לקראת מלחמה באירופה? רשת CBS האמריקנית דיווחה אמש (שני) כי יחידות של צבא רוסיה עזבו את שטחי הכינוס שלהן בגבול עם אוקראינה - ונעו לעמדות תקיפה בצעד שמסמן, אולי, היערכות מוגברת לפלישה. הדיווח מתבסס על תמונות לוויין שזיהה את תנועת הכוחות. עוד קודם לכן הורתה ארה"ב לפנות את השגרירות שלה בקייב, להשמיד את הציוד והמסמכים שנמצאים בה ולהעבירה למערב אוקראינה.

 המתיחות באוקראינה: סיקור נרחב ב-N12

הדיווח המדאיג מתבסס על שיחה עם גורם אמריקני שנחשף לתמונות. מלבד תזוזת הכוחות, נאמר כי הרוסים קידמו לחזית גם משגרי טילים וארטילריה לטווח ארוך. כל אלה, כאמור, עשויים להעיד על מוכנות מוגברת של הרוסים לקראת מתקפה.

האמריקנים עוקבים בדריכות אחרי הנעשה באוקראינה, והנחו הערב את הסגל הדיפלומטי בשגרירות בקייב לפנות את המבנה, להשמיד את המסמכים והציוד שבתוכו ולהעתיק את הפעילות לעיר לבוב, שקרובה לגבול עם פולין ורחוקה יותר מהחזית.

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן התייחס לפינוי השגרירות ואמר: "המחויבות הגדולה ביותר שלי היא לביטחונם של האמריקנים מסביב לעולם, ובכלל זאת גם עמיתינו שמשרתים מעבר לים. אנחנו בוחנים את המצב כל הזמן ולכן הורנו על העתקת פעילות השגרירות באופן זמני בשל האצת ההיערכות הרוסית. הוריתי על הצד הזה מסיבה אחת - להגן על עובדי השגרירות. אני מפציר בשאר האמריקנים באוקראינה לעזוב את המדינה מיד".

"צעדי הזהירות הללו לא מפחיתים ולו במעט את המחויבות והתמיכה שלנו לאוקראינה. אנחנו ממשיכים במאמצים להגיע לפתרון דיפלומטי", הבהיר בלינקן.

ביידן וג'ונסון שוחחו: "חלון הזדמנויות קריטי"

נשיא ארה"ב וראש ממשלת בריטניה דיברו אמש בטלפון על המשבר באירופה. מלשכתו של ג'ונסון נמסר כי השניים "הסכימו שנותר חלון הזדמנויות קריטי לדיפלומטיה, ובו רוסיה תוכל לסגת מאיומיה כלפי אוקראינה".

"המנהיגים הדגישו שכל פלישה לאוקראינה תביא למשבר חריף לרוסיה, ויהיו לו השלכות נרחבות במיוחד למוסקבה ולעולם גם יחד", לשון ההודעה.

השיחה של השניים חותמת יום עמוס בדיפלומטיה, אחרי שמוקדם יותר קנצלר גרמניה אולף שולץ הגיע לקייב והשתתף במסיבת עיתונאים עם נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי. שולץ הודיע על העברת סיוע בשווי 150 מיליון יורו לקייב, ועמיתו האוקראיני התייחס למצב והבהיר שלאירופה יש אינטרס מובהק לסייע למדינתו.