השלב הבא במלחמה בין רוסיה ואוקראינה אמור להתחיל בימים הקרובים, כך מעריכים 2 בכירים במשרד ההגנה האמריקני בדברים שאמרו לרשת NBC. על פי ההערכה, הצבא הרוסי עומד להעלות שלב בלחימה במזרח אוקראינה, תוך השקעת כוחות עצומה באזורי חבל דונבאס – כבר בסוף השבוע הקרוב או בתחילת השבוע הבא. במערב בטוחים כי השלב החדש בלחימה עשוי להיות שונה לחלוטין מאופי הלחימה שהכרנו עד עתה באוקראינה.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

בסוף השבוע העריך שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן כי המלחמה באוקראינה עשויה להיות "ממושכת", וגורמים אחרים במערב העלו את האפשרות כי היא עשויה להימשך גם לתוך שנת 2023. לאחר נסיגת הכוחות הרוסיים מעומק רוסיה בשבועות האחרונים, עיקר הלחימה מתרכז כעת בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה. ההערכות הן כי פוטין מעוניין להסלים את הלחימה ולהגביר את רמת העצימות של הקרבות כדי להספיק ולרשום הישגים צבאיים לפני 9 במאי, יום הניצחון על הנאצים, אך במערב מטילים ספק ביכולתו של הצבא הרוסי, הפגוע והמדמם מכמעט חודשיים של מלחמה, להביא כעת לשינוי תמונה כה דרמטי.

אוקראינה 2022 (צילום: Photo/Rodrigo Abd)
אוקראינה 2022 | צילום: Photo/Rodrigo Abd

למרות זאת, עם מעבר הלחימה למזרח אוקראינה – גם בקייב וגם באירופה ובארה"ב מבינים שאופי המערכה צפוי ללבוש פנים אחרות. בעוד שעד עתה נלחמו הרוסים באוקראינים בעיקר בערים הגדולות ובשטח הבנוי, יעבור כעת חלק ניכר מהלחימה למרחבים הפתוחים. בכך, חוששים באוקראינה, עשוי הצבא המקומי לאבד את כל יתרונותיו הקרביים שהקנו לו את היכולת לעמוד בהצלחה עם התקיפות האינטנסיביות של צבא רוסיה במשך קרוב לחודשיים, למרות חורבן כבד לערים ואבדות רבות בקרב החיילים והאזרחים האוקראינים והנזק הגדול לצבא המקומי.

במזרח אוקראינה, שם מרוכזת האוכלוסייה בעיקר בעיירות וכפרים קטנים, יתקשה הצבא האוקראיני להילחם בשיטות הלוחמה הזעירה שאפיינו את המערכה שלו עד כה. בנוסף, ועל אף שאולי זה ישמע מוזר, יוכלו כעת הרוסים להגביר משמעותית את עוצמת האש שיירו לעבר הכוחות האוקראיניים. למרות שנדמה שגם בלחימה בערים הגדולות לא חסכו הרוסים את מיטב תחמושתם, ההערכה כעת היא שעוצמת האש תגבר. בנוסף, ההערכה היא כי בשטחים הפתוחים במזרח יהיה לרוסים כעת קל בהרבה לאתר את עמדות ומיקומי הכוחות האוקראיניים ולתקוף אותם ביעילות גבוהה יותר.

עוד סוגיה שצפויה לפגוע במאמצי הלחימה של הצבא האוקראיני במזרח אוקראינה היא העובדה שבחבל דונבאס חיים הרבה יותר אזרחים בעלי זיקה פרו-רוסית ואנטי-אוקראינית. בעוד שבמהלך הלחימה במרחבי הערים שבעומק אוקראינה קיבלו החיילים האוקראינים סיוע מהאוכלוסייה המקומית, כעת קיים חשש שהאזרחים שנותרו באזור, ולא התפנו למערב אוקראינה ולרוסיה כבר בתחילת המלחמה, יעדיפו לסייע דווקא לרוסים. מושלי המחוזות במזרח קראו כבר בתחילת השבוע שעבר לאזרחים שנותרו באזור להימלט משם – מתוך ההבנה שהלחימה שם צפויה להיות קשה ועקובה מדם.

