עולמית עמוס הוכשטיין לאירופה ביום שלישי. המתאם ייסע לפריז ובריסל בשביל לדון בתוכנית פעולה אפשרית יחד עם כוח המשימה המשותף של ארצות הברית והאיחוד האירופי לאנרגיה, שגובש כחודש לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה.

המחסור בגז באירופה ישפיע גם על ארצות הברית, ועלול להביא להתייקרות של הגז הטבעי והחשמל. "זה היה הפחד הכי גדול שלנו", אמר ל-CNN בכיר אמריקני. "זה יהיה גם מבחן גדול לחוסן ולאחדות מול רוסיה, כיוון שבינתיים הקרמלין לא מראה סימני נסיגה מאוקראינה".

עמוס הוכשטיין, היועץ האמריקני לביטחון אנרגטי (צילום: רויטרס)
עמוס הוכשטיין, היועץ האמריקני לביטחון אנרגטי | צילום: רויטרס

בעקבות החשש ותחושת הגורל המשותף, ארצות הברית יחד עם בריסל התחננה בפני החברות באיחוד האירופי לחסוך בגז ולאחסן אותו לחורף. ביום שלישי הסכימו שרי האנרגיה לצמצם את השימוש בגז ב-15% החל מאוגוסט הקרוב ועד מרץ 2023. בימים הקרובים יתקיימו גם דיונים על הגדלת ייצור הכוח הגרעיני ברחבי אירופה, כך מסרו גורמים רשמיים. למרות שגרמניה תכננה להפסיק לחלוטין את שימושה בכוח גרעיני, בארצות הברית מקווים להצליח לשכנעם להאריך את חיי שלוש תחנות הכוח הגרעיניות לטובת המשבר.

"רוסיה עושה את זה בכוונה כדי להקשות על האירופאים להתכונן לחורף"

נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי

החשש מתלות באנרגיה רוסית עלה כבר לפני מלחמת רוסיה-אוקראינה שפרצה בפברואר האחרון. באירופה הבינו שהתלות בגז רוסי עלולה להגביל את התגובה מול התוקפנות הרוסית, ואף למנוע מהם להטיל סנקציות ולעצור את הפלישה. למרות שאירופה מתמקדת בפיתוח אנרגיות ירוקות, היא מסתמכת כמעט לחלוטין על מקורות חיצוניים לאנרגיה. בשנת 2019, לפני עידן הקורונה, 60% מהאנרגיה של מדינות האיחוד הייתה מיובאת. כבר בחורף האחרון מחירי האנרגיה באירופה זינקו בעקבות מחסור במאגרים, עליית מחירי הפחם, ומחסור במשלוחי מכליות גז נוזלי.

"זוהי מלחמת גז גלויה"

החשש גובר בעוד המדינות מתחילות להבין שלא יספיקו למלא את הרזרבות שלהן במהלך החודשים הקרובים. בעוד צינור "נורד סטרים 1" יספק רק חלק קטן מהקיבולת שלו, צינור "נורד סטרים 2" שתוכנן לפעול בנוסף בין רוסיה לאירופה ולספק בין היתר ביטחון אנרגטי - הוקפא על ידי גרמניה לאחר הפלישה הרוסית. ארצות הברית תמכה בביטול, והזהירה עוד קודם שהוא רק יגביר את התלות האירופית בגז רוסי.

 

Nord Stream 2 (צילום: 123RF‏)
"נורד סטרים 2". הפרויקט הוקפא בפברואר האחרון בעקבות הפלישה הרוסית | צילום: 123RF‏

"זוהי מלחמת גז גלויה שרוסיה מנהלת נגד אירופה המאוחדת", אמר ביום שלישי נשיא אוקראינה וולודימר זלנסקי. "רוסיה עושה את זה בכוונה כדי להקשות על האירופים להתכונן לחורף". בארצות הברית מחזקים את דבריו וחוששים שרוסיה תמשיך להשתמש באספקת הגז כנשק פוליטי וכלכלי מול המערב. דובר המועצה לביטחון לאומי מסר: "נמשיך לעבוד עם השותפים האירופיים שלנו כדי להפחית את התלות באנרגיה רוסית ולתמוך במאמצים שלהם להתכונן לערעור יציבות רוסי נוסף בשווקי האנרגיה".