תפיסה חמושה בלב ים: משמרות המהפכה של איראן פרסמו היום (שלישי) את תיעוד ההשתלטות על מכליות הנפט היווניות ביום שישי.

בסרטון שפורסם בטלוויזיה הממלכתית של איראן ניתן לראות כיצד לוחמי הצי האיראני יוצאים מן המסוקים שנשאו אותם אל עבר שתי הספינות היווניות Delta Poseidon ו-Prudent Warrior ותופסים את הפיקוד עליהן. מלבד למטען שהיה על המכליות, בשתיהן יחד שהו גם 9 מלחים שנפלו אף הם בשבי.

בסוכנות הידיעות הממלכתית של איראן IRNA טענו כי הספינות היווניות נתפסו בעקבות "הפרות במי המפרץ" ולא פירטו מהן בדיוק ההנחיות שעליהן עברו הצוותים. בפועל, תפיסת המכליות מסתמנת למעשה כ"פעולת תגמול" איראנית לאחר שיוון תפסה בחודש שעבר מכלית רוסית שהובילה נפט איראני ואפשרה לארצות הברית להחרים את התכולה שלה. במשרד החוץ היוונים טוענים שהמכליות שטו במים בין-לאומיים, ולגבי המכלית Delta Poseidon ציינו שהייתה במרחק של כ-22 מיילים מחופי איראן.

השתלטות על מכליות נפט יווניות, איראן
תפיסת המכליות היווניות

במערב מגנים, בטהראן מזהירים

ביוון קראו לשחרור מיידי של כלי השיט והצוותים, וטענו שמדובר למעשה במהלך פיראטי. בגוף החדשות Politico הזכירו כי היוונים הזהירו שלתפיסה יהיו "השלכות שליליות במיוחד" על היחסים בין המדינות ועל היחסים בין איראן לאיחוד האירופי. במדינות נוספות, כמו קפריסין, צרפת וארצות הברית למשל, התייצבו לצד הדרישה היוונית.

"ארצות הברית קוראת לאיראן לשחרר לאלתר את שתי הספינות היווניות יחד עם המטענים והצוותים", צייץ אתמול שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן. "האיומים של איראן ושל משמרות המהפכה על הביטחון האזורי והעולמי אינם מקובלים". במשרד החוץ הצרפתי טענו שתפיסת המכליות מנוגדת לחוק הבין-לאומי. 

מנגד, באיראן הודיעו מיד לאחר התפיסה שהם מזהים עוד 17 מכליות יווניות ואיימו להשתלט גם עליהן. ביוון הגיבו על המהלכים האיראניים בפרסום אזהרה לכל כלי השיט שנושאים דגל יווני וקראו להם להתרחק מחופי איראן. בבלומברג ציינו כי תפיסת מעלה חשש שמשלוחים נוספים ייעצרו באזור שמהווה ציר חשוב באספקת האנרגיה העולמית והזכירו שיותר מרבע ממכליות הנפט בעולם הן בבעלות יוונית.

האגרסיביות האיראנית כלפי כלי השיט היוונים מגיעה על רקע החשש הכבד שלה מפני לירידה של ממש במכירות הנפט. בשל הכוונות של המערב להטיל סנקציות על יבוא הנפט הרוסי, מחירו יורד בשיעור ניכר ביחס למחירו בימים שלפני המלחמה. בשל כך, רבות מהמדינות שאינן מוכנות להתיישר עם הסנקציות הכבדות שהמערב מטיל, ובראשן סין והודו, החלו בזמן האחרון לרכוש כמויות עצומות של נפט מרוסיה, תוך שהן נהנות ממחירים אטרקטיביים במיוחד, מה שבא על חשבון ההכנסות של איראן ממכירת נפט.