השיירה הרוסית במזרח אוקראינה (צילום: MAXAR)
השיירה הרוסית במזרח אוקראינה | צילום: MAXAR
השיירה הרוסית במזרח אוקראינה (צילום: MAXAR)
השיירה הרוסית במזרח אוקראינה | צילום: MAXAR

לאחר נסיגת הכוחות הרוסיים מעומק אוקראינה, שבין היתר הביאה לחשיפת מעשי הטבח הקשים בבוצ'ה וביתר פרוורי קייב, החל הצבא הרוסי בריכוז מחודש של כוחותיו במזרח. יחידות רבות הוצבו סמוך לגבול בין המדינות, ושיירה עצומה עשתה את דרכה מאזור חארקוב שבצפון מזרח אוקראינה ועד לאזורי הלחימה החדשים. בנוסף, העובדה שהשלב השני בלחימה עדיין לא יצא לדרך, למרות שעברו יותר משבועיים מאז נסיגת הרוסים מעומק המדינה, מחזקת את ההערכה כי הרוסים ממתינים לחידוש וריענון השורות ביחידות הרבות שנפגעו קשה בלחימה (כמעט 40% מהכוח שהוטל למערכה בסוף פברואר), כדי שיוכלו לפתוח במערכה המחודשת בכל הכוח העומד לרשותם.

היום ה-53 למלחמה: סיכום ביניים

למרות הנסיגה, בסוף השבוע חזרה רוסיה לתקוף מהאוויר ובאמצעות ארטילריה בעיר הבירה קייב ובערים נוספות בעומק אוקראינה, כולל לבוב שנמצאת במערב. כמה בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בתקיפות שביצעו אתמול הרוסים באמצעות טילים מדויקים במתקנים צבאיים בקייב ובניקולאייב. בנוסף, גם בחארקוב נהרג לפחות אדם אחד ונפצעו קרוב ל-20 בתקיפה שבוצעה במרכז מסחרי בעיר.

התקיפה בקייב הגיעה לאחר כמה ימים רגועים יחסית בבירה, ולאחר שהתושבים והרשויות כבר החלו להרגיש בחזרה מסוימת לשגרה. הסיבות המרכזיות לחידוש התקיפות של הרוסים הן הטענות לתקיפות אוקראיניות בתחומה של רוסיה ודברי הרהב של האוקראינים בנוגע להטבעת ספינת המלחמה הרוסית "מוסקווה".

מריופול

בימים האחרונים הגבירו הרוסים את תקיפותיהם בעיר הנמל הנצורה שבדרום מזרח אוקראינה, לחופי ים אזוב. במערב גוברות ההערכות כי כיבושה המלא של העיר הוא עניין של ימים אחדים בלבד, לאחר שבשבוע שעבר נכנעו יותר מ-1,200 חיילים אוקראינים, כך לטענת הרוסים. לאחר ימים ארוכים מאוד של מצור, רובה הגדול של מריופול כבר נמצא בידיים רוסיות, למעט מעוז הגנה אחרון שנותר במפעל פלדה באזור התעשייה של העיר – שם מתבצרים לוחמים מגדוד אזוב ומעט אזרחים.

 

 

הנשיא זלנסקי התייחס הלילה ללחימה בעיר ואמר שהמצב שם "לא אנושי", ושרוסיה "מנסה בכוונה להשמיד את כל מי שנמצא שם". עוד הוא הוסיף ואמר כי ההרס החמור שגורמים הרוסים במריופול יכול "לשים קץ למשא ומתן עם רוסיה". מעבר לעובדה שעמידת מריופול נגד הצבא הרוסי הפכה מאז תחילת המלחמה לסמל של ממש שאותו מעוניינים הרוסים להכריע, כיבושה של העיר יאפשר לכוחות הרוסיים שליטה מלאה על חוף הים ואפשרות מלאה להניע כוחות מחצי האי קרים לכיוון מזרח אוקראינה. בימים האחרונים גוברת ההערכה במערב כי הרוסים צפויים להגביר את האש על העיר גם מכיוון הים.

חארקוב

בניגוד למרבית הערים בעומק אוקראינה שחוו בשבועיים האחרונים הקלה לאחר נסיגת הרוסים, בחארקוב, הסמוכה מאוד לגבול עם רוסיה, נמשכת הלחימה. הכוחות הרוסיים ממשיכים להקיף את העיר, וכעת מתאפשרת אליה גישה רק מדרך אחת בלבד. הרשויות בעיר מדווחות שגם במהלך סוף השבוע נמשך הירי חסר האבחנה לעברה.

