איראן בונה ספינה עצומה סמוך למיצרי הורמוז כחלק מניסיונה להרחיב את נוכחות הצי הימי שלה באזורים שחיוניים לאספקת האנרגיה העולמית, כך חושפים צילומי לוויין שהתפרסמו לאחרונה. היא עושה זאת באמצעות הסבת ספינת משא גדולה קיימת באורך 240 מטר – בשאיפה שתהפוך לאחת הספינות החשובות בצי משמרות המהפכה.

בניית הספינה, ששמה שיהאד מהדאבי, מספקת למשמרות המהפכה בסיס גדול ונייד שממנו הם יכולים להפעיל את הספינות והאוניות הקטנות יותר שברשותם. בכך הם משלימים צי ימי שנועד לתת מענה לצי הימי האמריקני ובעלות בריתה של ארה"ב באזור.

עלתה באש וטבעה: האוניה הגדולה ביותר בצי האירני‎
עלתה באש וטבעה: האוניה הגדולה ביותר בצי האירני‎

הרחבתה של הספינה ובנייתה מגיעים לאחר שורת מכות שסופג הצי של משמרות המהפכה ושל אירן - ובראשם טביעת ספינת המלחמה הגדולה במפרץ עומאן בשנה שעברה, סארווין. העימותים והתקריות במרחב הימי בין אירן למדינות המערב בים מושפעים לא מעט גם ממצב השיחות הגרעין.

הספינה שטבעה שימשה את חיל הים האירני להעברת משאות כבדים, להספקת ציוד לספינות אחרות המשייטות בים וכן כאתר נחיתה של מסוקים. היא נבנתה בבריטניה ב-1977 ונכנסה לשירות הצי האירני ב-1984, לאחר משא ומתן ממושך שהתנהל בעקבות המהפכה האסלאמית של אירן ב-1979.

"הם מסתכלים מעבר למפרץ הפרסי – אל הים הערבי, הים האדום וצפון האוקיינוס ההודי", הסביר פרזין נאדימי, שחוקר את צבא אירן.במשך שנים, ספינות של המשמרות המהפכה נעו בפטרולים במיצרי הורמוז והמפרץ הפרסי, בעוד שהצי הרגיל של איראן נע בימים ובאוקיינוסים הסמוכים. בניית הספינה הנוכחית, השהאיד מהאדבי ככל הנראה תאפשר לצי של משמרות המהפכה את היכולת להרחיב את נוכחותו באותם אזורים ימיים שבעבר נכח בהם הצי האיראני.

חיילי וקציני צבא אירן מצדיעים מול המנהיג חמינאי (צילום: AP)
צבא אירן. ארכיון | צילום: AP