הצרפתים הולכים לקלפיות: עשרות מיליוני בעלי זכות הבחירה בצרפת יפקדו היום (ראשון) את הקלפיות ברחבי המדינה בבחירות לנשיאות. אחרי שבועות ארוכים שבהם חזו הסקרים ניצחון קל ובטוח לנשיא המכהן עמנואל מקרון, הימים האחרונים מעלים את האפשרות כי מועמדת הימין הקיצוני מארי לה פן עומדת להשיג תוצאה טובה – שתגרור את השניים לסיבוב שני וצמוד.

עד לפני כמה שבועות נראה היה שמקרון בדרך הבטוחה להבטחת כהונתו השנייה: הסקרים חזו לו ניצחון בהפרש דו-ספרתי על פני יריביו, על רקע מאמציו הדיפלומטיים בנוגע למלחמה באוקראינה, שנתפסים בצרפת כצעדים חיוביים. בנוסף, מקרון נתפס כאחראי העיקרי למגמה הכלכלית החיובית בצרפת בתקופה שלאחר הקורונה, אל מול שורת יריבים באופוזיציה שלא נתפסים כמועמדים של ממש.

מנגד, הוא זוכה לביקורת נרחבת לאחרונה בצרפת בעקבות העובדה שלדעת רבים "נכנס מאוחר לקמפיין" ולמעשה הפגין שאננות וזלזול, בעקבות הסקרים המחמיאים וההערכות על ניצחון קל. מקרון סופג ביקורת גם כי ערך רק עצרת בחירות אחת, שנטען כי לא עניינה כמעט איש, בשל דבקותו במהלך להעלאת גיל הפרישה בצרפת, וכן בשל אינפלציה כללית שמורגשת במדינה כמו גם בשאר העולם.

נשיא צרפת עמנואל מקרון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מול מקרון עומדת הפוליטיקאית המנוסה מארי לה פן, נציגת הימין הקיצוני בצרפת ומי שמובילה קו נגד מהגרים ונגד האיחוד האירופי. תומכיה הרבים בטוחים בניצחונה הקרב, בין השאר בשל הדגש שהיא מעניקה למאבק ביוקר המחייה בצרפת והחשש מפני גלי פליטים מאוקראינה ומדינות נוספות.

בשבועות האחרונים זוכה לה פן לתמיכה גדולה אף יותר בעקבות הירידה בתמיכה של מי שסומן בתחילת הקמפיין כהפתעה האפשרית של הבחירות – היהודי, מועמד הימין הקיצוני, אריק זאמור. זוהי הפעם השלישית ברציפות שבה מנסה מארי לה פן להתמודד לנשיאות צרפת.

לה פן מקדמת רטוריקה פופוליסטית אנטי-מוסלמית ברחבי צרפת, ועל פי ההערכות תפעל כנשיאה לאיסור על נשים מוסלמיות לעטות רעלה בכל מקום ציבורי. בעיני רבים היא נתפסת כגזענית ושונאת זרים, אך היא דוחה את ההאשמות לגזענות.  

מרין לה פן, מועמדת לנשיאות צרפת (צילום: sky news)
מרין לה פן, מועמדת לנשיאות צרפת | צילום: sky news

למרות הדברים, רבים מהסקרים עדיין חוזים למקרון (44) תוצאות טובות בבחירות בסיבוב הראשון וניצחון קל על לה פן (53) בסיבוב השני שייערך ב-24 באפריל (הסיבוב השני ייערך, בסבירות גבוהה על פי ההערכות, אם איש לא יזכה ביותר מ-50% בסיבוב הראשון). עם זאת, לפחות כמה סקרים מעריכים שלה פן צפויה לאתגר את מקרון ואולי להביס אותו בסיבוב השני – לאחר שהשלים קדנציה אחת של 5 שנים בתפקיד.

הבחירות בצרפת מתכתבות עם המשבר באירופה על רקע המלחמה באוקראינה. בעוד שמקרון נחשב לאחד הגורמים החשובים ביותר באיחוד האירופי ובנאט"ו, ומקדם מדיניות פרו מערבית במלחמה לצד נשיא ארה"ב ביידן, ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון ומנהיגים נוספים – לה פן דוגלת בגישה אחרת לחלוטין, כולל בנוגע למלחמה. היא נחשבת לתומכת של נשיא רוסיה פוטין ולעמדתו בנוגע למלחמה באוקראינה, ובבית הלבן מביעים חשש כבד מפני אפשרות שתנצח בבחירות.

במערב חוששים מניצחון של לה פן

"הבית הלבן משתגע מהאפשרות שהניצחון הבא של פוטין יהיה בפריז", נכתב בעיתון האמריקני "פוליטיקו" בסוף השבוע. על פי הדיווח, בוושינגטון מביעים חששות כבדים מפני האפשרות שלה פן תנצח את מקרון, על רקע הסקרים הצמודים.

בארה"ב חוששים שניצחון של לה פן יערער את כל הקואליציה המערבית שנבנתה נגד מוסקווה והנשיא הרוסי פוטין, ותצמצם לחלוטין את תפקיד המפתח שמשחקת צרפת בהשפעה על מדינות האיחוד האירופי ונאט"ו במלחמה באוקראינה. 3 מקורות דיווחו כי בוושינגטון חוששים שמארי לה פן, כנשיאת צרפת, אף עלולה להוביל מהלך להוצאת צרפת מרית נאט"ו.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP via Getty Images)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP via Getty Images

על רקע חששות אלה, בוושינגטון הגבירו בשבועות האחרונים את המאמצים לנסות ולאתר ניסיונות רוסיים מצד הקרמלין להתערבות במערכת הבחירות בצרפת, ומעלים את החשש כי זו אחת הסיבות לצמצום הפער בסקרים בין לה פן ומקרון. גורמים אחדים בוושינגטון בטוחים כי ממשל פוטין צפוי לנסות ולחבל בבחירות, כולל בתקופה שקדמה להם, כפי שנעשה בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016 ו-2020.

לה פן נחשבת למעריצה של פוטין, ופגשה אותו במוסקווה בשנת 2017. מאז תחילת המלחמה באוקראינה היא הקפידה להימנע מהתייחסות לסוגיה, אך היא ידועה כמי שמדברת בשבחו של פוטין ובזכותו ובזכותה של רוסיה למלחמה באוקראינה, וכן הביעה התנגדות לתגובת המערב למלחמה ולרבות מהסנקציות שהוטלו על פוטין ורוסיה.

הדברים מגיעים לאחר ששני מנהיגים אירופאיים נוספים הנחשבים לבעלי ברית של פוטין ניצחו בבחירות במדינותיהם בשבוע שעבר – ויקטור אורבן בהונגריה ואלכסנדר וויצ'יץ' בסרביה. יחד עם זאת חשוב לומר, אורבן וויצ'יץ' נחשבו לפייבוריטים לניצחון בארצם, בניגוד ללה פן.