הסיפור שמזעזע את אמריקה: גבר בן 27 מאוהיו הורשע שאנס והכניס להריון ילדה בת 10 – שנאלצה לעבור הפלה במדינה אחרת בשל כניסתן לתוקף של ההגבלות על ההפלות. גרשון פואנטס, תושב העיר קולומבוס באוהיו, הואשם בעבירות החמורות לאחר שהודה בביצוע המעשים. הוא נכלא עד תום ההליכים נגדו.

הסיפור פורסם לראשונה לפני כשבועיים – לאחר שהתברר כי הילדה לא קיבלה אישור לעבור הפלה במדינת אוהיו, שם היא חיה. בשל כך, היא נאלצה לנסוע לאינדיאנה השכנה ולעבור את ההפלה שם. מעבר לזעזוע הגדול שבמקרה, הוא זכה לכותרות נרחבות בארה"ב ובעולם על רקע ביטול פסיקת רו נגד ווייד של בית המשפט העליון בוושינגטון.

נציג המשטרה העיד בבית המשפט כי מעצרו של פואנטס הגיע לאחר שהוגשה נגדו תלונה על ידי שירותי הרווחה, שהיו בקשר עם הילדה ומשפחתה בכל הנוגע לבקשתה לעבור הפלה. לטענת גורמי הרווחה, הילדה ואימה הגיעו עם הבקשה להפלה בפעם הראשונה ב-22 ביוני, יומיים לפני ביטול הפסיקה ההיסטורית שהגנה על זכותן של נשים בארה"ב לעבור הפלות.

גרשון פואנטס, נאשם באונס ילדה בת 10 מאוהיו
גרשון פואנטס, נאשם באונס ילדה בת 10 מאוהיו

למרות זאת, מדינת אוהיו היא אחת מ-13 המדינות שבהן הופעלו מיידית "חוקי טריגר" – שנכנסו לתוקף מיד עם ביטול הפסיקה. חוקי טריגר הם חוקים נגד הפלות שכבר נחקקו בכמה מדינות בארה"ב – ומיד עם ההודעה על ביטול הפסיקה הפדרלית נכנסו לספר החוקים באופן אוטומטי. לבסוף, הצליחה הילדה לעבור הפלה באינדיאנה ב-30 ביוני.

נציג המשטרה בדיון שבו הואשם פואנטס אישר כי בדיקת DNA שנערכה לעובר לפני ביצוע ההפלה אישרה כי הוא אכן האבא. כעת, אם יורשע, צפוי פואנטס להישלח למאסר עולם.

 

 

 

הסיפור נחשף לראשונה באמצעות של ד"ר קייטלין ברנרד, רופאה מאינדיאנפוליס, אינדיאנה, שביצעה את ההפלה בבת ה-10. היא סיפרה כי רופא מאוהיו, שסירבה לחשוף את זהותו, התקשר אליה וביקש ממנה לסייע. היא סיפרה כי הילדה הגיעה אליה במהלך השבוע השביעי של ההיריון, בעוד שבאוהיו מותרת הפלה בעובר בן שישה שבועות לכל היותר, גם אם מדובר באונס, קטינה או גילוי עריות.

הסיפור, שנפוץ במהרה בכל רחבי המדינה והעולם, הגיע בשבוע שעבר גם לבית הלבן. הנשיא ביידן זעם בעקבות המקרה ואמר: "היא נאלצה לנסוע למדינה אחרת כדי לסיים את ההיריון ובכך אולי להציל את חייה. בת 10! 10! נאנסה, בהריון של שישה שבועות בלבד, כבר מצולקת ונושאת טראומה – ועוד נאלצה לנסוע למדינה אחרת כדי לבצע הפלה".

ביידן מתח ביקורת אדירה על ביטול פסיקת "רו נגד ווייד", ובסוף השבוע חתם על צו נשיאותי מיוחד שצפוי להקל על נשים הרות המבקשות לעבור הפלה במדינות שבהן זה אסור. בין היתר נעשים מהלכי חקיקה שיקלו על ההליכים נגד נשים שעוברות הפלה, ונבחנת האפשרות להגדיל את הסיוע הרפואי עבורן. ביידן הודיע כי יפעל למתן טיפול תרופתי לנשים המבקשות לעבור הפלה.

 

 

"החלטת בית המשפט העליון נגד סוגיית ההפלות אינה נובעת מהחוקה", אמר ביידן בפתח דבריו. "איסור לאומי על ביצוע הפלות לא יקרה במשמרת שלי, אטיל על כך וטו". עוד אמר ביידן כי הדרך הטובה והמהירה ביותר להתמודד עם ביטול הפסיקה היא חקיקה מתאימה בנושא.

ב-24 ביוני הודיע בית המשפט העליון של ארה"ב כי החליט לבטל את פסיקת "רו נגד ווייד" משנת 1973 – שקבעה באופן פדרלי כי למדינות בתוך ארה"ב אין סמכות לאסור על ביצוע הפלות. ההחלטה התקבלה ברוב של חמישה שופטים לעומת ארבעה, ונתנה ביטוי לרוב השמרני בקרב השופטים. לאחר מכן כתב השופט קלרנס תומאס כי כעת יהיה על בית המשפט העליון לשקול מחדש גם את פסיקות "גריסוולד", "לורנס" ו"אוברגפל" – המגנות על הזכויות להשתמש באמצעי מניעה, קיום יחסים חד-מיניים ונישואים חד-מיניים.