התירוץ של פוטין לפלישה? הפגזות ארטילריות נשמעו ליד נמל התעופה בדונייצק ובכפר אלנובקה, שניהם חלקים במזרח אוקראינה הנשלטים על ידי בדלנים פרו-רוסים - כך דווח היום (חמישי) בסוכנות הידיעות רויטרס מפי עדי ראייה. הבדלנים וכוחות הממשל האוקראיניים האשימו אלה את אלה בהפרת הסכמי הפסקת האש ובשימוש בנשק כבד כולל מרגמות וארטילריה, תוך ליבוי המתיחות בין רוסיה למערב סביב החשש מפלישה רוסית לאוקראינה.

סיקור שוטף ב-N12:
• בדרך למלחמה? המהלך הבא של רוסיה
• באוקראינה לא מאמינים לרוסים: אלפי מקלטים נפתחו
• האיום הרוסי - והמסרים הסותרים מאוקראינה
טיסת החילוץ של עובדי המדינה מאוקראינה: "פאניקה"

הבדלנים הנתמכים על ידי רוסיה במזרח אוקראינה טענו הבוקר שכוחות אוקראיניים הפגיזו את שטחם במרגמות, כך דווח בסוכנות הידיעות הרוסית RIA. ממשלת אוקראינה הכחישה את הדיווחים. "למרות העובדה שירו על עמדותינו בנשק אסור, כולל שימוש בארטילריה, חיילים אוקראינים לא פתחו בתגובה באש", אמר קצין העיתונות לסוכנות הידיעות רויטרס.

הבדלנים במזרח אוקראינה האשימו את כוחות ממשלת קייב שירו לשטחם ארבע פעמים ביממה האחרונה ואמרו כי "הם מנסים לקבוע אם מישהו נפגע או נהרג". טרם ברור עד כמה חמורות התקריות ולא הייתה תגובה מיידית מצד הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE) שעוקב אחר המצב במזרח אוקראינה, אך הסיג כמה מאנשי הצוות שלו בימים האחרונים.

צבא אוקראינה בדונצק (צילום: רויטרס)
כוחות של צבא אוקראינה בדונייצק | צילום: רויטרס

בכיר בממשל האמריקני הצהיר הלילה כי בניגוד לטענת הקרמלין על הסגת חיילים מהגבול עם אוקראינה, הכוחות בגבול תוגברו ב-7,000 חיילים בימים האחרונים לקראת אפשרות של פלישה רוסית. "אז אתמול ממשלת רוסיה אמרה שהיא מסיגה את הכוחות מהגבול עם אוקראינה", אמר הבכיר האמריקני. "הם קיבלו הרבה תשומת לב על הטענה הזו, גם כאן וגם ברחבי העולם. אבל עכשיו אנחנו יודעים שזה היה שקר".

ראש המודיעין הבריטי הצטרף להערכה האמריקנית ואמר כי "אין ראיות לכך שרוסיה הסיגה כוחות מהגבול עם אוקראינה ובינתיים היא רק ממשיכה לתגבר את כוחותיה באזור". גם ראש שירותי הביון של אסטוניה, מיק מרן, טען אתמול כי רוסיה ממשיכה להעביר את כוחותיה לגבול עם אוקראינה.

טנקים רוסיים ליד גבול אוקראינה (צילום: AP)
טנקים רוסיים ליד גבול אוקראינה | צילום: AP
טנקים רוסיים ליד גבול אוקראינה (צילום: AP)
טנקים רוסיים ליד גבול אוקראינה | צילום: AP

בצל החשש מפלישה, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ועמיתו הגרמני אולף שולץ שוחחו הלילה בטלפון ואישרו מחדש את מחויבותם לריבונותה של אוקראינה. במקביל, סגנית נשיא ארה"ב קמלה האריס תיפגש בהמשך השבוע עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בשולי ועידת הביטחון במינכן. האריס צפויה להיפגש גם עם מזכ"ל נאט"ו, קנצלר גרמניה ומנהיגי המדינות הבלטיות

בעוד שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין טוען שהוא לא רוצה לראות מלחמה באירופה, ראש שירותי הביון העריך כי הרוסים יפתחו במתקפה צבאית מוגבלת נגד אוקראינה – מתקפה שתכלול ירי טילים וכיבוש של שטחים פתוחים ששייכים לאוקראינה. "כרגע, ההערכה שלנו היא שהם יימנעו מכיבוש ערים עם אוכלוסיות גדולות מכיוון שנדרשים הרבה חיילים כדי לשלוט באזורים האלה", אמר מרן. "אבל אין הבנה ברורה לגבי האזור שהחיילים הרוסים עלולים לנצל".

רוסיה פותחת בתרגיל ענק בבלארוס (צילום: AP)
תרגיל הענק הרוסי בבלארוס | צילום: AP
כוחות רוסיים ובלארוסיים בתרגיל בבלארוס (צילום: AP)
כוחות רוסיים ובלארוסיים סמוך לגבול אוקראינה | צילום: AP

מרן העלה אפשרות נוספת שלפיה רוסיה תתחיל במתקפה מתוך שני אזורים במזרח אוקראינה שנתמכים על ידי רוסיה. לפי המודיעין האסטוני, הסלמה שכזו קיימת בסבירות גבוהה. "אם רוסיה תצליח באוקראינה, זה יעודד אותה להגביר את הלחץ על המדינות הבלטיות בשנים הקרובות", אמר. "האיום במלחמה הפך לכלי המדיניות העיקרי של פוטין".

על פי המודיעין האסטוני, כ-10 יחידות של הצבא הרוסי נעוות לעבר הגבול ובאזור נפרסו כבר 100 יחידות צבאיות עם כ-170 אלף חיילים. ראש הביון האסטוני ציין כי חלק מהחיילים צפויים להישאר בבלארוס מעבר ל-20 בפברואר, אז אמור להסתיים התרגיל הצבאי של רוסיה ובלארוס.