ההפצצות הכבדות ברחבי חצי האי קרים נמשכות גם הבוקר (שבת) – כשבוע וחצי מאז החלו בהפצצת בסיס האוויר הרוסי סאקי. על פי הדיווחים, צבא אוקראינה הצליח לפגוע הבוקר במטה צי הים השחור של הצבא הרוסי בעיר סבסטופול, והפצצות דומות התרחשו גם בכמה נקודות נוספות באזור שסופח לרוסיה בשנת 2014.

גם במקומות נוספים שהופצצו ממוקמים בסיסי אוויר רוסיים – מה שמעלה את החשד לפגיעה מדויקת וממוקדת של האוקראינים בנקודות מפתח של הצבא הרוסי באזור, המאיימות על מהלך הלחימה הרוסי בדרום אוקראינה. בתיעוד רבים שפורסמו הבוקר נראה מל"ט גדול חג מעל בניין מטה צי הים השחור, ובהמשך התרסק עליו, כך על פי דיווחים שונים.

 

 

לאורך הימים האחרונים נרשמת פעילות מוגברת של מערכות ההגנה האווירית הרוסיות בחצי האי קרים – בתגובה להגברת הפעילות ההתקפית של צבא אוקראינה באזור. כך למשל, ביום חמישי בערב הופעלו מערכות ההגנה האווירית סמוך לעיר קרץ' שבמזרח חצי האי, סמוך לגשר המחבר בין קרים ורוסיה היבשתית. בנוסף, דווח גם על פיצוצים רבים בבסיס בלבק, אחד מבסיסי האוויר הרוסיים הגדולים ביותר בחצי האי קרים, הממוקם סמוך לסבסטופול.

למעט ההפצצה האוקראינית המוצלחת על בסיס האוויר סאקי בנובופדוריבקה שהשמידה לפחות 9 כלי טיס רוסיים לפני כשבוע וחצי, טרם התבררו ממדי ההפצצות האחרות בקרים. יחד עם זאת, כבר עתה ניתן להעריך כי עליית המדרגה ההתקפית של צבא אוקראינה בתקופה האחרונה משפיעה בצורה לא מבוטלת על רוסיה ועל ההנהגה בקרמלין. גורמים מערביים צוטטו אתמול באתר Sky News אומרים כי "סדרות הפיצוצים האחרונות מעבר לקווי החזית הרוסיים בטריטוריות המסופחות יוצרים אפקט פסיכולוגי אדיר על ההנהגה הרוסית".

 

 

על פי הדיווח, בקרמלין נאבקים בימים האחרונים להסתיר מהציבור הרוסי את היקף הפגיעות האוקראיניות במטרות בחצי האי קרים. בנוסף, במוסקווה מודאגים מהעובדה שההפצצות גרמו לעשרות ואולי מאות אלפי מתושבי קרים לנטוש את בתיהם, והחשש הוא שגם הדבר הזה יופץ באופן נרחב ברחבי רוסיה. על רקע מנוסת ההמונים מקרים השבוע, הורו הרשויות לסגור לתנועה את הגשר המוביל לרוסיה.

מלחמת רוסיה אוקראינה: ההפצצות בחצי האי קרים (צילום: AP)
ההפצצות בחצי האי קרים | צילום: AP
הכוחות בפעולה (צילום: Paula Bronstein/GettyImages)
כוחות מיוחדים במשמר הלאומי האוקראיני, יוני 2022 | צילום: Paula Bronstein/GettyImages

בתוך כך, השבוע דווח כי רוסיה מנסה לצמצם ככל הניתן את היקף הפגיעה בכוחותיה בקרים, ומפנה מהבסיסים שם מטוסי ומסוקי קרב. משרד ההגנה האוקראיני דיווח כי רוסיה פינתה 24 מטוסים ו-14 מסוקים מהבסיסים השונים. "לאחר האירועים האחרונים, הרוסים מעבירים בבהילות מטוסים ומסוקים לעומק חצי האי ואל שדות תעופה שבתחומי הפדרציה הרוסית", נכתב בחשבון הפייסבוק של משרד ההגנה האוקראיני.

