שני לוחמים מבלארוס, המשתייכים לקבוצת וגנר, מואשמים בחשד לביצוע פשעי מלחמה. התביעה באוקראינה פרסמה את השמות והתמונות של 8 מבוקשים החשודים בביצוע פשעי מלחמה – בניסיון להתחקות אחריהם. זו הפעם הראשונה שבה שכירי חרב שאינם רוסים מבוקשים בחשד לפשעי מלחמה באוקראינה.

מבין המבוקשים יש גם 5 חיילים רוסים ושכיר חרב רוסי המשתייך גם הוא לכוח וגנר. על פי התביעה, הם חשודים בביצוע מעשי רצח ועינויים בכפר מוטיז'ין, שממזרח לקייב. הגרדיאן אף דיווח בעבר על מעורבותם של החשודים בעינויים ובמעשי רצח שיטתיים של אזרחים אוקראינים, כולל ראש מועצת הכפר אולגה פטריבנה, בעלה ובנה. על פי הערכות, חלקם לחמו גם בסוריה.

"קבוצת וגנר", הצבא הפרטי של פוטין
"גיוס אזרחים בלארוסים לכוח וגנר הוא דבר חריג ביותר"

אחד מהתושבים האוקראינים שהצליחו להימלט מאימת שכירי החרב סיפר לגרדיאן כי חיילים רוסיים ביצעו בכפר "מסע הרג סדיסטי שנמשך כמה ימים". רק 3 גברים שרדו את המתקפה הקשה של הכוח במוטיז'ין. את האזרחים שהרגו, הטמינו הלוחמים בקברי אחים שחפרו באזור.

שכירי חרב מסוריה, לוב ובלארוס

למרות שכבר דווח על לוחמים מכוח וגנר שנשלחו לאוקראינה, אלו האישומים הראשונים במדינה נגד שכירי חרב, ובפרט כאלה שאינם רוסיים. על פי הערכות, בין 10,000 ל-20,000 שכירי חרב גויסו מסוריה, מלוב וממקומות אחרים, וביניהם לוחמי כוח וגנר, שהוקם ב-2014 במטרה לתמוך בבדלנים הפרו-רוסיים במזרח אוקראינה. על פי כמה מקורות, איש העסקים הבכיר והמקורב לפוטין, יבגני פריגוז'ין, הוא העומד מאחורי המימון של הגוף הצבאי הפרטי. על פריגוז'ין אף הוטלו סנקציות מצד מדינות במערב.

"כוח וגנר", הצבא הפרטי של פוטין
איש העסקים והמקורב לפוטין יבגני פריגוז'ין, אחראי על מימון המיליציה

על פי כתב התביעה, הנאשמים הבלארוסים הם סרגיי ולדימירוביץ' סזנוב, בן 51, שהיה אחד מכ-300 לוחמי וגנר שלחמו בסוריה ב-2018, ואלכסנדר אלכסנדרוביץ' סטופניצקי, בן 32, ששימש כקצין קישור בתקיפה הראשונה של כוח וגנר במלחמה הנוכחית באוקראינה.

דניס קורוטקוב, מומחה לכוח וגנר, אמר כי הגיוס של השניים לקבוצה הצבאית הוא חריג ביותר, שכן הם עלולים לעמוד על כך לדין בבלארוס. עם זאת, הוא הדגיש כי לא מדובר באנשי צבא בכירים, אלא בחיילים פשוטים של הכוח.

"נעשה הכל כדי לעצור אותם"

למרות שזהותם נחשפה, הנאשמים לא אותרו, ועל פי הערכות התביעה המקומית – ייתכן שהם הוצבו בחזית המלחמה בחבל דונבאס, שאליו הועברו רוב כוחות הצבא הרוסי לאחר הנסיגה מאזור קייב. "יש אפשרות שהם עדיין נלחמים באוקראינה, או שהם ייהרגו בלחימה. אנחנו נעשה הכל כדי לעצור אותם", אמרה התובעת המקומית אולה טקלנקו. עוד היא הוסיפה, כי החקירה וזיהוי החשודים נעשו באמצעות ראיות מצולמות, צילומי מצלמות אבטחה ודיווחים של מאות ניצולים.

טקלנקו הוסיפה כי הרשויות באוקראינה זיהו עד כה יותר מ-5,000 חיילים רוסים שהוצבו מצפון לקייב, וציינה כי "אנחנו מתעדים את כל שבויי המלחמה, ואנחנו יודעים מי מהם ביצע פשעי מלחמה". מלבד הנאשמים החדשים, 15 חיילים רוסים הואשמו בהפרת זכויות אדם במהלך הכיבוש של העיירות והיישובים שמצפון לבירה קייב.

מלחמת רוסיה אוקראינה (צילום: רויטרס)
"עינויים ומעשי רצח שיטתיים", הכפר מיטוז'ין | צילום: רויטרס

אנה נייסטאט, מקרן קלוני לצדק, אמרה כי הפרקליטות באוקראינה היא שמובילה את המהלך, אך גם מביעה נכונות לשיתופי פעולה עם גורמים בין-לאומיים. "לראשונה יש לנו תובע לאומי שמסוגל להוביל את החקירות הללו – וזה צודק לחלוטין". כעת, איסוף הראיות לפשעי מלחמה שבוצעו על ידי הרוסים נמצא בראש סדר העדיפויות של הפרקליטות במדינה, בדרכה להשיג צדק.

בימים הראשונים של המלחמה, הטיימס הבריטי דיווח כי 400 בכירים בכוח וגנר נשלחו לקייב כדי להתנקש בחייו של הנשיא וולודימיר זלנסקי