מצד אחד סגרים, מצד שני אופטימיות זהירה: בכל מדינה בעולם מתמודדים אחרת עם גל האומיקרון. N12 יוצאת למסע סובב עולם עם תמונת מצב מפורטת.

תחנה ראשונה: ארה"ב

ארה"ב חצתה אתמול (שני) את רף מיליון הנדבקים בקורונה ביום אחד. מדובר בשיא יומי ועולמי חדש ברחבי המעצמה, פי שלושה בערך ממספר המקרים שאובחנו בארה"ב בגלים הקודמים. אם יורדים לעומק הנתונים, מגלים שאחד מכל 100 אמריקנים נדבק בנגיף במהלך שבוע אחד.

המספרים המבהילים גרמו לאלפי בתי ספר לעכב את החזרה לכיתות מחופשת החגים, ותלמידים רבים נשארו בבית ועברו ללמידה מרחוק. האמריקנים מסתמכים ברובם על בדיקות ביתיות, מה שאולי גורם לכך שהתוצאות הרשמיות לא מגיעות לרשויות, או שיש עיכוב בדיווח על מאומתים בגלל החגים – וכל זה למעשה מעלה את האפשרות שהעלייה במספר הנדבקים תלולה הרבה יותר מכפי שידוע. בנוסף, לא כל מדינות ארה"ב ממהרות להסגר. בניו-יורק למשל, שם נמשכת פתיחת המשק – אחת מכל שלוש בדיקות חזרה חיובית.

ממוצע הבדיקות החיוביות ברחבי ארצות הברית עומד על כ-18% ולא נראה שהוא מדאיג יותר מדי את מקבלי ההחלטות. ראש עיריית ניו-יורק הטרי אריק אדמס, שנכנס לתפקידו רק בסוף השבוע האחרון, נשבע שישאיר את מערכת החינוך פתוחה למרות ההתפרצות. רק לפני חודש עמד נתון החיוביים בניו-יורק על 3% בלבד. כתוצאה מכך ובשונה ממערכת החינוך בעיר, בוטלו מופעים בברודווי, ועסקים רבים דחו את החזרה למשרדים. סוכנות הידיעות רויטרס מגדירה את התחושות בציבור האמריקני בימים הראשונים של 2022 כ"כאוס".

תמיד באופנה, ניו יורק (צילום: Luciano Mortula - LGM)
ניו יורק נשארת פתוחה למרות ההתפרצות. ארכיון | צילום: Luciano Mortula - LGM

"אנחנו רוצים להיות מאוד ברורים: המקום הבטוח ביותר עבור הילדים שלנו הוא - בית ספר", אמר ראש העיר החדש של ניו יורק אדמס, במהלך ביקור בבית ספר יסודי בברונקס. על פי מחלקת החינוך בעיריית ברוקלין, רק בית ספר אחד בעיר נסגר עקב מחסור בצוות חינוכי.

בערים כמו מילווקי, קליבלנד, אטלנטה ודטרויט דווקא יישמו למידה מקוונת, או ביטלו את הלימודים השבוע. כך גם בניו-ג'רזי, שהמספרים בה מתקרבים לאלה של ניו-יורק. אנה ביל סמית', בת 41, אם לשניים שעובדת במערכת הבריאות באטלנטה, תומכת בהחלטה ללמוד מרחוק, אבל גם לא חוסכת ביקורת ממקבלי ההחלטות במדינתה: "אני ממש מאוכזבת ומתוסכלת מהיעדר תקשורת ומהיעדר תכנון ברור".

בשבוע האחרון זינקו האשפוזים בארה"ב ב-40% ובתי חולים במדינות רבות כמו מרילנד, אוהיו, דלאוור ובוושינגטון הבירה מגיעים לשיעורי שיא של אשפוז חולים. מנגד, מספר המתים מהנגיף נותר יציב יחסית - ועומד על כ-1,300 חולים ביום. לכן, נראה אומנם שהאומיקרון מדבק הרבה יותר מקודמיו, אבל גורם להרבה פחות תמותה.

