נואם בסרטוני סלפי, נוזף בארצות הברית ובמעצמות ידידותיות, לא חושש מחוליות חיסול רוסיות ומחייך לאומה בלבוש חאקי. לנשיא האוקראיני, וולודימיר זלנסקי, שאותו מכנה "האטלנטיק" הבוקר (שלישי) "גיבור יהודי", יש חיים חדשים.

סיקור הלחימה בין רוסיה לאוקראינה ב-N12:

עם סמארטפון ביד, זקן קצר ומדי ב', נשיא אוקראינה תופס את מרכז הבמה העולמית במדיות התקשורתיות, ובמקביל, עדיין מוביל את המלחמה נגד רוסיה ממקומות מסתור בבירה המופגזת קייב - אחרי שזו סימנה אותו כאויב הגדול שלה. "לפי המידע שלנו, האויב סימן אותי כמטרה מספר 1. המשפחה שלי היא יעד מספר 2. הם רוצים להרוס את אוקראינה פוליטית על ידי חיסול ראש המדינה", תקף זלנסקי.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
זלנסקי עם חולצה בצבע חאקי | צילום: רויטרס

הוא מפציר באוקראינים שלא להאמין לחדשות המזויפות על עזיבתו את קייב. "בוקר טוב לכל האוקראינים! בזמן האחרון יש הרבה מידע מזויף באינטרנט, אבל אני כאן", אומר זלנסקי בסרטונים שמגיעים למאות מיליונים מסביב לעולם שממתינים לעדכונים מהנשיא ברשתות החברתיות ובשידורי הטלוויזיה הבין-לאומיים.

הוא מנהל מהבירה משא ומתן בין-לאומי, משגר מסרים ומוביל ישירות את מערך ההגנה נגד רוסיה. בחלק מהסרטונים שלו, זלנסקי בן ה-44, שצבר ניסיון מול קהל כקומיקאי, עומד במקומות מוכרים - ציוני דרך בבירה האוקראינית, כשרוב הסרטונים שהוא מצלם מצולמים בכביש או ברחובות הסמוכים ללשכתו, הלשכה הנשיאותית במרכז קייב.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
מצלם סרטון סלפי בבירה קייב. נשיא אוקראינה זלנסקי | צילום: רויטרס

זלנסקי משתמש היטב במדיה החברתית לאורך כל הקריירה בפוליטית שלו. בעזרת הסרטונים שלו, הוא גבר על יריביו הפוליטיים במהלך מערכת הבחירות של 2019, כשצילם תמונות וסרטונים שלו בחדר הכושר או במשרדו, וכשהנחה את האומה האוקראינית כיצד לנהוג במהלך מגפת הקורונה.

מבקרים ויריבים פוליטיים ביקשו לא פעם לתייג אותו כ"ליצן" שאינו מתאים לתפקיד. אבל ה"ליצן" כפי שהגדירו אותו מתנגדיו, מתגלה כמנהיג אמיתי. הוא נואם ב-2 שפות, משדר תמיכה וביטחון באוקראינית, ומעביר מסרים מהפכניים לאזרחי רוסיה ברוסית, כאשר הוא קורא להם לצאת ולהתנגד למלחמה ברחבי רוסיה. לעיתים, הוא אף נוזף במעצמות ידידותיות, כשהוא מרגיש שהן לא תומכות מספיק באוקראינה.

באחד מסרטוניו האחרונים, הוא צילם את עצמו עומד ברחוב עם מעגל ההנהגה הבכיר ביותר. הוא הראה לציבור שגם הרמטכ"ל, ראש הממשלה והיועצים הקרובים ביותר שלו לא עזבו את הבירה – בניגוד לפוטין, שלעיתים מושיב את מקורביו בפגישות עימו בצד השני של שולחן ארוך. זלנסקי נראה קרוב פיזית ונפשית לחבריו להנהגה.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
נלחם לצד כוחות הצבא והאזרחים האוקראיניים | צילום: רויטרס

נאסים טאלב, מחבר רב המכר בנושא משברים "הברבור השחור" התבטא בנושא: "פוטין שצולם על גב סוס, מתחבא בבונקר המרוחק שלו, בעוד שזלנסקי הקומיקאי לשעבר, מסכן את חייו בחזית".

ויאכסלב וולודין, יו"ר הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, טען ביום שבת, ללא ראיות ממשיות, שזלנסקי ברח לעיר לבוב שבמערב המדינה ושהופעותיו למעשה הוקלטו מראש. דוברו של זלנסקי הגיב לטענה וכתב: "הנשיא נשאר בקייב עם אנשיו. אף אחד לא יברח ויפיל את הנשק".

על פי ידיעה שפורסמה בשבוע שעבר, ממשל ביידן הציע לזלנסקי להתפנות ולברוח מקייב. נציגיו של הנשיא האוקראיני הגיבו בשמו: "אנחנו לא צריכים טרמפ, אנחנו צריכים סיוע". סירובו של זלנסקי להתפנות למרות החשש מהכוחות הרוסיים אינו מובן מאליו. "מה שלא יקרה, ההיסטוריה תזכור את האומץ הפשוט שוולודימיר זלנסקי מפגין כשהוא נשאר בבירתו, עם עמו, בתוך פלישה איומה ובידיעה שהוא היעד שלה", כתב טימותי סניידר, פרופסור להיסטוריה המתמחה באוקראינה מאוניברסיטת ייל.

פוטין וזלנסקי (עיבוד: רויטרס/ap)
פוטין וזלנסקי. הנשיא הרוסי רואה במקבילו האוקראיני האויב מספר 1 | עיבוד: רויטרס/ap

אולנה חלושקה, פעילה בארגון אוקראיני נגד שחיתות צייצה בטוויטר שהיא שינתה את דעתה על זלנסקי ולא העריכה אותו נכון לפני המשבר הנוכחי. "לא יכולתי לדמיין שאהיה גאה בו כמפקד העליון. הוא ראוי לאומה המדהימה שלנו" כתבה.