שעות לאחר ההודעה אתמול של טורקיה כי תתמוך בקבלתן של פינלנד ושוודיה לברית נאט"ו, מזכ"ל הברית ינס סטולטנברג קרא הבוקר (רביעי) בוועידה השנתית במדריד לגלות אחדות ולזרז את הליך צירופן. במקביל, הוא תקף את רוסיה וסין, וטען כי רוסיה מהווה "איום ישיר" על נאט”ו. בתחילת השבוע הזהיר כי היחסים בין נאט"ו ורוסיה נמצאים בשפל הנמוך ביותר שלהם מאז סוף המלחמה הקרה.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע היום על הגדלה ניכרת של הכוח הצבאי האמריקני ביבשת אירופי והכריז על הקמת בסיס צבאי חדש בפולין, ועל הגדלת הכוח היבשתי, האווירי והימי של צבא ארה"ב ברחבי היבשת. הדברים מגיעים אחר הודעתו של סטולטנברג מתחילת השבוע - כי נאט"ו תגדיל את היקף הלוחמים במדינות הגובלות ברוסיה - מ-40 אלף כיום ליותר מ-300 אלף. מזכ"ל נאט"ו אמר בנאומו הבוקר כי מדובר בפסגה "היסטורית - שתטביע את חותמה לעוד שנים רבות".

"נקבל החלטה להזמין את שוודיה ופינלנד להיות חברות, זה נעשה במהירות חסרת תקדים", אמר סטולטנברג לכתבים בוועידה השנתית במדריד. הוא הוסיף כי "לאחר ההזמנה, נידרש לאשרר את התהליך בכל 30 הפרלמנטים. זה תמיד לוקח קצת זמן, אבל אני מצפה שזה יעבור די מהר מכיוון שבעלות הברית יביעו לאשרור ההליך הזה מהר ככל האפשר". לאחר צירוף השתיים – גבולה של ברית נאט"ו עם רוסיה צפוי לגדול בכ-1,300 ק"מ.

במקביל לדברים האלה, תקף הבוקר סטולטנברג את סין, ייתכן כי בשל התמיכה שלה ברוסיה והעובדה כי לא טרחה לגנות את הלחימה באוקראינה. "סין מציבה אתגר לערכים ולאינטרסים של נאט"ו, והברית צריכה לקחת בחשבון את ההשלכות על ביטחונה מההשקעה של סין בנשק מודרני ארוך-טווח", אמר המזכ"ל. הוא הוסיף כי הוא מצפה לקבל "החלטה חשובה מאוד" בנוגע לאתגרים העומדים בפני הברית בכל הקשור לתחום הטרור.

ארדואן פוגש את נציגי פינלנד ושבדיה (צילום: רויטרס)
ארדואן פוגש את נציגי פינלנד ושבדיה | צילום: רויטרס
מגדלנה אנדרסון קיבלה את סאולי נייניסטו בשטוקהולם (צילום: reuters)
ראש ממשלת שוודיה מגדלנה אנדרסון קיבלה את נשיא פינלנד סאולי נייניסטו בשטוקהולם | צילום: reuters

סטולטנברג בירך על אישור החברות של פינלנד ושוודיה ואמר כי הוא "שמח להודיע שכעת יש לנו הסכם שסולל את הדרך של פינלנד ושוודיה להצטרף לנאט"ו. המכשול העיקרי הוסר לאחר שטורקיה הודיעה אתמול כי קיבלה את כל דרישותיה והסירה את התנגדותה למהלך. "טורקיה, פינלנד ושוודיה חתמו על מזכר המתייחס לדאגותיה של טורקיה, כולל יצוא נשק והמאבק בטרור", אמר.

אתמול חתמו שרי החוץ של שלוש המדינות, בנוכחות המנהיגים – הנשיא הטורקי ארדואן, הנשיא הפיני ניניסטו וראש ממשלת שוודיה אנדרסון – על מזכר ההבנות המשותף. אנדרסון אמרה הבוקר שהגיעה להסכם "טוב מאוד", ודחתה את הטענות כי "ויתרה" לארדואן כי לשכנע אותו לבטל את הווטו שהטיל. אנדרסון אמרה שהציגה לו שינויים בחקיקת הטרור בשוודיה, שאמורה להיכנס לתוקפה כבר בחודש הבא. "נמשיך במאבקנו בטרור כפי שחברי נאט"ו עושים, תוך שיתוף פעולה הדוק יותר עם טורקיה", אמרה ראש ממשלת שוודיה.

 

 

בטורקיה הביעו שביעות רצון מהמהלך, מלשכתו של ארדואן מסור כי "טורקיה קיבלה את מה שהיא רוצה והשיגה הישגיים משמעותיים במאבק נגד ארגוני הטרור". עד אתמול התנתה טורקיה את המהלך בשורת צעדים נגד מפלגת הפועלים הכורדית, בעיקר בשוודיה, לצד הדרישה להסרת אמברגו הנשק שהטילו השתיים על טורקיה עם פלישתה לסוריה בשנת 2019.

הנוסח המלא של המזכר שנחתם בין המדינות אומר שפינלנד ושוודיה "ירחיבו את תמיכתן" בטורקיה בנושאי הביטחון הלאומי. המדינות הנורדיות אישרו להוציא את ה-PKK מחוץ לחוק, והן "לא יספקו תמיכה" למפלגת האיחוד הכורדי הסורי-דמוקרטי (PYD) וקבוצת ההגנה (YPG) שנלחמו נגד דאעש בסוריה.

סאולי ניניסטה וולדימיר פוטין (צילום: reuters)
נשיא פינלנד, סאולי ניניסטה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: reuters
נשיא טורקיה ארדואן ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: Vladimir Smirnov, Getty Images)
צילום: Vladimir Smirnov, Getty Images

פינלנד ושוודיה אישרו כי יסירו את אמברגו הנשק, והודיעו כי יעבדו יחד עם טורקיה בכל הקשור לבקשת הסגרה. שוודיה היא ביתם של יותר ממאה אלף פליטים כורדים, וטורקיה קראה להסגיר חברים בקהילה, שלדבריה קשורים ל-PKK ול-YPG.

 

 

במהלך פסגת נאט"ו הנוכחית משתתפים המנהיגים מפינלנד ומשוודיה כמוזמנים – קרי מדינותיהם נמצאות בנתיב לחברות מלאה בברית, בכפוף להשלמת הליך אשרור החברות בכל המדינות – צעד טכני אך הכרחי. נשיא ארה"ב ביידן בירך את שלוש המדינות על השלמת העסקה, שאותה תיאר כ"צעד מכריע" לקראת הזמנת פינלנד ושוודיה לנאט"ו, ואמר כי הוא "יביא לחיזוק הברית והביטחון הקולקטיבי שלנו". ראש ממשלת בריטניה בוריס ג''ונסון בירך על ההכרזה: "חדשות פנטסטיות עם פתיחת פסגת נאט"ו. החברות של שוודיה ופינלנד תהפוך את הברית המבריקה שלנו לחזקה ובטוחה יותר".