בדרך ל"מלחמה"? כשנותרו שישה ימים בלבד עד 9 במאי, יום הניצחון הרוסי על גרמניה הנאצית, במערב ממשיכות לגבור היום (רביעי) ההערכות ולפיהן, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין צפוי להכריז רשמית על מלחמה באוקראינה בתאריך הסמלי.

מצעד יום הניצחון במוסקבה (צילום: Wang Xiujun, China News Service, getty images)
מצעד יום הניצחון במוסקבה | צילום: Wang Xiujun, China News Service, getty images

התאריך המיוחד, 9 במאי, נחגג בכל שנה בבירה הרוסית מוסקווה מאז שנת 1945 על מנת להנציח את הניצחון הרוסי על הנאצים במלחמת העולם השנייה. באופן מסורתי, נערך מצעד צבאי ומנהיגי המדינה עומדים לצד קברו של מייסד ברית המועצות, ולדימיר לנין, בכיכר האדומה. "9 במאי נועד להשוויץ בפני הקהל הביתי, להפחיד את האופוזיציה ולרצות את הדיקטטור של אז", אמר ג'יימס ניקסי, מומחה לרוסיה במכון מחקר בריטי.

להערכות השונות מצטרפת גם ההתבטאות של האפיפיור פרנציסקוס אתמול, שטען כי נשיא הונגריה וידידו של פוטין, ויקטור אורבן, אמר לו שבכוונת רוסיה לסיים את "המבצע הצבאי המיוחד" ב-9 במאי, במה שעשוי להתברר כמשחק מילים או הטעייה מכוונת מצידו של אורבן.

האפיפיור פרנציסקוס (צילום: Vatican Pool - Corbis, Getty Images)
האפיפיור פרנציסקוס. יודע משהו? | צילום: Vatican Pool - Corbis, Getty Images

גורמים במערב בטוחים שפוטין יבחר למנף את המשמעות הסמלית של 9 במאי למטרות תעמולה - כדי להכריז על הישג צבאי משמעותי באוקראינה. את הפלישה הנוכחית אגב, פוטין החל ב-24 לפברואר – יום אחד אחרי "יום מגן המולדת" שנחגג בכל שנה לכבוד האנשים שמשרתים ושירתו בכוחות המזוינים הרוסיים.

"הכרזת מלחמה היא התרחיש הקשה ביותר", מציין אולג איגנטוב, אנליסט בכיר ברוסיה. "על שולחנו של פוטין עומדות אפשרויות רבות". הדרך למלחמה, ככל הנראה, תיאלץ את פוטין לחוקק את חוק הגיוס הרוסי – שיגרור גיוס צבאי כללי "במקרים של תוקפנות נגד הפדרציה הרוסית, איום ישיר בתוקפנות או פרוץ סכסוכים מזוינים המכוונים נגד הפדרציה הרוסית".

טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה (צילום: רויטרס)
טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה | צילום: רויטרס
לוחמים צ'צ'נים שנלחמים לצידו של פוטין באוקראינה (צילום: רויטרס)
לוחמים צ'צ'נים שנלחמים לצידו של פוטין באוקראינה | צילום: רויטרס

"זו החלטה מסוכנת מאוד שתשנה לחלוטין את הנרטיב של הקרמלין", אמר איגנטוב. "הכרזת מלחמה – משמעה הודאה שהפלישה לאוקראינה לא צלחה כמתוכנן". איגנטוב מעריך שצעד שכזה מהווה סכנה לכלכלה הרוסית, כלכלה שממילא נמצאת תחת סנקציות נוקשות. "זה גם עלול להפחית את התמיכה בפוטין בתוך רוסיה, מכיוון שחלק מהרוסים תומכים בפלישה לאוקראינה מבלי לרצות ללכת ולהילחם באופן אישי".

בדומה לחוק הקיים באוקראינה, שבו גברים מעל לגיל 18 חייבים להתגייס לצבא, החוק שפוטין מתכנן עשוי לאלץ גם את האזרחים הרוסים – צעד שעשוי להתגלות כלא פופולרי כלל, לפי איגנטוב.

עם זאת, אם פוטין יבחר להמשיך עם "המבצע הצבאי המיוחד" ולא להכריז מלחמה, הוא עשוי לפי איגנטוב, לדרבן את הצבא הרוסי למקסם כמה שיותר הישגים, בין היתר, בלוהנסק ובדונייצק שבמזרח אוקראינה, כיבוש מלא של ערי הנמל אודסה ומריופול או סיפוח חרסון שבדום-מזרח המדינה - על מנת להגיע ל-9 במאי עם הצהרת ניצחון משמעותית.

נזקי ההפגזות הרוסיות בכפר קרסיליבקה מחוץ לקייב (צילום: רויטרס)
ההרס באוקראינה. "מבצע צבאי מיוחד" בלבד? | צילום: רויטרס
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: ALEXEY NIKOLSKY/Sputnik/AFP via Getty Images)
רק הוא יודע מה יקרה. פוטין | צילום: ALEXEY NIKOLSKY/Sputnik/AFP via Getty Images

"פוטין יוכל להכריז שלצבא הרוסי היו כמה ניצחונות באוקראינה", אמר איגנטוב. "הוא יכול לנסות להשתמש בתאריך הזה כדי לחזק את תמיכתו. קשה לדעת מה יקרה כי כל ההחלטות מתקבלות על ידי פוטין וזוג יועציו", הוסיף איגנטוב.

בתוך כך, המודיעין הבריטי פרסם הבוקר את דוח המודיעין המעודן שלו ולפיו, רוסיה פרסה 22 גדודים טקטיים ליד העיר האוקראינית איזיום - במטרה להתקדם אל עבר הערים קרמאטורסק וסוורודונטסק.

תושבים בהריסות מריופול הנצורה (צילום: רויטרס)
ההריסות במריופול | צילום: רויטרס

לצד זאת, גם דובר משרד החוץ האמריקאי, נד פרייס, אמר ביום שני כי "יש סיבה טובה להאמין שהרוסים יעשו כל שביכולתם כדי להשתמש ב-9 במאי למטרות תעמולה. ראינו את הרוסים מכפילים את מאמצי התעמולה שלהם, כנראה, כדי להסוות את הכישלונות הטקטיים והאסטרטגיים שלהם בשדה הקרב באוקראינה".