לצד הלחימה העיקשת באוקראינה, רוסיה מנהלת בשבועות האחרונים מערכה נוספת – במאבק על הנרטיב התקשורתי בקרב אזרחיה. אנו במערב נחשפים למידע וחדשות משדה הקרב, אולם המידע המופץ ברוסיה הוא שונה לחלוטין. סקרי דעת קהל ברוסיה מוכיחים תמיכה גבוהה בפעולות הרוסיות באוקראינה, ואזרחים רבים מתנדבים לסייע בקידום הנרטיב הרוסי הן ברוסיה והן בעולם כולו. הצדקות למעשי הטבח בבוצ'ה הן רק חלק קטן מפעילות התעמולה הרוסית, שמתחילה מגיל צעיר במיוחד ומתרחשת גם בין כתלי בתי הספר ברוסיה.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

"אנו קוראים לכל מי שתומך בפעולות של הנשיא שלנו והצבא הרוסי להצטרף ליצירה והפצה של תוכן אמיתי", נכתב באתר רוסי המגייס אזרחים שיסייעו בהפצת הנרטיב. על פי דיווחים שונים, לפחות 28 אלף אזרחים רוסים התגייסו להפיץ מידע התומך במאמצי המלחמה הרוסיים באוקראינה. לפי רשת Sky news, בעוד שאזרחים רוסים רבים מתנגדים למלחמה ונמלטים מרוסיה, יש גם רבים המזדהים עם מטרות המלחמה של פוטין, וחלק לא מבוטל מהציבור "ממלא את חלקו בקרב על הנרטיב סביב הסכסוך האוקראיני".

הפעילים הרבים מבקשים "להגן על האמת", והם עושים זאת באמצעות אתר Zanami Pravda, הקורא לאנשים להפיץ ברשת תוכן פרו-רוסי "כדי לתרום לניצחון של רוסיה". לפי נתוני האתר, 28 אלף בני אדם העלו תוכן ותרמו לאתר יותר ממאה אלף תמונות וסרטונים. לפי Sky News, המספרים ממשיכים לעלות מדי שבוע. פעילים רבים אחרים מתגייסים ל"צבא הסייבר", וגם הקימו ארגון למעקב אחר פשעי מלחמה אוקראיניים, לכאורה. האתר מגייס לצבא הסייבר האקרים, מעצבים גרפיים, מומחי הפצה במנועי חיפוש ובעלי מיומנויות אחרות, כדי לסייע במאמץ התעמולתי.

המאבק של הנרטיב הרוסי (צילום: SKY NEWS)
המאבק של הנרטיב הרוסי | צילום: SKY NEWS

מי שמשתף את "התוכן הפטריוטי הטוב ביותר" באתר נכנס לתחרות שבה יכולים המשתמשים לזכות בשירותי מוזיקה וטלוויזיה. הזוכים האחרונים הוכרזו במשרדים של "גופים פטריוטיים" שמרכז הנשיא פוטין בעצמו. במסגרת התוכן המועלה צפים סרטונים ותמונות "אנטי זיופים", המבקשים להפריך את הנרטיב של התקשורת המערבית, כולל הטענות על הטבח בבוצ'ה.

פרויקט נוסף שמובילים הרוסים במסגרת זאת נקרא "טריבונל", תוך התייחסות למשפטי נירנברג. בפרויקט זה מבקשים המשתמשים לזהות בשמם חיילים אוקראינים שלדעתם מעורבים בפשעי מלחמה. הפרויקט יצא "חפיסת קלפים" של המבוקשים, בדומה לזו שפרסם משרד ההגנה האמריקני בפלישה לעיראק ב-2003, במטרה להדגיש את תפקידן של הדמויות האוקראיניות הבכירות. באופן טבעי, הנשיא זלנסקי והנשיא לשעבר פורושנקו הם שניים מ"האסים" בחפיסה.

המאבק של הנרטיב הרוסי (צילום: SKY NEWS)
המאבק של הנרטיב הרוסי | צילום: SKY NEWS

דוגמה אחת מני רבות של המאבק הזה על דעת הקהל וקידום הנרטיב של הרוסים, היא הצגת "הוכחות" לכך שרוכבת האופניים שחוסלה בבוצ'ה, שתמונת גופתה הפכה לאחד מסמלי הטבח, עבדה למעשה בשירות כוחות הביטחון האוקראיניים. רשת CNN דיווחה שמדובר בגופתה של אירינה פילקינה, שרכבה לביתה ממרכז קניות סמוך, לאחר שניסתה להתפנות מהעיירה באותו היום.

פרופסור צ'ארלי בקט, מנהל צוות החשיבה התקשורתי של LSE Polls, אמר שהפצת החומר היא תכסיס שנועד לערער את האמון בדיווחי המערב. "בהתחלה חשבנו שהכלים ברחבי האינטרנט יעזרו לדמוקרטיזציה, אבל גם השחקנים האוטוריטריים משתמשים בהם. למען האמת, זה טרול אל מול עיתונאים מערביים".

