ירדן מתמודדת בשבועות האחרונים עם איום ביטחוני חדש, שבתרחיש מסוים עשוי להשפיע על ביטחונה של מדינת ישראל. בתקופה האחרונה נלחם הצבא הירדני בכנופיות עברייניות של מבריחי סמים בגבול עם סוריה, ורק בזמן האחרון חשף המלך עבדאללה השני כי מי שעומד מאחורי אותן כנופיות הן המיליציות הפרו-איראניות בסוריה, לרבות חיזבאללה – הפועלות מול כוח קודס של משמרות המהפכה.

"אנו מתמודדים עם מלחמה לאורך גבולותינו, מלחמת סמים שמנוהלת בידי ארגונים שנתמכים בכוחות זרים", אמר בימים האחרונים דובר צבא ירדן. "המיליציות האיראניות הן הגורם המסוכן ביותר – מפני שהן עשויות לפגוע בביטחון הלאומי של ירדן".

מאז תחילת שנת 2022 חיסל צבא ירדן עשרות מבריחי סמים שנתפסו בגבול בין המדינות, מרביתם בני שבטים נוודיים מקומיים שפועלים עבור בצע כסף בשירות המיליציות האיראניות בסוריה. על פי ההערכה, בחודשים האחרונים התחזקה במיוחד השליטה והנוכחות של אנשי המיליציות האיראניות במחוזות דרעא וא-סואידה בדרום סוריה, לא רחוק מהגבול עם ירדן.

אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס
אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס

העלייה החדה בהברחות הסמים מסוריה לירדן ובניסיונות אילצה את צבא הממלכה לשנות לאחרונה את נוהלי הפתיחה באש, עם ההחלטה להעניק לכוחות הלוחמים בשטח יותר חופש וסמכות בנושא. לפני כשלושה שבועות הביע עבדאללה מלך ירדן חשש כי המיליציות האיראניות העמיקו את אחיזתן בדרום סוריה, על רקע הדיווחים כי צבא רוסיה העביר חלק מיחידותיו המוצבות שם לעבר המלחמה באוקראינה.

"מבצעי ההברחה הרבים זוכים לתמיכה גדולה מצד גורמים בצבא סוריה, אך גם מצד חיזבאללה ומיליציות איראניות נוספות בדרום סוריה", אמר מפקד משמר הגבול הירדני. בצבא ירדן אומרים כי מאז תחילת השנה נתפסו בגבול בין המדינות יותר מ-20 מיליון כדורי קפטגון (אמפטמינים) – עלייה של עשרות אחוזים לעומת 14 מיליון כדורים שנתפסו בגבול בתקופה המקבילה אשתקד.

צבא אסד (צילום: GEORGE OURFALIAN/AFP, GettyImages)
חיילי צבא סוריה על רקע תמונת הנשיא אסד | צילום: GEORGE OURFALIAN/AFP, GettyImages

בתחילת חודש אוקטובר 2021 התרחשו כמה אירועים שהעידו על נורמליזציה של ממש ביחסים בין דמשק לעמאן. כבר בסוף חודש ספטמבר נפתח מעבר הגבול ג'אבר בין שתי המדינות, שהיה סגור מאז פרצה מלחמת האזרחים בסוריה. ימים לאחר מכן נערכה שיחת טלפון חשובה בין המלך עבדאללה ונשיא סוריה בשאר אסד – גם כן לראשונה מאז תחילת מלחמת האזרחים.

כעת, בירדן חוששים כי ההחלטה לפתוח את מעבר הגבול בין המדינות רק מוסיפה לרשימת הסיכונים – הן בהיקף ההברחות והן בשל החשש מחדירת גורמי טרור לממלכה. בתקופה האחרונה חוזרים ואומרים גורמים רשמיים בירדן כי הם מבינים שלממשלת סוריה פשוט אין היכולת למשול באופן בטוח באזור, וכי אין דרך לוודא שהביטחון נשמר מצידו הסורי של הגבול.

תפיסת כדורי קפטגון, ארכיון (צילום: מתוך יוטיוב-Journeyman.tv)
תפיסת כדורי קפטגון, ארכיון | צילום: מתוך יוטיוב-Journeyman.tv

מצבה הביטחוני של ירדן לא מדאיג רק את ארמון המלוכה בעמאן, וגם בישראל עוקבים אחר הנעשה בממלכה. למרות חיכוכים ועימותים פוליטיים בין ירדן וישראל בתקופה האחרונה בנוגע לסוגיות הקשורות להר הבית, שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות נמשך ונחשב יסוד חשוב עבור כל אחת מהן. תופעה של זליגת גורמי טרור פרו-איראניים לעבר ירדן עשויה להיות אתגר ביטחוני חדש ולא מוכר עבור ישראל, שיצריך השקעת משאבים גדולים בסיכולו ומניעתו.

בתקופה האחרונה העמיקה ירדן את שיתוף הפעולה הביטחוני עם מדינות עיראק, מצרים ואיחוד האמירויות - שרבות מהן מזוהות עם המאבק בהתבססות גורמי הטרור של הציר השיעי במזרח התיכון. כזכור, בשנה האחרונה עברה הממלכה זעזועים פוליטיים פנימיים רבים עם טענות לכאורה לניסיונות הפיכה ובעיות משמעת מצד חמזה, אחיו למחצה של המלך.

עבדאללה, מלך ירדן (צילום: ap)
עבדאללה, מלך ירדן | צילום: ap

בחודש דצמבר דיווח העיתון ניו יורק טיימס שהארמייה הרביעית בצבא סוריה, בפיקודו של מהאר אסד, אחיו של הנשיא בשא, אחראית לעיבוד, לייצור, להפקה וליצוא של מיליוני כדורי קפטגון. על פי הדיווח, גורמים עסקיים ועברייניים הקשורים לצבא סוריה, חיזבאללה ומיליציות איראניות נוספות הם אלו שמובילים את המערך הפלילי הענף הזה. רק בתחילת השבוע תפסו הרשויות בסעודיה משלוח של כמעט חצי מיליון כדורים מסוג זה שנשלחו מסוריה.