הנשיא ביידן הפציר באמריקנים לצאת ולהתחסן ומגדיר זאת "חובה פטריוטית". הוא וסגניתו, קמלה האריס, צפויים להיפגש עם צוות המומחים ולתכנן את הצעדים הבאים. הבוסטר לגילי 12-15 אושר אמש על ידי ה-FDA, ובדומה לישראל גם הוקדם זמן ההמתנה בין המנות השניה והשלישית.

הנשיא ביידן (צילום: רויטרס)
מפציר באמריקנים להתחסן, "חובה פטריוטית", נשיא ארה"ב ביידן | צילום: רויטרס

אופטימיות זהירה בחלק מאירופה

ביבשת שהייתה עד לפני מספר שבועות מוקד התפרצות, מדווחים דווקא על "אופטימיות זהירה". בצרפת, במקביל לדיווחים על התפתחות מוטציה חדשה לנגיף ברחבי המדינה,  דווח אתמול על 67,641 הדבקות ביממה – נתון שנחשב נמוך בהרבה בהשוואה למספר ימים קודם לכן, אז הרקיע מספר המאומתים מעל ל-200 אלף.

כפועל יוצא, הבית התחתון של הפרלמנט הצרפתי השעה את הדיונים על הצעת חוק שתחייב אנשים להציג הוכחות שהם מחוסנים כדי ללכת למסעדה, לקולנוע או לנסוע ברכבת. החוק אמור היה להיכנס לתוקף ב-15 בינואר, אבל המשבר הזה - נדחה בינתיים. על אף האופטימיות, שר הבריאות הצרפתי, אוליבייה וראן, אמר היום בפרלמנט כי צרפת עשויה להגיע בקרוב לשיא של 300 אלף מאומתים חדשים ביום. 

ה-"אופטימיות הזהירה" של הצרפתים הדביקה גם את הבריטים. שם, מומחה בכיר למחלות זיהומיות אמר שהוא רואה סימנים קלים לכך שהתחלואה יורדת בלונדון הבירה, והוא מצפה שהירידה תתפרש על פני אזורים נוספים בבריטניה בתוך שבוע עד שלושה שבועות.

פרופסור ניל פרגוסון, שמתמחה בדפוסי התפשטות של מחלות זיהומיות, אמר לתוכנית BBC Today: "אני מעריך באופטימיות זהירה ששיעורי ההידבקות בלונדון בקבוצות הגיל המרכזיות של בני 18-50, שהניעו את מגפת האומיקרון, ירדו" הוא הבהיר והוסיף  "הייתי אומר שמגיפה שהתפשטה כל כך מהר ומגיעה למספרים כל כך גבוהים, לא יכולה להחזיק לנצח". באנגליה מספר הנדבקים אמנם גבוהה, אבל העליה במספר המאושפזים - לא זהה.

הולנד, שנמצאת תחת סגר קפדני בשבועיים האחרונים, תפתח מחדש את בתי הספר היסודיים והתיכוניים רק ב-10 בינואר. הממשלה החליטה על הפתיחה גם אם מספר הנדבקים ישאר גבוהה. הממשל ההולנדי הדגיש כי מספר האשפוזים בבתי החולים דווקא ירד במידה ניכרת מאז שהמדינה נכנסה לסגר: "אלו חדשות טובות לתלמידים. בית הספר חשוב  להתפתחותם ולרווחתם הנפשית", אמר שר החינוך ההולנדי אריה סלוב במסיבת עיתונאים. לעומת זאת, בתי הספר המקצועיים והאוניברסיטאות לא ייפתחו מחדש עד ה-17 בינואר לפחות. בשבוע שעבר אמרו רשויות הבריאות ההולנדיות כי האומיקרון הפך לוואריאנט השולט במדינה. מספר הנדבקים ירד במקצת מרמות השיא שנראו בנובמבר, אבל  עדיין נותר גבוה עם יותר מ-14 אלף נדבקים חדשים ביממה.

