הדאגה בקוריאה הצפונית גוברת עם המשך התפשטות נגיף הקורונה ברחבי המדינה, שעל דבר קיומה פורסם רק בשבוע שעבר. מאז הוכרז כי המגפה התפרצה שם, מתו 50 בני אדם ויותר ממיליון נדבקו. כבר בשבוע שעבר הורה המנהיג קים ג'ונג און להטיל סגר כבד באזורים נרחבים בקוריאה הצפונית, והלילה (שני) מתח ביקורת על אופן הטיפול בנגיף והורה לצבא להתערב ולקחת אחריות על המצב.
- יממה לאחר ההודעה: נתוני הקורונה בקוריאה הצפונית נחשפים
- לראשונה: קוריאה הצפונית הודתה בהתפרצות הקורונה
- קוריאה הצפונית: הצלחנו לחסום את נגיף הקורונה
- קוריאה הצפונית נערכת לבצע ניסוי גרעיני גדול
בישיבת פוליטביורו מיוחדת שכינס הלילה, מתח קים ביקורת על אופן הטיפול במגפה עד עתה, והורה לצבא להתערב ולהתחיל לחלק לאזרחים תרופות ואמצעים להתמודד עם האתגר הבריאותי החדש. גם לאחר שהודה המשטר רשמית בהתפרצות, בקוריאה הצפונית ממשיכים לדווח שאנשים "אובחנו עם תסמינים של שפעת", במקום לכנות את המצב בשמו.
קים נזף בבכירי מערכת הבריאות במדינה על תגובתם למגפה, ובמיוחד בשל העובדה שלא הורו מיד על פתיחתם של בתי המרקחת במתכונת של 24/7. הוא הורה לצבא "לייצב מיידית את אספקת התרופות לבתי המרקחת". על פי הדיווחים, קים "הציב את עצמו בראש מערכת ההתמודדות עם הנגיף", שלדבריו גרם ל"מהפך גדול" במדינה.
"הכישלון לספק כראוי תרופות היה בשל העובדה שהקבינט ומגזר הבריאות הציבורית לא הפשילו שרוולים ולא הצליחו לזהות את הבעיה בזמן", צוטט קים בסוכנות הידיעות המקומות KCNA. הוא ביקר בבתי מרקחת כדי לחזות ממקור ראשון בהתמודדות עם הנגיף. הוא המשיך וביקר את בכירי מערכת הרפואה וכינה את גישתם "חסרת אחריות".
לאחר יותר משנתיים של הכחשות, בשבוע שעבר הודה קים לראשונה כי קוריאה הצפונית חווה התפרצות של זן האומיקרון. במערב מעריכים שאין זו הפעם הראשונה שהקורונה מופיעה במדינה המסוגרת, אולם ייתכן שהפעם מבינים בפיונגיאנג כי מדובר באתגר בריאותי שגדול עליהם ואין אפשרות להמשיך להסתיר ולהכחיש אותו.
קוריאה הצפונית היא אחת מהמדינות בעלות מערכת הבריאות הגרועה ביותר בעולם, וזאת יחד עם העובדה כי האוכלוסייה שם לא מחוסנת וכלל אין חיסונים. בעבר סירבה קוריאה הצפונית לקבל חיסונים מסין ומארגון הבריאות העולמי, וכעת כבר אומרים ברוסיה, סין ומדינות נוספות כי יעניקו להם כמה חיסונים שיידרשו ברגע שיבקשו.
במקביל, הבוקר דווח כי גם קוריאה הדרומית, אויבתה המושבעת של קוריאה הצפונית, ניסתה ליצור עימה קשר כדי להעניק לה סיוע. כלי תקשורת בסאול דיווחו כי בקוריאה הדרומית ניסו ליצור קשר עם קוריאה הצפונית באמצעות "הקו החם הבין-קוריאני", שנועד לרוב לסייע בפתרון מתיחויות וסכסוכים בגבול שבין המדינות.
על פי הדיווח, סאול מעוניינת להציע לפיונגיאנג סיוע בחיסונים, מסכות, ערכות בדיקה מהירה ולהציע סיוע בגיבוש תוכנית להתמודדות עם הנגיף. למרות זאת, בשלב זה לא התקבלה כל תשובה מקוריאה הצפונית. בסוף השבוע צפוי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לבקר בקוריאה הדרומית וביפן, ולדון עימן בתוכניות הטילים והנשק של פיונגיאנג. כעת, סביר כי גם סוגיית התפרצות הקורונה שם תעלה לסדר היום בשיחות בין המנהיגים.
אחד הצעדים הראשונים שבהם נקט קים כדי להתמודד עם ההתפרצות הקשה היא הטלת סגר כמעט מלא על אזורים נרחבים במדינה. בכמה הזדמנויות שונות כבר אמר קים כי קוריאה הצפונית תטפל בקורונה כמו שעשתה השכנה סין, שידוע בשבועות האחרונים במדיניות ה"אפס הדבקה" שלה – שמביאה לכך שמיליוני בני אדם סגורים בבתיהם ללא כל יכולת לנוע.
מעבר לביקורת הרבה שכבר קיימת על מדיניות "אפס ההדבקה", והטענות כי בכל הקשור לנגיף האומיקרון החמקמק, קיים קושי של ממש לעצור את התפשטותו באמצעות סגרים בלבד, עולה כעת החשש כי הדבר רק יביא לריבוי הנפגעים בקוריאה הצפונית. מעבר לעובדה שמדובר במדינה בעלת מערכת בריאות גרועה למדי, רובה הגדול של האוכלוסייה היא ענייה מאוד. בשל כך, החשש הגדול בהטלת סגר נרחב על מיליוני בני אדם עשויה להביא למצב שרבים לא יוכלו להתפרנס ולרכוש אפילו את מצרכי המזון הבסיסיים ביותר עבורם ועבור בני ביתם.
סוגיה נוספת שמעסיקה כעת את המערב היא שאלת מעורבותו של הצבא הצפון קוריאני לאור הודעתו של קים הלילה, וכן שאלה בנוגע להמשך מחויבותה של פיונגיאנג לתוכנית הטילים והגרעין בזמן הקרוב. במערב ימתינו לראות עד כמה מעורבים אנשי הצבא בטיפול במגפה ואם מדובר במאמץ שמשפיע על פעילותו השוטפת.
לצד זאת, עולה השאלה האם תמשיך קוריאה הצפונית בביצוע הניסויים והשיגורים הרבים בטילים מתקדמים, כפי שעשתה פעמים רבות בתקופה האחרונה. בשבועות האחרונים העריכו במערב כי קוריאה הצפונית נערכת לבצע ניסוי בנשק גרעיני מתקדם בהקדם האפשרי. כעת, העובדה כי ייתכן שבפיונגיאנג ירצו לקבל סיוע מערבי, יהיה מעניין לראות את התקדמותה ברמה הצבאית.