מושל חארקוב, אולג סיניגובוב, הנחה את התושבים להמשיך ולהתגונן מפני המתקפות הרוסיות, שנמשכות לטענתו כל העת. אתמול נהרג אדם אחד ונפצעו 18 בתקיפה שבוצעה במרכז העיר. הרוסים גם מחזקים את אחיזתם בעיר הסמוכה איזיום, וממשיכים לרכז באזור כוחות.

קייב

לאחר ימים שבהם הורגשה הקלה ורבים מהתושבים הרגישו תחושה של חזרה לשגרה, תקפו אתמול הרוסים מתקן צבאי סמוך לעיר ובמהלך הלילה נשמעו אזעקות ופיצוצים. אדם אחד לפחות נהרג ועשרות נפצעו במתקפה אתמול, שלפי משרד ההגנה הרוסי כוונה למתקן לייצור חלקי חילוף לטנקים. ראש העירייה ויטלי קליצ'קו הזהיר את התושבים מפני גילויי שאננות וקרא להם לנהוג בזהירות ובאחריות.

 

 

לבוב

במהלך סוף השבוע נשמעו אזעקות ופיצוצים מרוחקים בעיר המערבית. המושל מקסים קוזיטסקי עדכן הבוקר שמערכת ההגנה האווירית הסמוכה השמידה טילי שיוט שירו הרוסים לכיוון העיר.

חרסון

נראה כי הצבא הרוסי מאבד שליטה על עיר הנמל שעל נהר הדנייפר שנכבשה בשלב מוקדם של המלחמה. לפחות חלק מהכפרים באזור העיר חזרו לשליטת צבא אוקראינה, ועל פי הדיווחים – ההפגנות ומחאות התושבים נגד הכיבוש הרוסי נמשכות כל העת. בתוך כך, צילומי לוויין של העיר חושפים כי קרוב ל-1,000 קברים חדשים נחפרו בעיר בשבועות האחרונים.

לוחם בצבא אוקראינה (צילום: reuters)
לוחם בצבא אוקראינה | צילום: reuters
נשיא אוקראינה זלנסקי עם ראש ממשלת בריטניה (צילום: רויטרס)
נשיא אוקראינה זלנסקי עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בקייב | צילום: רויטרס

שיחות השלום בין רוסיה ואוקראינה

צוותי המשא ומתן מקייב ומוסקווה השלימו עד עתה לא פחות מחמישה סבבי שיחות עקרים. השיחות הראשונות נערכו כבר ב-28 בפברואר והתקיימו בין היתר בבלארוס, סמוך לגבול עם אוקראינה ואפילו באיסטנבול שבטורקיה, תחת חסותו של הנשיא ארדואן.

למרות המאמצים האינטסיביים, ניכר כי הצדדים עדיין מציגים עמדות המרוחקות מאוד אחת מהשנייה בדרישותיהן. ב-12 באפריל הודיע פוטין כי השיחות בין הצדדים הגיע ל"מבוי סתום", בעוד אוקראינה טענה עוד לפני כן שהשיחות מתנהלות, "למרות שהמשא ומתן קשה ומאתגר מאוד". לעת עתה נעצרו השיחות, עם חשיפת מעשי הטבח הקשים בבוצ'ה לפני שבועיים.

גופות של משפחה אוקראינית שהוצאו מתוך קבר (צילום: SERGEI CHUZAVKOV, AFP)
גופות של משפחה אוקראינית שהוצאו מתוך קבר | צילום: SERGEI CHUZAVKOV, AFP
_OBJ

במקביל למאמצי המשא ומתן והלחימה, מדינות המערב ממשיכות להחריף את הטון נגד פוטין והקרמלין ולהטיל עוד ועוד סנקציות. בימים האחרונים אומרים במערב כי הם נערכים להגביר את הצעדים נגד רוסיה אפילו יותר, ומעריכים שרוסיה תהיה מדינה מבודדת למשך זמן רב. על רקע הסנקציות הכבדות נגד רוסיה, בשבוע שעבר התברר כי מוסקווה עומדת בפני חדלות פירעון במטבע חוץ – מצב שלא הייתה בו במשך 115 שנים.