עצרת האו"ם אישרה הערב (חמישי) הצעה למאבק בהכחשת השואה בעולם וברשת האינטרנט. ההצעה, שקודמה על ידי שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן, מגדירה מהי הכחשת שואה ומטילה על הרשתות החברתיות את האחריות להסיר פרסומים שנופלים תחת ההגדרה.

השגריר ארדן הציג את החלטתו בעצרת הכללית, וסיפר את קורות משפחתו בשואה. לאולם העצרת בניו יורק הגיעו גם שורדי שואה, ומנכ"ל חברת פייזר, אלברט בורלא, בן לשורדי שואה בעצמו – שהוזמנו על ידי ארדן.

זו הפעם השנייה בלבד מאז קום המדינה שבה ישראל מעבירה החלטה יזומה מטעמה בעצרת האו"ם. הפעם הראשונה הייתה בשנת 2005, אז העבירה ישראל החלטה שמיסדה את יום השואה הבין-לאומי.

ניצולי שואה ומנכ"ל פייזר אלברט בורלא בעצרת האו"ם (צילום: משלחת ישראל לאו״ם)
ניצולי שואה ומנכ"ל פייזר אלברט בורלא בעצרת האו"ם | צילום: משלחת ישראל לאו״ם

עם אישור ההצעה בעצרת האו"ם, שר החוץ יאיר לפיד ושרת החוץ של גרמניה אנאלנה ברבוק פרסמו הצהרה משותפת שבה הם בירכו על המהלך. "החלטה זו הינה תרומה חשובה ובעיתוי הנכון להתנגדות לאנטישמיות, ומהווה עבורנו חובה מוסרית משותפת", ציינו השניים. "מוטלת עלינו החובה כלפי כל הקורבנות והניצולים, שלא לשכוח לעולם. אנו נוטלים את האחריות לשמר ולהגן על העובדות ההיסטוריות של השואה אשר הביאה לכליית שליש מהעם היהודי, לצד בני מיעוטים אחרים".

עוד הוסיפו לפיד וברבוק: "אימוצה בקונצנזוס של ההחלטה היום מוכיח בבירור כי הכחשת שואה היא עניין שלגביו הקהילה הבין-לאומית עומדת מאוחדת ומשמיעה קול אחד. אנו מחוייבים לשמור על זיכרון הקורבנות ולהבטיח כי זוועות העבר לא תשנינה לעולם".

גלעד ארדן באו"ם (צילום: החדשות 12, החדשות12)
השגריר גלעד ארדן באו"ם | צילום: החדשות 12, החדשות12

ההחלטה עלתה לדיון בעצרת האו"ם 80 שנה בדיוק אחרי ועידת ונזה. הדיון בהצעה התקיים לאחר משא ומתן שניהלה ישראל עם מדינות האו"ם בחודשים האחרונים וניסתה לשכנע אותן לתמוך בהחלטה. השגריר ארדן אמר לפני כשבועיים כי "אנחנו מקווים שזה יעבור כקונצנזוס וש-120 מדינות יאשרו את ההחלטה".

הרב ישראל מאיר לאו, ניצול שואה וממייסדי מצעד החיים ברך את שגריר ישראל באו״ם, את מזכ״ל האום ואת המדינות החברות על ההחלטה ההיסטורית שהתקבלה בעצרת האו״ם היום (יום חמישי) לקבע בחוקת האו״ם את האיסור להכחיש את השואה: ״הכחשת השואה היא הכחשת האמת, ובלעדי האמת אין בסיס לאומות המאוחדות״. יושב ראש מצעד החיים ד״ר שמואל רוזנמן מסר כי מדובר בהחלטה היסטורית וחשובה, במיוחד בעת הזה. ד״ר רוזנמן הוסיף כי העובדה שהשגריר ארדן הוא נכד לניצולי שואה הוביל את ההחלטה היא סימבולית והיא תרגש מאות אלפי ניצולי שואה שעוד חיים איתנו שכן משמעותה היא שהקהילה הבינלאומית מתחייבת שהאמת ההיסטורית תשמר״.

רוברט זינגר, יו״ר המרכז לאימפקט יהודי ולשעבר מנכ״ל הקונגרס היהודי: ״80 שנה אחרי שהחליטו בכירי המפלגה הנאצית הגרמנית על גירוש ורצח של מיליוני יהודים על אדמת אירופה, מתכנסת היום מועצת האו״ם, בצעד חסר תקדים,  לאמץ את אחת ההחלטות המשמעותיות ביותר לעם היהודי כנגד הכחשת השואה וכל זאת בתמיכת של 70 מדינות מרחבי העולם. צעד זה הינה סנונית ראשונה להחלטות וצעדים שינקטו מדינות בכל נוגע לנושא השואה ולאנטישמיות הגואה כנגד הקהילה היהודית בתפוצות. אנו מברכים על ההחלטה וקוראים את אומות העולם להעמיק בלימודי השואה בכל מערכות החינוך הלאומיות״.