בצל החשש הגובר לפלישה רוסית לאוקראינה, רוסיה ובלארוס יחלו היום (חמישי) בסדרת תרגילים צבאיים משותפים בשטחה של שכנתה של אוקראינה מצפון. 30 אלף חיילים רוסים, שני גדודים שמפעילים במערכות S-400 ומטוסי קרב רבים ייקחו חלק בתמרונים שיימשכו כעשרה ימים. בנאט"ו אמרו שפריסת הכוחות הרוסיים לקראת תרגיל הענק היא הפריסה הגדולה ביותר של רוסיה בבלארוס מאז המלחמה הקרה. הבית הלבן הגדיר את התרגילים "הסלמה" במתיחות סביב אוקראינה.

המשבר בין רוסיה ואוקראינה - סיקור N12

רוסיה הכחישה שוב ושוב כל תוכנית לפלוש לאוקראינה למרות שריכזה יותר מ-100 אלף חיילים בגבול בין שתי המדינות, אך במערב הזהירו שמתקפה רוסית עלולה להגיע בכל רגע. ולרי גראסימוב, ראש הסגל הכללי הרוסי, הגיע אתמול לבלארוס כדי לפקח על התרגילים מקרוב. תמונות לוויין מעידות שחלק גדול מהכוחות הרוסיים מרוכז בקרבת הגבול של בלארוס עם אוקראינה.

על פי הדיווחים, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הבטיח השבוע לנשיא צרפת עמנואל מקרון בפגישתם בקרמלין כי החיילים הרוסים יעזבו את בלארוס כשהתרגילים יסתיימו ב-20 בפברואר. גם אם זה יקרה, התרגילים מוכיחים שוב שהדיקטטור הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו הוא בעל ברית מרכזי של רוסיה במדיניותה מול אוקראינה.

חיילים אמריקאים מגיעים לאירופה (צילום: צבא ארה"ב)
חיילים אמריקאים מגיעים לאירופה | צילום: צבא ארה"ב

ההכרזה על התרגילים, שהגיעה לאחר שרוסיה כבר החלה לצבור כוחות סמוך לגבול אוקראינה, הייתה סימן לנכונותו של לוקשנקו לתמוך במוסקבה. בשבועות האחרונים הוא השמיע כמה הצהרות הפגנתיות כדי להוכיח שנאמנותו אינה מוטלת בספק. "המערב רוצה להטביע את האחווה הרוסית-אוקראינית בדם", אמר לפני כשבועיים בנאומו השנתי בפני קהל של אלפים. "עם כמה שחלק מהאנשים לא יאהבו את זה, נחזיר את אוקראינה לחיק הסלאבי שלנו".

בתוך כך, הבית הלבן אישר אתמול את תוכנית הפנטגון לשלוח 2,000 חיילים לאירופה במטרה לקדם את מבצע פינוי האזרחים האמריקנים מאוקראינה, כך מסרו שני מקורות לעיתון וול סטריט ג'ורנל. על פי התוכנית, 2,000 חיילי הדיוויזיה המוטסת 82 יגיעו לפולין, ייערכו מבעוד מועד לאפשרות של פינוי מסיבי של אזרחים אמריקנים – ולא יורשו לחצות את הגבול לאוקראינה.

מסוק צבא ארה"ב (צילום: John Moore, GettyImages)
מסוק צבא ארה"ב | צילום: John Moore, GettyImages

על פי הדיווח, בבית הלבן חוששים מצורך בפינוי נרחב של אזרחים אמריקנים מאוקראינה אם רוסיה תפלוש אליה ותפתח במערכה צבאית גדולה. בצל החששות הללו, שבות ועולות התמונות מאפגניסטן בחודש אוגוסט האחרון, אז נסוגו האמריקנים בבושת פנים מהמדינה לאחר 20 שנה, תוך שארגוני הטאליבאן ודאעש המקומיים מכים בהם – תמונות קשות שנפוצו ברחבי העולם ופגעו קשות במעמדו ויוקרתו של הנשיא ביידן. מפקד דיוויזייה 82, מייג'ור ג'נרל כריסטופר דונהיו, היה לחייל האמריקני האחרון שעזב את אדמת אפגניסטן בחודש אוגוסט האחרון. תחת פיקודו פונו מקאבול 124 אלף חיילים ואזרחים.

בעקבות הדברים, התוכנית כעת היא להכין את השטח מבעוד מועד לאפשרות של פינוי נרחב. בשלבים הראשונים יקימו החיילים אזורי היערכות והתארגנות בשטח פולין, עם כמות גדולה של מקלטים זמניים סמוך לגבול עם אוקראינה.

מפקד הדיביזייה 82, החייל אחרון לעזוב את אפגניסטן (צילום: CENTCOM)
מייג'ור ג'נרל כריס דונהיו, האחרון לעזוב את אפגניסטן | צילום: CENTCOM

לפי שעה קיימים תרחישים רבים לפעולה אפשרית של צבא רוסיה – וההערכה היא כי ברובם יגיעו פליטים מרובים, כולל בעלי אזרחות אמריקנית, לגבול אוקראינה-פולין ויבקשו סיוע. "אזורי ההיערכות והמקלטים הזמניים עדיין לא עומדים", מסר בכיר במשרד ההגנה, "אולם הם יוקמו מיד עם הגעתם של החיילים לפולין".

מוקדם יותר החודש התייחס דובר הפנטגון ג'ון קירבי לאפשרות שחיילי דיוויזיה 82 המיתולוגית יישלחו לפולין ואמר: "הם מוכשרים לעשות מגוון עשיר של משימות. הם מסוגלים לעשות המון דברים". את הדברים אמר בין השאר בתשובה על שאלות על כוונה להיערך לפינוי אפשרי מאוקראינה. "זהו כוח מאוד מגוון", הוסיף, "יש להם יכולת מוכחת להתאים את עצמם למצבים רבים, זו הסיבה שהוחלט לשלוח אותם".

אוקראינה (צילום:  Chris McGrath, getty images)
חיילים אוקראינים בגבול עם רוסיה | צילום: Chris McGrath, getty images

בבית הלבן התייחסו לתוכנית הפינוי והבהירו כי איש בממשל אינו מקל ראש בסיטואציה הביטחונית במזרח אירופה, ובכוונתם לשדר ביטחון לבעלות בריתם בנאט"ו. "אנו מעריכים כל העת את המצב הביטחוני המשתני, ונערכים למגוון רחב של תרחישים". יחד עם זאת, הבהירו, אין כל כוונה להגיע למצב של פינוי מבוהל נחפז: "הנשיא ביידן כבר קרא לכל האמריקנים באוקראינה להתפנות מהמדינה". בארה"ב כבר החלו לפנות מאוקראינה את כל אנשי סגל מחלקת המדינה ששהותם במדינה אינה הכרחית, וכן בני משפחה של הנציגים הדיפלומטיים.

2,000 חיילי דיביזיה 82 המוטסת מצטרפים ל-2,000 חיילים נוספים שכבר נשלחו מארה"ב למדינות נאט"ו באירופה – בעיקר גרמניה ופולין. יחד עם הגעתם של ה-2,000 הראשונים, הוסטו לרומניה 1,000 חיילי צבא ארה"ב שכבר שהו בגרמניה. בוושינגטון הבהירו לאורך פעמים רבות כי גם אם תפרוץ מלחמה בין רוסיה לאוקראינה – שאינה חברה בברית נאט"ו, אין לארה"ב כל כוונה להתערב בה ברמה הצבאית. יחד עם זאת, הכוונה של הבית הלבן היא לחזק את המדינות שכן חברות בברית.