דרמה בארה"ב: שופטי בית המשפט העליון בוושינגטון צפויים לבטל את הפסיקה ההיסטורית "רו נגד ווייד", האוסרת לחוקק חוקים האוסרים על הפלות מלאכותיות. בשלב זה לא מדובר בהחלטה רשמית, והפרסום מגיע בעקבות טיוטה של השופט סמואל אליטו, שהודלפה הלילה (שלישי) לאתר החדשות "פוליטיקו".

פסק הדין הרשמי של השופטים בעניין צפוי להתקבל רק בעוד חודשיים, ואולם העובדה כי ההחלטה העקרונית של השופטים הודלפה כעת מהווה סיפור חסר תקדים בפני עצמו. זו הפעם הראשונה אי פעם שהחלטה מסוג כזה מודלפת לתקשורת לפני שההליך המשפטי הרשמי הסתיים.

אלפים מפגינים מחוץ לביהמ"ש עליון (צילום: רויטרס)
אלפים מפגינים מחוץ לביהמ"ש עליון | צילום: רויטרס
אלפים מוחים מחוץ לביהמ"ש העליון בארה"ב (צילום: רויטרס)
אלפים מוחים מחוץ לביהמ"ש העליון בארה"ב | צילום: רויטרס

"רו טעה בגדול כבר מההתחלה", כתב השופט אליטו בטיוטה שכתב. "אנו סבורים שיש לבטל את ההחלטה" כתב במסמך, שסומן כ"חוות הדעת של בית המשפט". "הגיע הזמן להקשיב לחוקה ולהחזיר את נושא ההפלות לנבחרי העם".

לפי הפרסום, לפחות 4 שופטים שמרנים תומכים בהחלטה לעומת 3 שופטים שמתנגדים. בשלב זה, טרם ידוע אם נשיא בית המשפט העליון השמרן, ג'ון רוברטס, יתמוך בהחלטה, אך סביר להניח שכן. כל שלושת השופטים שמינה הנשיא לשעבר דונלד טראמפ תומכים בהחלטה.

אללפים מפגינים נגד האיסור על הפלות מול ביהמ"ש העלי (צילום: רויטרס)
אללפים מפגינים נגד האיסור על הפלות מול ביהמ"ש העליון בארה"ב | צילום: רויטרס

פסיקת "רו נגד ווייד" נחשבת הלכה למעשה לפסיקה החוקתית בארה"ב המבטלת את איסור ההפלות, והתקבלה בשנת 1973. היא נחשבת לאחת ההחלטות החשובות ביותר של בית המשפט העליון בארה"ב.

ההחלטה התקבלה בחודש ינואר 1973, בתום סאגה משפטית בת כמה שנים, בעקבות עתירה נגד חוק שהגביל את הגישה להפלות במדינת מיסיסיפי. ב-49 השנים שחלפו מאז תמך בית המשפט בהחלטה, או לכל היותר נמנע מלהתערב בחקיקה מדינתית שאוסרת הפלות. בחודשים האחרונים התקבלו חוקים נגד הפלות בטקסטט, אוקלהומה ומדינות נוספות.

בעקבות הפרסום, אלפי מתנגדים ותומכים בזכות החוקתית לביצוע הפלות בארצות הברית יצאו להפגין ברחובות וושינגטון, סמוך לבניין בית המשפט העליון. שעות לאחר ההדלפה החריגה, התאספו אלפים מול בית המשפט העליון. הפלה היא אחד הנושאים המפלגים ביותר בפוליטיקה האמריקנית, מזה כמעט חצי מאה. סקר של רשת CNN מחודש ינואר מצא כי 69% מהאזרחים בארה"ב מתנגדים לביטול פסיקת "רו נגד ווייד".