המתיחות באירופה סביב האפשרות שרוסיה תפלוש לאוקראינה בטווח הזמן המיידי ממשיכה להעסיק את המערב גם היום (שני). על אף שהרוסים הראו סימנים שהם יהיו מוכנים "לרדת מהעץ" אם אוקראינה תיסוג מכוונתה לחבור לברית נאט"ו, בקייב הבהירו באופן חד משמעי שהם מעוניינים להמשיך במאמצי ההצטרפות. יתרה מזאת, במערב חוששים שרוסיה תפלוש בסוף לאוקראינה וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון טען שמוסקבה "מתכננת משהו ב-48 השעות הקרובות".

המתיחות באירופה: סיקור נרחב ב-N12

הדברים של ג'ונסון מגיעים בזמן שארה"ב ובנות בריתה מובילות מאמצים דיפלומטיים בניסיון להפיג את המתיחות הגדולה באירופה, שלטענת גורמים במערב מהווה את "המצב הכי קרוב למלחמה ב-70 השנים האחרונות". במסגרת המאמצים המאמצים הללו ישוחח היום נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם ג'ונסון.

שרת החוץ הבריטית אליזבת' טראס נועדה במוסקבה עם עמיתה סרגיי לברוב והביעה חשש מכוונותיה של רוסיה, שלדבריה "עלולה לפלוש בכל רגע". "הגעתי לכאן כדי להעביר מסור ברור מאוד, שלפיו רוסיה היא התוקפנית כאן. יש לה 100 אלף חיילים על הגבול עם אוקראינה, ולפלישה שלהם תהיה השפעה שלילית על העם הרוסי ועל הממשלה הרוסית". היא הוסיפה ש"הרוסים לא אהבו את מה שהיה לי להגיד להם – אבל אמרתי אותם בכל מקרה". 

ג'ו ביידן ובוריס ג'ונסון בכנס G7 (צילום: רויטרס)
ג'ונסון וביידן. ידברו על אוקראינה ורוסיה | צילום: רויטרס

נוסף עליהם, קנצלר גרמניה אולף שולץ נחת בקייב, ובמסיבת עיתונאים שקיים לצד נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס למצב המורכב מול מוסקבה: "אני אהיה ברור - אם רוסיה תפר פעם נוספת את שלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה, אנחנו נדע לעשות". מלבד האיום המרומז כלפי מוסקבה, שולץ הבהיר שאירופה מוכנה לקיים דיאלוג עם רוסיה על המצב הביטחוני ביבשת: "נאט"ו וארה"ב הציגו לרוסיה כמה הצעות קונקרטיות, ואנחנו תומכים בהן. עכשיו אנחנו מחכים לתשובה". אם המגעים לא יצליחו, שולץ הדגיש כי "אנחנו מוכנים להטיל סנקציות נרחבות ויעילות". הוא גם הבטיח להעביר לקייב סיוע בסך 150 מיליון יורו.

זלנסקי האוקראיני הודה על הסיוע, אך הוסיף כי העימות מול רוסיה מסלים וטען שהאיחוד האירופי ירוויח מהבטחת ביטחונה של מדינתו. "אני חוזר ומדגיש שרק במאמץ משותף נוכל להגן על אוקראינה", אמר.

גם במוסקבה עוקבים בדריכות אחר המצב, והנשיא פוטין נועד עם שרי החוץ וההגנה שלו סרגיי לברוב וסרגיי שויגו. לברוב אמר לפוטין שההצעות שקיבלה רוסיה מהאיחוד האירופי ומנאט"ו לא תואמות את דרישות הביטחון שלה, אך הוא תמך בהמשך המגעים מול המערב כדי להגיע בסופו של דבר לעמק השווה.

חייל רוסי בתרגיל סמוך לגבול עם אוקראינה (צילום: רויטרס)
חייל רוסי בתרגיל | צילום: רויטרס

בדיון עם שויגו, קיבל פוטין סקירה ביטחונית על התרגילים שקיים לאחרונה הצבא הרוסי. "התרגילים הם בקנה מידה רחב, וכוללים את זרועות הצי", אמר שויגו. "כוחות מכמעט כל המחוזות משתתפים באימונים, שחלקם יסתיימו ואחרים ימשיכו גם בימים הקרובים".

על אף הניסיונות לסגור את המשבר בצורה שקטה ולהימנע מעימות צבאי, ברויטרס דיווחו הערב ששכירי חרב רוסים הגבירו את נוכחותם באוקראינה. במערב הביעו חשש שהדבר מעיד על כוונתה של רוסיה "להנדס" עילה למלחמה ולהוציא לפועל את תוכנית הפלישה.

בדיווח נכתב כי 3 גורמים ביטחוניים מערביים טענו שלפני פלישה לאוקראינה רוסיה עלולה לתקוף דרך מרחב הסייבר תשתיות קריטיות, כגון חשמל וגז. יתרה מזאת, עיבוי מערך שכירי החרב עלול לטענתם לשמש להתנקשויות ולהפעלת אמצעי לחימה מיוחדים. עיקר הדאגה הוא שאותם שכירי חרב, המקושרים לבכירים בממשל הרוסי, יהיו מעורבים בתקריות שיעניקו לרוסיה עילה למלחמה.