בזמן שהעיר הגדולה בסין, שנגחאי, עדיין נלחמת במה שהוגדר כהתפרצות הקורונה הקשה ביותר שסין ראתה בשנתיים האחרונות - גל הפאניקה ממש לא נעצר. הוול סטריט ג'ורנל מדווח ש"אנשים ברחבי סין אוגרים מצרכים ומתכוננים לסגר דומה".

על פי הדיווח בבייג'ינג, שגם בה כמה שכונות מגורים נסגרו בשבועות האחרונים, המדפים בסופרמרקטים מסוימים של העיר נותרו ריקים בימים האחרונים - בלי נייר טואלט, שימורים, אטריות ואורז. בסוג'ואו, מרכז תעשייתי במרחק של כשעתיים נסיעה מערבית לשנגחאי, תושבים התנפלו על הסופרמרקטים כדי למלא את סל המצרכים שלהם באטריות ועוד מוצרי מזון, זאת אחרי שגורמי ממשל אמרו שהם מתכוונים לערוך בדיקות מחוזיות בחלק מהעיר.

סוג'ואו ראתה עלייה במספר הנדבקים מאז סוף מרץ, וגורמי ממשל מקומי אמרו שאובחנו 31 מקרים חדשים נכון לאמש, כשרוב המקרים כנראה קשורים להתפרצות בשנגחאי. "האם כולם בעיר אוגרים מזון?", שאל תושב סוג'ואו ברשת החברתית הסינית אחרי שמצא מכולת ריקה. על פי הדיווחים בסין, תת-הווריאנט BA2 מתפשט ברחבי המדינה, התושבים שראו את התמונות של ההפגנות, והמחסור במזון ובתרופות בשנגחאי גרמו להם לנהור לסופרמרקטים כדי לאגור מצרכים.

התפרצות הקורונה בשנגחאי, סין (צילום: רויטרס)
התפרצות הקורונה בשנגחאי, סין | צילום: רויטרס

הסגר הקפדני שהממשל הראה בשנגחאי היא התצוגה האחרונה של המדיניות הסינית האגרסיביות בהתמודדות עם התפשטות הקורונה. על פי התיעודים ברשתות, בשנגחאי ניתן לראות קיצוב במזון, ומחסור בטיפול רפואי שהוביל להתפרצות של מחאה לא רגילה של מיליונים מתושביה. בפלטפורמת WEIBO, הטוויטר של סין, הפיצו משתמשים רשימות של פריטים שכדאי להצטייד בהם במהלך הסגר, כולל כדורי בשר בקר קפואים, שימורים של טונה, משחת שיניים ומזון לחיות מחמד. אחרים המליצו לשתול ירקות בבית ולהקפיא טופו.

ז'או יושי, תושבת בייג'ינג בת 32, אמרה לוול סטריט ג'ורנל שהיא החלה לאגור מזון לחתולים בתחילת השבוע שעבר, כשהמצב בשנגחאי הלך והחמיר. לאחר מכן, היא עברה לאחסן לחמניות קפואות, כופתאות ואורז. על פי הדיווח, אחרי שעיינה ברשימות ברשתות החברתיות - היא חזרה ויצאה לקנות גם נייר טואלט, שמפו, קינואה ואורז שחור. "אלו הם רק אמצעי מנע", אמרה ז'או, והוסיפה כי שלושה חברים שגרים בקרבת מקום נכנסו לאחרונה לסגרים מקומיים בבייג'ינג.

הרשויות בשנגחאי אמרו שאובחנו בערך 23 אלף נדבקים חדשים ביום שני. למרות הקלה בסגרים בחלק מהעיר, ממשיך לזרום מידע על יחס נוקשה מאוד מול האזרחים - כולל מעקב של מל"טים והפרדת משפחות. הטיים מדווח על משפחה שפונתה לבית חולים מיוחד לחולי קורונה עם בנם בן ה-3, שאובחן חיובי, אלא שבתם בת ה-10 שאובחנה שלילית - נשלחה למרכז רפואי בהסגר. כשיצאה חיובית ביום שלמחרת, היא נשלחה לבית החולים, אך למחלקה נפרדת משאר בני משפחתה.

קורונה בסין (צילום: AFP)
קורונה בסין | צילום: AFP
התפרצות הקורונה בשנגחאי, סין (צילום: רויטרס)
התפרצות הקורונה בשנגחאי, סין | צילום: רויטרס

"הבת שלי הייתה לבד בבית החולים במשך חמישה ימים", סיפרה האם. "עשינו הרבה שיחות טלפון. כל הזמן אמרו שהילדים צריכים ללכת למחלקת הילדים ויש שם צוות שיטפל בהם. אבל במציאות, אף אחד לא דאג לבת שלנו. כל הילדים במחלקה היו צריכים לדאוג לעצמם. המצב במחלקה היה די כאוטי והם בקושי ראו אחיות מלבד בשעות הארוחות".

מדיניות האפס-קורונה של סין מחייבת את אלה שנמצאים חיוביים, כולל תינוקות וילדים, להתבודד במתקני הסגר או בבתי חולים, ללא קשר עם המשפחה. המהלך השנוי במחלוקת בוצע בכמה ערים ברחבי סין מאז תחילת המגיפה. איש עסקים ישראלי, שביקש לא לציין את שמו מחשש לתגובת נגד מהרשויות בסין, אמר לטיים כי שניים מילדיו, בני 9 ו-13, מבודדים בבית חולים בשנגחאי כבר חודש לאחר שנמצאו חיובים במרץ 2020. הוא סיפר שעובדי בריאות בחליפות לבנות הגיעו לדלתם באמצע הלילה כדי לקחת אותם משם. "הייתי צריך להעיר אותם ולהגיד להם, 'בנים, אתם חיוביים ואתם חייבים ללכת לבית החולים'", אמר הישראלי. "זה היה ממש קורע לב עבורי".

התפרצות הקורונה בשנגחאי, סין (צילום: רויטרס)
התפרצות הקורונה בשנגחאי, סין | צילום: רויטרס

הטיים כותב שההתפרצות המהירה של וריאנט אומיקרון בשנגחאי, מדגימה את חסרונות הגישה של הממשל הסיני להתפרצות הנגיף. כל העיר נכנסה לסגר ב-1 באפריל לאחר שזוהו כ-10,000 מקרים. מאז, הזעם הציבורי החל לבעבע - ולגלוש לרשתות החברתיות המקומיות והבין-לאומיות כאחד. התחבורה הציבורית הושעתה, וכך גם השימוש בכלי רכב פרטיים, ואנשים עם בעיה רפואית לא יכולים לגשת לרופאים ולבתי חולים. התושבים אינם מסוגלים לעזוב את בתיהם אפילו כדי לרכוש פריטים חיוניים.