ניכר שהמהלכים הרוסיים בהחלט נושאים פרי, ומחקר חדש מראה תמיכה ציבורית ניכרת ברוסיה במלחמה שהיא מנהלת באוקראינה. סקר עדכני שנערך מלמד כי 53% מאזרחי רוסיה תומכים בפלישה. פרופ' בקט חושב שהמיקוד בדעת הקהל המקומית הוא בסופו של דבר המטרה האמיתית של פוטין ומלחמת המידע שהוא מנהל. "הרוסים לא מבקשים להפוך את הבריטים לתומכי פוטין. קידום מידע באינטרנט נועד לשרת רק את הקהל שלהם, זה לא ישכנע אף אחד אחר", אמר.

קידום התעמולה בבתי הספר

המלחמה הרוסית באוקראינה מצאה את דרכה במהרה לבתי הספר הרוסיים, והתלמידים הצעירים מגויסים ומושפעים גם כן. האות Z הפכה לאחד מסמלי המלחמה של רוסיה, ובתי ספר וגנים רבים ברוסיה הצטרפו ברשתות החברתיות לקמפיין המוני הממותג באמצעות האות Z, שהופיעה על דלתות וחלונות מוסדות הלימוד. בנוסף, כתבו תלמידים מכתבים לחיילים בחזית, שאחדים מהם פורסמו ברשתות. בחודש מרץ, תלמידים בבית ספר בעיירה אלינסווארה צולמו עומדים בשלג בצורת האות Z לציון יום השנה השמיני לסיפוח חצי האי קרים, תוך שהם מנופפים בדגלי רוסיה.

"אם הילדים עומדים עם הדגל זה באמת כה גרוע?", שאל מנהל בית הספר. "זה לא צלב קרס פאשיסטי, זו תמיכה בצבא. אני חושב שאנחנו צריכים לתמוך בצבא ולגדל פטריוטיים. מנהלת בית ספר בסיביר כתבה: "הנחלת פטריוטיות היא אחת הבעיות הדוחקות ביותר של ימינו, בתקופה כל כך מסובכת. העיקר הוא להיות עם מאוחד ואיתן ולא להפקיר את חיילינו, שבכל יום מפגינים גבורה ועוצמה".

המאבק של הנרטיב הרוסי (צילום: Zanami Pravda, SKY NEWS)
המאבק של הנרטיב הרוסי | צילום: Zanami Pravda, SKY NEWS

תלמידים בבתי ספר ברוסיה מדקלמים שיר המתאר את גבולותיה הגאוגרפיים של "הארץ הרוסית", וכוללים גם את הערים האוקראיניות אודסה, לוהנסק, ודונייצק, כמו גם חבל טרנסניסטריה שבמערב מולדובה, ואפילו אלסקה בארה"ב. "הילדים לומדים את השיר כבר שבוע", אמרה אימו של אחד התלמידים. "אני חושבת שהם עומדים לשיר את זה במסגרת חגיגות יום הניצחון ב-9 במאי".

מורים בכל רחבי רוסיה קיבלו מדריכים מיוחד למען "המאמץ הלאומי", ושר החינוך הרוסי סרגיי קרבצוב אמר כי משרדו פתח בקמפיין ארצי "לדון ביחסי רוסיה-אוקראינה" עם התלמידים. סוכנות הידיעות רויטרס שוחחה עם אנדריי שסטקוב, מורה בן 38 ממזרח סיביר שקיבל את המדריך, אך הודיע שהחליט שלא ללמד את מערך השיעורים החדש. הוא הסביר לתלמידיו מדוע המדריך אינו מדויק מבחינה היסטורית, משום שבין היתר טוען שאוקראינה היא המצאה של רוסיה הקומוניסטית.

מרכז ספורט בקלנינגראד (צילום: Maria Afonina, RFE/RL)
מרכז ספורט בקלנינגראד | צילום: Maria Afonina, RFE/RL
המאבק של הנרטיב הרוסי (צילום: MKOU)
המאבק של הנרטיב הרוסי | צילום: MKOU

עוד הוא אמר לתלמידיו כי הוא לא מייעץ להם לשרת בצבא, שהוא מתנגד למלחמה באוקראינה, וכי מנהיגי רוסיה הפגינו אלמנטים פשיסטיים – למרות שהם בעצמם אומרים שהם נלחמים בפשיזם והנאציזם באוקראינה. בתוך ימים אחדים הוא נלקח לחקירה מטעם המשטרה המקומית ושירות הביטחון הפדרלי, ה-FSB.

גם במחוז קלינינגרד אמרה מורה אחת לתלמידיה כי היא סירבה להשתתף בפרויקט הלאומי המיוחד. היא לא זוהתה בשמה, ואמרה: "אני תומכת במבצע המיוחד, אני תומכת במדינה שלי, אבל לא אתן את המטלות האלה לתלמידים שלי. אני לא אוהבת צביעות, וזה בדיוק מה שזה. אני גם לא חושבת שילדים מסוגלים לשפוט כמו שצריך בנוגע לעניינים כל כך מסובכים. גם לא כל המבוגרים יודעים לעשות את זה".