גורמים רשמיים מארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופי נפגשו בשבועות האחרונים כמה פעמים לדיונים באפשרות לסיים את המלחמה באוקראינה באמצעות משא ומתן. כך דווח ברשת CNN על פי כמה מקורות יודעי דבר. לפי הדיווח, בדיון הועלתה ההצעה של איטליה להתחייבות אוקראינית לנייטרליות - בתמורה לערבויות ביטחוניות, וניהול שיחות בין אוקראינה ורוסיה על עתיד חצי האי קרים וחבל דונבאס.

טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה (צילום: רויטרס)
טנקים רוסיים באוקראינה | צילום: רויטרס

 מוקדם יותר השבוע אמרה שגרירת ארצות הברית לאו"ם לינדה תומאס-גרינפלד כי ההצעה האיטלקית היא "אחת מאותן יוזמות שעשויות להביא לסיום המלחמה הנוראית וההתקפות הקשות על העם האוקראיני". עם זאת, 2 פקידים אמריקנים אמרו ל-CNN כי ארצות הברית למעשה לא תומכת בהצעה האיטלקית.

לינדה תומאס-גרינפילד נואמת באו"ם (צילום: רויטרס)
שגרירת ארה"ב באו"ם, לינדה תומאס-גרינפלד | צילום: רויטרס

עם זאת, בדיווח צוין כי אוקראינה ורוסיה לא מעורבות ישירות בדיונים. מעבר לכך, גורמים אמריקנים ואוקראינים אמרו כי ארצות הברית לא לחצה על אוקראינה להסכים לתכנית מסוימת, ולא דחפה את האוקראינים לנהל משא ומתן ישיר עם הרוסים. ועדיין, מציינים הדיווחים האמריקנים כי יש ערפל מסוים בנוגע למסגרת שבה מגעים כאלה עשויים להתקיים.

 כך או אחרת, בארצות הברית חוששים כי אם קייב ומוסקווה לא ישובו בקרוב לשולחן המשא ומתן, אז המלחמה תימשך, אולי אפילו עוד כמה שנים. על רקע ציון 100 ימי לחימה באוקראינה אמר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש קרא להפסיק מיד את המלחמה באוקראינה: "אני מחדש את קריאתי להפסיק את האלימות, לחדש את העזרה לכל הנזקקים, לפנות בבטחה את האזרחים שלכודים באיזורי הלחימה, ולכבד את זכויות האדם".

  עוד אמר גוטרש כי האו"ם מחויב למאמצים ההומניטריים, אך בסופו של דבר - המצב ייפתר רק בדיאלוג ובמשא ומתן. לדבריו: "ככל שהצדדים יבואו פתוחים יותר למאמצים הדיפלומטיים, כך המלחמה תוכל להסתיים מהר יותר והדבר יטיב עם אוקראינה, עם רוסיה ועם העולם כולו". גוטרש ציין גם כי באוקראינה נהרגו כבר אלפי בני אדם ועוד מיליונים נעקרו מבתיהם, והוסיף: "המלחמה הביאה להפרות בלתי נסבלות של זכויות אדם, ובגללה מתגלע משבר עולמי - בתחום המזון, האנרגיה והכספים. המשברים הללו פוגעים בעוד אנשים, מדינות וכלכלות עולמיות".