מהומות במחאת קורונה בהולנד (צילום: AP)
תושבים מפגינים נגד הסגר בהולנד | צילום: AP

שר הבריאות ההולנדי הוגו דה יונגה הביע את דאגתו ממה שצפוי לציבור במדינה בשבועות הקרובים: "למרבה הצער, למרות הצעדים הנוקשים שלנו אנו רואים עלייה בזיהומים"

ב-19 בדצמבר הולנד סגרה את כל החנויות, המסעדות, המספרות, חדרי הכושר, המוזיאונים והמקומות הציבוריים האחרים. האיסור נשאר בתוקף גם על התכנסויות. הממשלה תשקול הארכה של המגבלות רק ב-14 בינואר. הסטטיסטיקה מלמדת שיותר מ-85% מהמבוגרים ההולנדים מחוסנים, אך מבצע חיסוני הבוסטר במדינה  איטי. נכון ליום רביעי האחרון, קצת יותר מ-24% מהמבוגרים קיבלו את הבוסטר, ודה יונגה מקווה שאחוז המתחסנים יכפיל את עצמו עד סוף השבוע. גם הציבור לא נשאר אדיש, ובסוף השבוע שעבר אלפים יצאו לרחובות אמסטרדם, הפרו את ההנחיות והפגינו נגד צעדי הממשל.

בשבדיה, על-פי הצהרה רשמית ששוחררה מוקדם יותר, נמסר כי המלך, קרל גוסטב ה-16, נמצא חיובי לקורונה יחד עם המלכה.

ארגון הבריאות העולמי מדווח על עדויות נוספות לכך שאומיקרון משפיע על דרכי הנשימה העליונות, וגורם לתסמינים קלים יותר. כך על פי עבדי מוחמד, מנהל פרויקטים בארגון, שנשאל על חיסון ספציפי נגד האומיקרון.

עיר בסין נסגרת בגלל שלושה מקרים

יוז'ו, עיר קטנה יחסית במחוז הנאן שבמרכז סין, הודיעה אמש על סגר שיכנס לתוקפו מיום שני בלילה, אחרי שנמצאו שלושה מקרים אסימפטומטיים של קורונה ביומיים האחרונים בעיר. "כל האזרחים חייבים להישאר בבית", הודיעו הרשויות. יוז'ו הטילה בסוף דצמבר מגבלות קפדניות על נסיעות בתוך העיר וממנה. היא דיווחה על 95 מקרים של אנשים שנדבקו בקהילה עם תסמינים.

דוגמה נוספת היא העיר שיאן, שבה מתגוררים 13 מיליון איש. שם הכריזו על סגר לאחר שהתגלו 100 מאומתים בלבד. העיר סגורה כבר כמעט שבועיים, מה שאכן מאט את קצב ההדבקה. אתמול היה היום השני ברציפות שבו דווח בעיר על פחות מ-100 מקרים מקומיים מאז ה-24 בדצמבר. למרות האופטימיות, בכירי העיר לא ממהרים לשחרר את המגבלות: "אנחנו מעדיפים להרחיב את הזיהוי של הקבוצות בסיכון מאשר להתעלם מאדם בודד", צוטט אחד מבכירי העירייה במאמר שפרסמה הממשלה היום.

במאמר אמר הבכיר כי "אסור להתעלם מאף אחד במהלך הבדיקות ההמוניות באזור שיאן ויש לעקוב מקרוב אחר האזורים הכפריים של העיר כדי לוודא שאנשים מצייתים למגבלות". הבכיר הוסיף כי לא צריך לאפשר לאנשים לעזוב את מתחמי המגורים שלהם, אלא אם כן הם קיבלו אישור מיוחד מהרשויות. הצעדים שם חמורים כל כך, שכל התושבים צריכים להציג בדיקה שלילית לפני שהם ניגשים לשירותי הרפואה. גם כל החנויות נסגרו, מה שמותיר את הציבור תלוי במשלוחים. הרשויות בשיאן הודיעו שהמגבלות יוסרו בהדרגה. 

אנשי הצוות בודקים את המסמכים של נוסע בכניסה לתחנת רכבת בשיאן בסין  (צילום: רויטרס)
תחנת רכבת בשיהאן, סין | צילום: רויטרס

סין נחושה לבלום את ההתפרצות עד אולימפיאדת החורף שתתקיים במדינה בחודש פברואר - והיא לא בוחלת באמצעים. במקומות שבהם יש ריכוז גבוה של נדבקים, מועברים אנשים שהיו בקרבת מאומתים למתקנים מיוחדים שמבודדים אותם מהציבור.