יחידת הגרילה האוקראינית שפועלת בעומק קרים

רשת NBC דיווחה אתמול כי הכוח שעומד מאחורי הפצצת בסיס האוויר סאקי לפני שבוע וחצי בחצי האי קרים היא יחידת גרילה מיוחדת של גורמים "פרו-אוקראיניים". הדיווח, מפיו של בכיר בממשלת אוקראינה, נמסר לאחר שקייב לא קיבלה כל אחריות רשמית לפיצוצים המסתוריים. הפעולה נחשבת יוצאת דופן במיוחד מכיוון שמדובר בפגיעה במטרות המרוחקות יותר מ-200 ק"מ משטח אוקראיני רשמי.

לאחר ההפצצה מסרו שני בכירים אוקראינים בעילום שם לעיתון ניו יורק טיימס: "כוחות מיוחדים מיחידת עילית אוקראינית" הם אלו שעומדים מאחורי פעולת החבלה החריגה. אותם גורמים גם העריכו לאחר ההפצצה כי היא "עשויה להוות את מכת הפתיחה של מתקפת הנגד האוקראינית באזור דרום אוקראינה".

חיילי אוקראינים (צילום: רויטרס)
חיילי אוקראינים | צילום: רויטרס

מקור אוקראיני ששוחח עם רשת NBC סירב לומר אם היחידה האחראית על ההפצצה היא גורם מוכר בצבא או שאכן מדובר ביחידה סודית וחשאית. יחד עם זאת אמר: "ההתנגדות אפשרית רק הודות לאנשים המתנגדים לפוטין ברוסיה ובשטחים הכבושים".

"המרגלים הרוסים הוליכו את פוטין שולל"

תחקיר של העיתון וושינגטון פוסט שופך אור על מה שמסתמן ככישלון המודיעיני של הרוסים לפני הפלישה לאוקראינה בסוף חודש פברואר. על פי הדיווח, למרות שפרסו מאות סוכנים ומרגלים ברחבי אוקראינה בחודשים שקדמו לתחילת המלחמה – תמונת המודיעין שגובשה הייתה "שגויה ומוטעית".

הנקודה העיקרית מצביעה על השיפוט הלקוי של הסוכנים הרוסיים, שקבעו בהמוניהם כי מבצע צבאי קטן ומוגבל בעומק שטח אוקראינה עשוי להספיק כדי להפיל את הממשלה האוקראינית בקייב. כך למשל, עולה משיחות של גורמי המודיעין הרוסיים שיורטו על ידי גורמים במערב כי ערב הפלישה נאמר לסוכנים בקייב לארוז ולעזוב את בתיהם, אך "לשמור על מפתחות הבתים", מתוך הנחה שבתוך זמן קצר יוכלו לחזור ולגור בהם – לאחר שתיפול לידיים רוסיות.

מלחמת רוסיה אוקראינה (צילום: ap)
צילום: ap

על פי ההערכה, המטרה הייתה לשמור על בתיהם של הסוכנים הרוסים בקייב לימים שלאחר בריחת ממשלת זלנסקי מקייב – ולנצל אותן כדירות מסתור עבור גורמי הממשל הפרו-רוסי החלופי – שמוסקווה תכננה על פי החשד להעמיד באוקראינה.

כפי שכבר דווח פעמים רבות מאז תחילת המלחמה, תחקיר הוושינגטון פוסט חושף את ה"מיסקונספציה" המודיעינית שבה היו נתונים הרוסים – שחשבו שהאוכלוסייה האוקראינית לא תתנגד אליהם כפי שקרה בפועל. עוד עולה מהתחקיר, כי גם לאחר שלגורמים הרוסיים בשטח כבר היה ברור שהמצב אינו כפי שדווח בתחילה – הם המשיכו להציף את מוסקווה בדיווחים שקריים ולא נכונים: "היו דיווחים רבים שהיו בעיקר בחזקת משאלות לב".