קצת יותר משלושה חודשים עברו מאז 24 בפברואר, אז פלשה רוסיה לאוקראינה. החיים באוקראינה נהרסו, אבל גם ברוסיה מרגישים את השלכותיה הכלכליות והחברתיות של המלחמה, שהחזירה את המדינה להיות סגורה, מבודדת והאויב הגדול של המערב. "יש כאן מאבק מתמשך בין רוסיה למערב, ארה"ב לא תחמיץ את ההזדמנות להחזיר אותנו לתהום הנשייה", טוענת סשה, סטודנטית לעיצוב במוסקווה.

עם תחילת הפלישה החלו להכות בכלכלה הרוסית הסנקציות של המערב, והיציבות הפיננסית החלה להתערער. הבורסה קרסה ביום אחד ב-30% ונסגרה לשלושה שבועות, הרובל איבד משוויו ומחירי המזון עלו בעשרות אחוזים. אך הנשיא פוטין התכונן מבעוד מועד תרחיש הזה – באמצעות שורה של צעדים הוא בלם את ההתרסקות הכלכלית, הביא את הרובל לשיא של 4 שנים, ווידא שאין מחסור במזון. ההערכות הן שהכלכלה הרוסית תספוג בעתיד מכה גדולה עם זינוק באבטלה ובאינפלציה, אך נראה שנכון לעכשיו, הסנקציות בעיקר גורמות לרוסים להתאחד.

אפרת לכטר ברוסיה

"ברוסיה כרטיסי אשראי זרים לא עובדים, ואם רוצים לשלם צריך מזומן או כרטיס רוסי. במצב הזה יש הרבה מפסידים ואין מנצחים בכלל", מספר אנדריי רולבסינוף, בעליו של בית תה בבירה הרוסית, שממחיש את עמידותם של הרוסים לסנקציות: "בסוף האנשים החליטו לא להתחיל מהפכה. אני יכול לחיות בלי כרטיסים זרים, אבל אני לא רוצה שתהיה ביקורת נגד הממשל ברוסיה. אני לא איש של דמוקרטיה".

רשתות חברתיות חסומות, עיתונות חופשית שנעלמה לחלוטין, כיווץ הכלכלה הרוסית ב-8%, וכ-200 אלף בני אדם שעזבו את רוסיה, זה רק חלק קטן מההשפעות של הסנקציות. אבל, תמונת המחסור והרעב שהצטיירה בחלק מהמקומות רחוקה מאוד מתמונת המצב במוסקווה וגם בשאר רחבי המדינה. אמנם אין הרבה מותגים בין-לאומיים, אך התוצרת המקומית בהחלט מספיקה למלא את המדפים, לפחות בינתיים.

 

מקדונלד'ס במוסקווה (צילום: רויטרס)
מקדונלד'ס במוסקווה - העיר סובלת ממיתון אך לא ממחסור במזון | צילום: רויטרס

דניאל מחניצקי, תושב מוסקווה, חושף את הרושם המוטעה שקיים בחלק מהמקומות מחוץ לרוסיה: "אנשים מחוץ לרוסיה חושבים שאנחנו קורסים כאן, שאין לנו אוכל ואין לנו מים. זה לא נכון, אנחנו יושבים היום במוסקווה - אנשים הולכים ויש מכוניות יוקרה, אבל כמובן שהכלכלה הרוסית בירידה גדולה".

מגיש טלוויזיה בכיר וחבר פרלמנט: הפנים של התעמולה של פוטין

עוד אדם שפחות מתחבר למונח "דמוקרטיה" הוא המגיש הבכיר ביותר בערוץ הנצפה ביותר ברוסיה - יבגני פופוב. בעוד שבישראל שומעים את הקולות שמגיעים מכל העולם, שלרוב מבטאים אופוזיציה נחרצת לפוטין, בתקשורת הרוסית המרכזית נשמעים רק קולותיהם של אנשים כמו פופוב. "זה מבצע צבאי מיוחד, אנחנו מנסים להסיר אידיאולוגיה נאו-נאצית מאוקראינה", מפיץ פופוב את התעמולה הרוסית.

פופוב הוא גם, בצירוף מקרים יוצא דופן, חבר פרלמנט מכהן בדומה, הבית התחתון של הפרלמנט של פוטין. מכונת התעמולה שהוא אחד מבכיריה מפיצה מידע שקרי אין-סופי ולא הגיוני בעליל שנועד לבלבל את הצופה ולטשטש את הקו בין אמת לשקר. הוא מתאר את תפיסתו בדבר חופש הביטוי והעיתונות הרצויים ברוסיה: "כמובן שאנחנו צריכים להישמר בענף התקשורת מאנשים שמעוניינים בתבוסת הצבא שלנו".

למגיש הבכיר יש מסר נחרץ לתקוות המערב שהסנקציות הכלכליות ישברו את רוסיה: "אם בעולם המערבי משלים את עצמם שהם יכולים לעשות שוב את מה שקרה בשנות ה-90, הם עושים טעות גדולה. זאת לא אותה מדינה, זאת לא ברית המועצות, זאת רוסיה עם כלכלה מודרנית. יש לנו מגזר פרטי ענק, שיכול לתפקד גם תחת הסנקציות".