בעולם מודאגים – רוסיה עשויה לפלוש לאוקראינה: אחרי מתקפות הסייבר, צבא רוסיה פרס השבוע כוחות ונשק סמוך לגבול הצפוני עם בלארוס – והמתח בגבול עם אוקראינה גדול מתמיד. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כבר שלח סיוע לצבא האוקראיני והעריך אמש (רביעי) שרוסיה תפעל בקרוב. גם באירופה מודאגים מהמצב ומפלישה אפשרית – במה שעשוי להפוך למבצע שלא נראה כבר עשורים. אחת הסיבות לחשש: צעד כזה עשוי להשפיע משמעותית על הכלכלה בכל אירופה ואף לעורר משברים פוליטיים חדשים.

מיכאיל ואולג הם שני חיילים שמוצבים בגבול המזרחי של אוקראינה וחיים את המתיחות מול רוסיה בכל יום. השניים התראיינו לכתב הטלוויזיה האוקראינית שיצא לסקר את המתח על הגבול ולראות מה החיילים חושבים על ההכרזות של המנהיגים במוסקבה ובקייב. "האמת, לא עקבתי אחרי השיחות, אמרו הרבה מאוד דברים אבל אני לא מאמין להם", אמר מיכאיל. "אני רוצה שהם יעזבו אותנו בשקט וזהו. אף אחד לא צריך את זה, אף אחד מהצד השני לא רוצה להילחם, כך אני מאמין. אני מקווה שניפרד בשלום. אנחנו נשארים כאן, הם נשארים שם. זהו".

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, בנאום סוף השנה 2021 (צילום: Mikhail Svetlov, GettyImages)
בעולם חוששים ממהלך. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ארכיון | צילום: Mikhail Svetlov, GettyImages

אבל בקייב ובמדינות המערב חוששים מאוד שמוסקבה לא תרפה. רוסיה מרכזת טנקים וכלי נשק שונים לאורך גבולה המזרחי, השבוע הם נפרסו גם סמוך לגבול הצפוני בבלארוס. בתוספת מתקפות סייבר שהרסו בשבוע שעבר אתרי אינטרנט ממשלתיים והזהירו את האוכלוסייה "לפחד ולצפות לגרוע מכל", הגבול מתוח מתמיד.

היקף הגיוס הצבא הרוסי סמוך לגבולות אוקראינה מעורר חשש ומכניס את מדינות המערב לכוננות, ההכחשות של רוסיה שהיא מתכננת לפלוש מטובלים באיומים. מוסקבה טוענת שהיא לא יכולה "לסבול" עוד את התרחבות נאט"ו מזרחה. האזהרות מופנות ישירות לאוקראינה. לפי המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון, אם רוסיה תיכנס לפעולה עם כל הכוחות העומדים לרשותה - עד 120,000 חיילים על הגבול, פלישה לאוקראינה יכולה להיות מבצע שאירופה לא ראתה כבר כמה עשורים.

חיילים בצבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
חיילים בצבא אוקראינה, ארכיון | צילום: רויטרס

לרוסיה יש פוטנציאל קטלני גדול יותר מכל מה שנראה במלחמות הבלקן של שנות ה-90, או המלחמה של רוסיה ב-2008 בגאורגיה שכללה כ-80,000 חיילים לכל היותר. פוטין משקיע בשיפור הצבא הרוסי, בוושינגטון, בקייב, בברלין ובלונדון חוששים שהוא עשוי להשתמש בו כדי להחזיר לרוסיה את הכוח הגיאופוליטי שלה ולהבהיר לנאט"ו שהוא לא יקבל עוד התרחבות של נאט"ו מזרחה בדומה למה שנעשה, למשל בפולין.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר הלילה שהוא מעריך שפוטין יפעל באוקראינה בקרוב, עד השבוע שעבר התרחיש הסביר ביותר היא פלישה רוסית מוגבלת יחסית לאורך שטחים שבשליטת בדלנים במזרח אוקראינה ובחצי האי קרים שרוסיה סיפחה ב-2014. אבל התרגיל המתוכנן בבלארוס והזזת הכוחות על אדמת בלארוס, מאפשרים למוסקבה לפלוש לאוקראינה גם מצפון וגם לבצע מתקפה מהירה יותר על הבירה קייב.

הקרמלין טוען כי האזהרות מארצות הברית מפני השלכות הרות אסון לרוסיה לא יסייעו בהפחתת המתיחות סביב אוקראינה ואף עלולות לערער את המצב עוד יותר. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר את הדברים לעיתונאים אחרי שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן חזה אמש שרוסיה תעשה מהלך נגד אוקראינה ואמר שמוסקבה תשלם ביוקר על פלישה בקנה מידה מלא.

תרגיל של הצבא הרוסי באזור רוסטוב (צילום: רויטרס)
תרגיל של הצבא הרוסי באזור רוסטוב | צילום: רויטרס

כמה מתומכי פוטין קראו זה מכבר לרוסיה לכבוש את מה שהם מכנים "הגדה השמאלית של אוקראינה" - כל השטח שממערב לנהר הדנייפר, פעולה שתתקל בהתנגדות אוקראינית ואולי בגיבוי מסויים של ארצות הברית ובעלות בריתה בברית נאט"ו. וושינגטון כבר שלחה טילים נגד טנקים כדי לחזק את צבא אוקראינה. גם בריטניה שלחה השבוע נשק דומה, אבל קשה להאמין שבנות הברית ישלחו כוחות במקרה של מתקפה רוסית.

פלישה רוסית כן עלולה לנתק את אספקת הגז הרוסית ליבשת אירופה, ולגרום לעלייה באינפלציה ויוקר המחיה לעלות ולעורר משברים פוליטיים חדשים. קונפליקטים גדולים כמו זה יכולים להיות יכולים לשנות את העולם בדרכים בלתי צפויות בקייב - האיום בכאוס שכזה נראה היום הרבה יותר ריאלי. רוסלן קאוואציוק, תושב קייב בן 39, אמר כי "האיומים מזכירים לנו שאנחנו חיים בתקופת מלחמה, שרוסיה היא אויב שרוצה להרוג אותנו. עלינו לזכור זאת תמיד ועלינו להיות מוכנים להתעמת עם הרוסים שיתקפו אותנו. להגן על ארצנו, בדם ולהבהיר, שידעו את מקומם ושיהיו בשטחם, לא על שלנו".

"אחד ביום": מה פוטין באמת רוצה מאוקראינה?