סין ממשיכה לנקוט בצעדים נוקשים במסגרת המדיניות שלה של ״אפס קורונה״. לדברי בכירים במדינה, מדובר בצעדים חיוניים שנועדו להביס את המגיפה ולהרוויח זמן - עד שישתפרו שיעורי החיסונים באוכלוסייה ועד שיפותחו טיפולים חדשים.

בעיר שנחאי חיים כ-25 מיליון תושבים, והיא משמשת כמרכז הכלכלי הגדול ביותר של סין. לאחרונה חלה שם התפרצות מחודשת של הנגיף, והעיר נמצאת בסגר כבר שישה שבועות. בתוך כך, גוברת המתיחות בין התושבים לאוכפי החוק.

בימים האחרונים נראים תיעודים במדיה החברתית של סין, בהם אזרחים החשודים כחולים בקורונה - נלקחים להסגר בכפייה במתקנים ממשלתיים. בשכונות מסוימות, מקרה חיובי בודד אחד עלול להביא לכך שדיירי כל הבניין יישלחו להסגר. רבים מהסרטונים הללו הוסרו על ידי הרשויות, אך תושבים נחושים ממשיכים לפרסם אותם.

התפרצות הקורונה בשנגחאי, סין (צילום: רויטרס)
התפרצות הקורונה בשנגחאי | צילום: רויטרס

בסרטונים נוספים שהופצו ברשתות חברתיות נראים פקידי בריאות, שמכונים גם ״הלבנים הגדולים״, בגלל החליפות הלבנות שלהם - נכנסים לבתי תושבים ומתיזים חומרי חיטוי לכל עבר. תושבים רבים הטילו ספק בחוקיות המהלך הזה, אחרים תהו האם יש לכך בסיס מדעי כלשהו.

במהלך סוף השבוע, תושבים רבים דיווחו על קבלת הודעות שבהן נכתב כי לא יתאפשר להם לקבל משלוחי מזון או לעזוב את ביתם. ״הנגיף עצמו כבר לא מפחיד, אבל הדרך שבה הממשלה אוכפת את המדיניות הפכה לדבר המפחיד ביותר״, אמר תושב שנחאי, שביקש להישאר בעילום שם, והוסיף: ״אין סוף לסגר באופק״.

אך הממשל הסיני מוחה על הביקורת. בשבוע שעבר חזר ואמר המנהיג שי ג׳ינפינג כי אין לממשלתו שום כוונה להתרחק מהמדיניות השנויה במחלוקת - ״אפס קורונה״, וכי זו האפשרות הטובה ביותר להתמודד עם המגיפה. הוא הפציר בגורמים רשמיים להמשיך לדבוק במדיניות, והזהיר מפני כל ביקורת או ספק שיעלו כלפיה.

״המדיניות תעזור להתגבר על חולשות במחסום האימונולוגי באוכלוסיה״, אמר גורם בממשל והתייחס לעובדה שכ-49 מיליון אזרחים בני 60 ומעלה טרם התחסנו. כמו כן, הוסיף כי בקרוב יהיו זמינים חיסונים חדשים המכוונים ספציפית לזן האומיקרון. 

קורונה בסין (צילום: AFP)
הקורונה בסין | צילום: AFP

בכתב העת הרשמי של המרכז למניעת מחלות בסין, פורסמה פרשנות של יועצת הבריאות הממשלתית ליאנג וואניאן, שבה נכתב כי ״האסטרטגיות הדינמיות של ׳אפס קורונה׳ שאימצה סין מרוויחה זמן יקר לעתיד״, והוסיפה כי ״המדינה חייבת לנצל את ההזדמנות לפתח עוד תרופות וחיסונים״.

פרופ׳ חגי לוין, יו״ר איגוד רופאי בריאות הציבור, אמר ל-N12: ״אפשר לראות תוצאות להחלטות שלהם - הם באמת הצליחו למנוע הדבקה בהצלחה שלא תיאמן. אבל באיזה מחיר? יש מחיר עצום לא רק לכלכלה, אלא גם לבריאות הציבור, ובכלל לא ברור שרמת התחלואה מצדיקה את הצעדים״.

עוד הוסיף פרופ׳ לוין: ״אבל כן צריך להגיד שהם מצמצמים את הסיכוי לתחלואה ולמוות. מדיניות האפס הדבקה להערכתי קונה זמן, אבל לא מונעת. היא טובה להתארגנות. האסטרטגיה צריכה להיות כוללת לראייה ארוכת טווח. צריך להיות ערים לנזקים של הסגרים - על הכלכלה והבריאות. אני שמח שאצלנו אחרי תקופה ארוכה של סגרים - השתנתה הגישה״.

ישראלית שמתגוררת בשנחאי סיפרה ל-N12 בעילום שם: "אנחנו כבר חודשיים בסגר, ציפינו להקלות אחרי ה-1 במאי, אבל זה לא קרה. אנחנו שוב שומעים את המנהיג אומר שנמשיך במדיניות האפס קורונה, ויש אזהרה לכל מי שיתנגד למדיניות הזו. יש לזה השלכות מרחיקות לכת על הכלכלה והחיים כאן - עסקים מאירופה כבר מחפשים אלטרנטיבות מחוץ לסין, הקהילה הישראלית כמעט עזבה כולה ויש נהירה של זרים שיוצאים משנגחאי״.

״גם אם היו הקלות קודם - הן בוטלו ואף הוחמרו״, הוסיפה. ״צריך להבין - אין כלום בחוץ, אין שירותים, שום שירות לא מתפקד. אין טולרנטיות, רק אפס קורונה״.