זעזוע בשוק הסמים העולמי: ארגון הטאליבאן הודיע אתמול (ראשון) כי הוא אוסר על גידול ועיבוד של פרח הפרג, המשמש לייצור אופיום והרואין. ההחלטה צפויה להשפיע על עשרות אלפי חקלאים ברחבי המדינה הענייה, המתבססים על הגידול הרווחי יחסית, אך גם להשפיע על מיליוני בני אדם ברחבי העולם. ההחלטה נחשבת לדרמטית בשל העובדה שאפגניסטן מספקת 85% מכמות האופיום העולמית.

ראש ממשלת אפגניסטן, מאוולווי עבד אל-סלאם חנאפי הודיע על ההחלטה אתמול, שהתקבלה על ידי מי שנחשב למנהיג העליון של תנועת הטאליבאן, היבת'אללה אחונדזאדה. "אנו מעדכנים שהחל מתאריך חקיקת החוק, עיבוד צמח הפרג ייאסר לחלוטין בכל המדינה, איש לא יוכל לנסות לגדל את הצמח יותר". עוד נמסר כי כל מי שיפר את ההחלטה החדשה ייענש על פי חוקי האסלאם ושדה הפרגים שלו יושמד.

אפגניסטן היא מרכז הגידול העיקרי של צמח האופיום ברחבי העולם, למרות שמגדלים אותו גם במדינות נוספות כמו תאילנד, מיאנמר, אוסטרליה, קולומביה, מקסיקו, לאוס, סין ומדינות נוספות. חקלאים באפגניסטן מגדלים את הצמח ומפיקים את הסם הפופולרי באופן מסורתי מזה שנים רבות, ועל פי ההערכות, מחירו של ק"ג אופיום עשוי להגיע לסכום של 16 אלף דולרים.

גידול פרגים לייצור אופיום באפגניסטן (צילום: AP)
גידול פרגים לייצור אופיום באפגניסטן | צילום: AP

רק בשנה האחרונה נרשמה באפגנניסטן צמיחה של 8% בהפקת הסמים שמקורם בצמח הפרג - והגיעה לכמות כוללת של 6,800 טונות פרגים מעובדים. המספרים הללו שווי ערך לכמות של 320 טונות של הרואין טהור, המיועד ליצוא לשוק הגלובלי. 

ההודעה על ההחלטה החריגה מגיעה בתקופה שבה הטאליבאן, שהשתלט על אפגניסטן באוגוסט האחרון, נמצא במרכזה של ביקורת עולמית נרחבת. מאז שהוקמה ממשלת הטאליבאן, במקומה של הממשלה הקודמת שנחשבה לפרו-מערבית למדי, נאסר על בנות ללמוד בבתי הספר. בשבוע שעבר החליטו בקאבול להתיר להן לחזור לספסל הלימודים, אולם בסופו של דבר ההחלטה בוטלה והאיסור נותר על כנו.

כעת, יש מי שמעלה את האפשרות שההחלטה נועדה להקל את הביקורת ולהעניק לטאליבאן לגיטימציה בין-לאומית – מה שעשוי לספק למערב סיבות נוספות לשקול את הפשרת ונרמול היחסים עם קאבול. בחודשים האחרונים נרשמה מגמת התקרבות מסוימת בין המערב לממשלת הטאליבאן באפגניסטן, לאחר שבתחילה טענו בבירות מערביות רבות שלא יקדמו כל יחסים עימה. ההחלטה אתמול לאסור על עיבוד סם האופיום אינה היחידה, ואוסרת למעשה על כל שימוש, מכירה, סחר, רכישה, יבוא ויצוא גם של הרואין וסמים נוספים.

באיחוד האירופי התייחסו אתמול להצהרה ואמרו שמדובר על התפתחות חיובית, שעשויה לסייע בתמיכה באזרחים הסובלים. עם זאת, לפי שעה אין כל אינדיקציה שהקהילה הבין-לאומית עומדת לשנות את עמדתה בנוגע לממשלת הטאליבאן. עד עתה אף מדינה באיחוד האירופי לא הכירה בה.

ההחלטה המפתיעה של ממשלת הטאליבאן מגיעה דווקא בשיא עונת קטיף הפרגים והפקת החומר המשמש לייצור הסמים. חקלאים רבים האמינו שדווקא לאחר עליית הטאליבאן עסקי הפרגים והסמים בכלל דווקא ישגשגו - בשל העובדה שהחרם על הממשלה מונע הרבה מקורות הכנסה חוקיים. אפגניסטן היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם, וגידול וייצוא הסמים נחשב באופן מסורתי לאחד מענפי המשק החשובים שלה.

גידול פרגים לייצור אופיום באפגניסטן (צילום: AP)
גידול פרגים לייצור אופיום באפגניסטן | צילום: AP

מחוז קנדאהאר, מעוזה של תנועת הטאליבאן מראשית ימיה, נחשב לאחד מבתי הגידול החשובים של הפרג באפגניסטן. חקלאים רבים שם אומרים שלא היו מודעים כלל לכוונות הטאליבאן לאסור את הגידול, וכעת הם חוששים לפרנסתם. למרות ששלטון הטאליבאן באפגניסטן חזק ויציב - כעת עולה החשש כי הפגיעה במקור ההכנסה החשוב עלול לעורר את האזרחים נגדו.

למרות הדברים, רבים ברחבי העולם מטילים ספק בהודעה הרשמית של ממשלת אפגניסטן ומעריכים שלא מדובר אלא בהצהרה ריקה לתקשורת בלבד. רבים טוענים כי אפגניסטן בהנהגת ממשלת הטאליבאן תתקשה להתמודד לאורך זמן ללא ההכנסות הרבות מסחר באופיום והרואין, וכי בפועל האיסור לא ייאכף כלל.